Börtönszínházi Találkozó

2 órája

Fogvatartottak, család és színpad

A Szombathelyen raboskodó színjátszó csapat nyerte meg az immár negyedik alkalommal megrendezett Börtönszínházi Találkozót. A pálhalmai fogvatartottak a második helyen végeztek.

Molnár Emese

Öt büntetés-végrehajtási intézetből érkeztek a csapatok a döntőre. Fotó: BVOP

A börtönszínházi kezdeményezés még 2012-ben született meg Pálhalmán, azóta pedig a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a negyedik országos találkozót rendezte meg „A szervezeti reformok és a művészetterápia kibontakozása” című projekt keretében, és Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közreműködésével a fogvatartottak számára. 

fogvatartottak
A pálhalmai csapat Az alkohol öl című művel készült a megmérettetésre
Fotó: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Mint azt a BVOP hangsúlyozta, a program célja, hogy a színházművészet és a drámapedagógia eszközeivel új utakat találjanak a fogvatartottak reintegrációját segítő szakmai metódusaik fejlesztéséhez. A reintegrációs törekvések hozzájárulnak a fogvatartottak eredményes társadalmi visszailleszkedéshez - ebben a hozzátartozói kötelékek gondozása kulcsszerepet játszik. A színdarabok lehetőséget kínálnak a fogvatartottak számára, hogy a drámapedagógia eszközei révén feldolgozzák családi kapcsolataikat. Éppen ezért, a országos Börtönszínházi Találkozó fókuszában idén a család állt, ilyen témájú előadásokkal készülhettek a bv. intézetek színjátszó csoportjai.

A pálhalmai fogvatartottak

A darabok legfeljebb 30 perc hosszúságúak lehettek. A regionális előválogatókat a nyár folyamán bonyolították le, innen választották ki a legjobbakat a döntőre. A II-es számú agglomerációba tartozó intézetek közül a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet az első helyen jutott be a fináléba, amelyet október 4-én rendeztek meg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási intézet dísztermében. A pálhalmai csapat kilenc fogvatartottja Az alkohol öl című műv adaptációjával készült a megmérettetésre.

fogvatartott
Kilenc fogvatartott alkotta a pálhalmai színjátszó csapatot, amely a második helyen végzett az idei találkozón
Fotó: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Nem volt könnyű helyzetben a zsűri, hiszen a rabok remekül megfogták, s átadták az általuk választott téma, színdarab mondanivalóját. A IV. Börtönszínházi Találkozót végül a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapata nyerte meg. A pálhalmai színjátszók a második helyen végeztek, de bezsebelhették a prevenciós különdíjat is. Az intézet köszönettel szólt azon személyi állományú kollégáinak, akik a felkészítésben részt vettek, és a darabban közreműködő fogvatartottaknak is.

A találkozó eredménye

  1. Törés - Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.
    2. Az alkohol öl - Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.
    3. Indul a (fegy)bakterház - Kalocsai Fegyház és Börtön
    4. Apai szív - Váci Fegyház és Börtön
    5. Szemünk fénye - Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

2022 októberében Pálhalmán rendezték meg a börtönszínházi találkozó döntőjét, akkor a Tízparancsolatot dolgozták fel az elítéltek:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában