Európai szankciós politikai környezet

3 órája

A munkahelyek ne szűnjenek meg, a bérek ki legyenek fizetve

Az álláspontom végig egyértelmű volt: a munkahelyek ne szűnjenek meg, a fizetések legyenek kifizetve, a gyár működjön, hiszen erre épül az egész városunk – így értékelte az Indexnek dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő a Dunaferr körül kialakult helyzetet. A kormány és a képviselő is szorosan figyelemmel kísérte a munkahelyek esetében kialakult eseményeket, végül október 10-ig megkapták a dunaújvárosi vasmű dolgozói a munkabérüket.

Duol.hu

Ahogy a duol.hu is megírta, időben kifizették a béreket a Liberty Dunaújváros csoport vállalatainál a törvényes határidőig, azaz október 10-ig megkapták a dunaújvárosi vasmű dolgozói járandóságukat a munkahelyeken. „Kollégáink anyagi biztonságának biztosítása továbbra is kiemelten fontos számunkra” – tájékoztatott erről a vállalat.

a munkahelyek
A munkahelyek ne szűnjenek meg, a fizetések legyenek kifizetve, a gyár működjön Forrás: MW-archív

A munkahelyeken jelentkező problémák miatt több ezer család került veszélybe

Dr. Mészáros Lajos az Index megkeresésére kiemelte, a kormánnyal közösen folyamatosan figyelték a kialakult helyzetet, felszólították a bérek rendezésére a vállalatot. „Az álláspontom végig egyértelmű volt: munkahelyek ne szűnjenek meg, a fizetések legyenek kifizetve, a gyár működjön. Hiszen erre épül az egész városunk.” … „több ezer család került veszélybe. Erre a kormány gyorsan reagált, és megteremtette a gyár életben maradásának jogi feltételét”.

A Liberty Steel – a vasmű lelenlegi tulajdonosa – egy éve azt vállalta, hogy a dolgozók megélhetését segíti és fejleszti, azonban csekély előrelépés történt. Szinte semmi sem teljesült. Európa-szerte szenvednek az acélipari vállalatok, - Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára szerint - az elszabaduló energiaárak és az európai szankciós politika miatt. Az acél ára pedig az elmúlt időszakban stagnált vagy csökkent. 

A kormány minden lehetséges eszközzel segíti a munkavállalókat mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, és amennyiben szükséges, azonnal beavatkozik a munkavállalók érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában