Cél a felzárkóztatás

3 órája

Várostérségekben kell gondolkozni

Fontos ügyben érkezett Székesfehérvárra Navracsics Tibor, a közigazgatási és területfejlesztési miniszter október 18-án. A Megyeházán rendezett fórumon a bő egy hete bemutatott a Versenyképes Járások Program részleteit ismertette. Cél, az együttműködésre sarkallás és a felzárkóztatás.

Duol.hu

Hogy mennyire aránytalan a jelenlegi rendszer, mi sem bizonyítja jobban, mint az Állami Számvevőszék 2021-es jelentése, amely megállapította, hogy a teljes hipa-bevétel (helyi iparűzési adó) közel kétharmada mindössze 47 önkormányzattól származik – írja a vg. hu.

Várostérségek
Ma már várostérségekben kell gondolkodni, nem csupán városokban
Fotó: Dr. Molnár Krisztián Facebook oldala 

Versenyképes Járások Program

A 2025 január 1-jétől induló programban a terület fejlesztési célokra az iparűzési adó növekményből, azaz a 2024-ről 2025-re növekvő összegből képeznek fejlesztési alapot, amelyre magyarországi járások pályázhatnak, ezzel biztosítva fejlődésüket. Ez a forrás a kalkulációik szerint 65 milliárd forint lesz. A Navracsics Tibor a Fejér Vármegyei polgármesterek és országgyűlési képviselők részvételével zajló konzultáción hangsúlyozta, ma már várostérségekben kell gondolkodni, nem csupán városokban, hiszen például Székesfehérváron megtermelt iparűzési adó nem csak a székesfehérvári és a dunaújvárosi állandó lakosok vívmánya, hanem egy meglehetősen széles körből beingázó munkájának is köszönhető. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a járások közösen, együttműködve induljanak a pályázatokon.

Fotó: Dr. Molnár Krisztián Facebook oldala

A miniszter a konzultációs fórumon elmondta, a 174 járásból 135 esetében azt jelenti, hogy minimum 250 millió forintos pályázati keretösszeggel gazdálkodhatnak. Hat olyan megyeszékhely központú járásunk van – Zalaegerszeg, Kaposvár, Szekszárd, Békéscsaba, Eger és Salgótarján – ahol 500 millió forint ez a minimális összeg, míg például a Székesfehérvári járásban, ahol magasabb a növekmény, nagyobb összeg jut a fejlesztésre. Hozzátette azt is, hogy annak érdekében, hogy január 1-jével olyan programot tudjanak elindítani, amely csökkenti a területi egyenlőtlenségeket Magyarországon, folyamatosan konzultál és járja az országot, hogy véglegesítsék a programot.

Fotó: Dr. Molnár Krisztián Facebook oldala

Az iparűzési adó beszedése rendkívül aránytalan – állapította meg egy 2021-es tanulmányában az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A jelentés a 2019-es évről szól, abban az évben az ÁSZ szerint az önkormányzatok több mint felénél tízmillió forintnál kevesebb bevétel keletkezett az iparűzési adóból. A teljes hipa-bevétel közel kétharmada, 61,6 százaléka csupán 47 önkormányzattól: a fővárostól, a 23 kerülettől és a 23 megyei jogú várostól származott, és 3131 önkormányzat osztozott a hipa közel 40 százalékán. 

Helyi iparűzési-adóbevételek alakulása a megyei jogú városokban (Mrd Ft) 

 

2022

2023

változás (százalék)

Baja


 

2,0


 


 

3,3


 

66

Békéscsaba


 

3,7


 


 

6,3


 

71

Debrecen


 

18,6


 


 

28,7


 

54

Dunaújváros


 

5,5


 


 

7,3


 

32

Eger


 

3,9


 


 

6,0


 

53

Érd


 

2,9


 


 

4,0


 

36

Esztergom


 

5,5


 


 

5,5


 

0

Győr


 

21,9


 


 

29,8


 

36

Hódmezővásárhely


 

2,3


 


 

3,4


 

51

Kaposvár


 

4,2


 


 

5,4


 

29

Kecskemét


 

13,8


 


 

21,2


 

54

Miskolc


 

13,3


 


 

17,5


 

32

Nagykanizsa


 

2,8


 


 

4,2


 

50

Nyíregyháza


 

10,5


 


 

14,9


 

42

Pécs


 

11,3


 


 

16,2


 

43

Salgótarján


 

1,5


 


 

2,2


 

50

Sopron


 

4,4


 


 

6,3


 

43

Szeged


 

11,1


 


 

18,5


 

66

Székesfehérvár


 

20,2


 


 

26,6


 

31

Szekszárd


 

2,5


 


 

3,7


 

50

Forrás: Megyei Jogú Városok Szövetsége Adószakkollégiuma, Szeged.hu

Tovább folytatni a dinamikus fejlesztési munkát

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnökeként Facebook bejegyzésében – többek között – azt mondta: „Jónak látjuk az irányt, ami a program szándéka, hiszen mindig is azt vallottuk, hogy a Fejér vármegyében keletkező bevételek maradjanak Fejér vármegyében, és itt kerüljenek felhasználásra, a lehető legközelebb ahhoz a településhez, területhez, ahonnan származnak. Emellett köszönjük azt a szándékot, amit az önkormányzatok megerősítése irányában látunk!  Közös célunk, hogy tovább folytassuk azt a dinamikus területfejlesztési munkát, melyet az elmúlt esztendőkben megkezdtünk, és amelyet a Fejér Vármegyei Önkormányzat a terület- és településfejlesztési operatív programok koordinálásával továbbra is a vármegye lakosai érdekében kiemelt célként végez.”

Fotó: Dr. Molnár Krisztián Facebook oldala

Az agglomerációs gondolkodás a helyes irány

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a rendszer átalakítása fontos lépés a városokat körülvevő agglomeráció fejlesztése érekében. „Még ugyan várjuk a javaslat pontos részleteit, de azt már most kimondhatom: sosem könnyű forrásokról lemondani, ugyanakkor meggyőződésem, hogy ez a fajta regionális, agglomerációs gondolkodás a helyes irány!” – írta a Facebook-oldalára a városvezető, továbbá amellett érvelt, hogy közép- és hosszú távon Székesfehérvár és minden nagyváros érdeke, hogy a közvetlen környéke is együtt tudjon fejlődni vele, hiszen ezzel csökken a nagyvárosok terhelése is.

Fotó: Dr. Molnár Krisztián Facebook oldala

Forrás: vg.hu, feol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában