Döntőben a színjátszó csapat

2 órája

A pálhalmai elítéltek az alkoholfüggőséget választották

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sándorházi objektumának fogvatartottjai nyerték meg az Országos Börtönszínházi Találkozó regionális selejtezőjét, következhet a döntő!

Molnár Emese

Forrás: BVOP

2023 januárjától átfogó strukturális reformot hajtott végre a büntetés-végrehajtási szervezet a hatékonyabb működés érdekében. Öt agglomerációs körzetbe sorolták a hazai börtönöket, a pálhalmai intézet a II-es számú egységbe került. Az ide tartozó intézmények színjátszó csoportjai számára szeptember 5-én rendezték meg a IV. Országos Börtönszínházi Találkozó selejtezőjét. A válogató helyszíne a Budapesti Fegyház és Börtön volt. Természetesen a házigazdák is megmérették magukat a versenyen, a 10 fős csapatuk a 

Gyermek és a család kapcsolata

című színdarabot adták elő, amellyel harmadik helyezést értek el. A selejtező első helyét pedig a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai szerezték meg, ezzel együtt pedig bebiztosították magukat a döntőbe. Mint arról a pálhalmai bv. beszámolt, intézetük kilenc elítéltje Kéri István adaptációjával, az 

Alkohol öl

című darabbal készültek a megmérettetésre. A szereplők közül hárman zenészként vesznek részt a produkcióban, így gitárszólóval és énekkel teszik még szórakoztatóbbá az előadást.

Forrás: BVOP

A család és a gyermek kapcsolata

Az Országos Börtönszínházi Találkozó ötlete egyébként éppen nálunk, Pálhalmán született meg, a rendezvény történetéről részletesebben is írtunk. A negyedik alkalommal meghirdetett program középpontjában a család és a gyermek kapcsolata áll, tehát a fogvatartottaknak is ilyen témájú előadást kellett választaniuk. A pálhalmai színjátszók azt szeretnék bemutatni a választott darabjukkal, hogy az alkoholfüggőség (mint szenvedélybetegség) hogyan tudja megnehezíteni, esetlegesen tökre is tenni egy-egy család mindennapjait. A selejtező során az értékelő bizottság mind a témaválasztás, mind pedig a fogvatartotti előadásmód tekintetében a pálhalmai csapatnak ítélte meg az első helyet. Mint azt a bv. hozzátette, intézetük fontosnak tartja, hogy a reintegráció keretében a legkülönbözőbb módszerekkel készítse fel a fogvatartottakat a társadalomba való visszatérésre. Ezt szolgálja a drámapedagógiai foglalkozás is, amelynek során szembenézhetnek, s feldolgozhatják a negatív, hátrányokkal járó emberi szerepeket és következményeit.

Regős Benderóza és a piócás főnővér

Forrás: BVOP

A III. agglomerációhoz tartozó börtönök számára szeptember 10-én rendezték meg a selejtezőt a szegedi Csillagban. Ezen az előválogatón a Kalocsai Fegyház és Börtön színjátszó köre jutott tovább a döntőbe, az „Indul a Fegy(bakter)ház című zenés darabbal. Mint azt az intézet részletezte, a színpadra szánt mű a szereplők közös munkája során született, Molnár Roland bv. alezredes, a fogvatartási ügyekért felelős alosztályvezető ötletei alapján, a klasszikus tévéfilm börtönkörnyezetben való újragondolásával, és Huzlinger Tamás bv. hadnagy rendezésében. A mű középpontjában Regős Benderóza áll, aki megismerkedik Szabó Nevelő úrral és a mindig jelenlévő konyhás banyával. Az előadás során a nézők végigkísérhetik Benderóza kalandjait Szabó nevelő úrral és hadakozásait a konyhás banyával. A kalocsai történet szerint a szerencsétlen nevelő hirtelen vízibetegségbe esik, amiből az intézet piócás főnővére különleges eljárásokkal sikeresen kigyógyítja. A nézők a darab végén esküvőt is láthatnak, ahol több a menyasszony, mint a vőlegény, hiszen a vőlegény Buga Jóska, aki nem szép ember, de gavallér. A jelmezeket a szereplők saját maguk készítették, intézeti kellékek felhasználásával. A fogvatartottak elmondták, hogy egy hónapja, hetente két alkalommal próbáltak lelkesen, és megtiszteltetésnek érzik, hogy az előadásukkal öregbíthetik a Kalocsai Fegyház és Börtön hírnevét. Nem mellesleg, a döntőre meghívhatják két családtagjukat is.

Az V. agglomerációba tartozó intézetek számára szeptember 9-én rendezték meg a selejtezőt, amelyen a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet színjátszói nyerték el a jogot arra, hogy bemutassák című darabjukat a fővárosi döntőn.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában