2024.10.28. 11:26
Nemzetközi színvonal Dunaújvárosban
Tizenkét éve működik Dunaújvárosban a CsoKiss kézműves csokoládé manufaktúra, ahol kiváló csokoládé termékeket, valamint kézműves fagylaltot készítenek. Dunaújváros egyetlen nemzetközi színvonalú csokoládé készítője.
Eddigi pályafutásuk során számos hazai és nemzetközi csokoládé versenyen vettek részt termékeikkel, hogy visszajelzést kapjanak a szakma csúcsától és tanulhassanak a prominens zsűri kritikáiból.
Legutóbb Gyulán vettek részt a második ” Az Év pálinkás bonbonja” versenyé hat bonbonnal, amiből öt érmet nyert. Két arany-, egy ezüst és két bronzéremmel jutalmazták bonboncsodáikat.
Előtte, - még szintén idén - a londoni élelmiszerek Oszkárján, a GREAT TASTE AWARDS-on nyert három termékük egy-egy kitűntető csillagot a világ minden tájáról érkezett 14.000 nevezett élelmiszer között.
Nemrégiben, a budapesti bazilika előtt megrendezett Édes Napok csokoládé- és édességünnepen vettek részt, ami Magyarországon a legnagyobb ilyen esemény. A CsoKiss Manufaktúra itt is hatalmas sikert ért el.
A CsoKiss Manufaktúránál két kolléga dolgozik a gyártásban és kettő a kereskedelemben, akik munkáját a csokoládé-üzem megálmodója és tulajdonosa, Keserű Erika látja el szakmai felügyelettel. Vele beszélgettünk:
- Nagyon büszke vagyok termékeinkre és kollégáim munkájára is, akikkel már évek óta együtt fejlesztjük termékeinket. Évről-évre meg kell újulnunk és ez mind a közös kreatív munka gyümölcse – kezdte beszélgetésünket Keserű Erika.
Fontos számunkra a vásárlóink visszajelzése, ezért jelenünk meg személyesen minden évben a Szent István Bazilikánál megrendezésre kerülő fesztiválon. Itt a magyar vásárlóink mellett a külföldi turistáktól is releváns visszajelzést kapunk munkánkról. E mellett itt találkozhatunk a szakma konkurenciaival akikkel, eszmecserét tudunk folytatni fontos szakmai kérdésekben. Idén huszonöt vállalkozás mutatta be a termékeit, és rengeteg vásárló jött el a bazilikához. Itthon, már országszerte ismernek minket, mind szakmai, mind fogyasztói szinte. Tevékenységünket mindkét szinten elismerik, és erre nagyon büszke vagyok. Nemrégiben a Magyar Konyha különszámában is szerepeltünk.
Arra is büszke lehet a CsoKiss Manufaktúra tulajdonosa, hogy a Great Taste Awardson, amit az élelmiszerek Oscar-gálájának tartanak, évek óta díjazzák a termékeiket.
Great Taste Awardsról tudni kell, hogy a nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek. A benevezett termékeket a 64 főből álló zsűri vakon kóstolja, és a verseny végén eredményt hirdet az olykor több ezer beérkezett versenyző között.
– 2018-ban indultunk először nemzetközi versenyen, és minden évben kaptunk termékeinkért elismerő csillagot. 2024-ben a Manufaktúra már második alkalommal is megkapta, az elismerő GREAT TASTE PRODUCER kitűntetést, ami azt jelenti, hogy három egymásutáni évben töretlenül díjazták termékeinket. Ebben az esztendőben három termékünkkel érdemeltünk ki egy-egy csillagot. Egy táblás csokoládénkkal és két bonbonunkkal. Jelenleg is zajló verseny a londoni Academy of Chocolate –re nemrégiben adtuk be a nevezésünket, ez a viadal eredményhirdetése még hátra van – folytatta a CsoKiss csokoládés szakembere.
A minőségi áruk elkészítéséhez kiváló minőségű alapanyagra van szükség. Keserű Erikától azt is megtudtuk, hogy már nem probléma a minőségi áru beszerzése, csak meg kell találni a jó csatornákat. Ők több magyar székhelyű céggel vannak kapcsolatban, akik Franciaországból, Kolumbiából és Belgiumból importálják az alapanyagokat.
A manufaktúra termékei szemet gyönyörködtetők, finomak és különleges ízvilágúak, ha az ember megkóstolja azonnal ráismer az abban rejlő ízekre.
- Számtalan fajta saját készítésű terméket forgalmazunk, és nagyon sok ízesítést használunk.
- Ihletem általában a külföldi utazásaim inspirálják, de már volt olyan versenyünk is, ahova nem volt idő megvárni, hogy megszálljon az ihlet, fejből kellett receptúrát alkotni, ilyenkor a szív csak kis mértékben diktál. Termékeink közül a bonbonokat készítem szívesebben, abban sokkal jobban ki tudok teljesedni, mint az egyéb kreációkban. Ízesítéseink között számos pálinkás bonbon is kóstolható. A csokoládé, mint afrodiziákum és a pálinka, mint hungarikum jól kiegészítik egymást. Ezek kombinációja a különböző gyümölcs pürékkel és fűszerekkel, tökéletes párost alkotnak. Idén számos pálinkakészítő keresett meg minket azzal a kéréssel, hogy egyesítsük termékeinket, melynek mi szívesen eleget tettünk.
Felvetettük, hogy a jó minőségű élelmiszerek nem olcsók, vagyis a drágább termékekre van igény Dunaújvárosban?
– A dunaújvárosi vásárlók a legkisebb piacunk, de már kialakult a törzsközönségünk van. Fontos volt az emberek edukációja, hogy különbséget tudjanak tenni a minőségi és az ipari csokoládé között. Éveken át tartottam előadásokat, workshopokat, ahol a csokoládé eredetéről és a termőterületekről tartottam előadásokat, kis filmek bemutatásával, majd minden résztvevő készíthetett saját magának a minőségi csokoládéból saját terméket, amit megoszthatott családjával. Hosszú folyamat volt, hogy megismertessem a termékeink különbségét a multikban beszerezhető csokoládékhoz képest. Az elvem, hogy inkább minőséget fogyasszunk, mint mennyiséget és ez nem csak a csokoládéra értem.
Az országos értékesítést, webshopunkon keresztül folytatjuk, de számos viszonteladónknál is megtalálható a CsoKiss Manufaktúra terméke. Most kezdődik a csokoládé igazi szezonja, amikor számtalan cég rendel tőlünk a rendezvényeikre, évvégi ajándékozásra, és egyre több szállodában is jelen vagyunk.