Rendőrség

2 órája

Közlekedés - ősszel ezekre kell figyelni

A rendőrség az ősz beköszöntével megváltozott időjárási-, út-, és látási viszonyokra, a biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet a honlapján. A közlekedés legyen biztonságos ősszel is!

Duol.hu

Fotó: Szakony Attila

Közlekedés ősszel. Az évszakok változásával a járművezetőknek különös figyelmet kell fordítaniuk a megváltozott időjárási körülményekhez való alkalmazkodásra, különösen a ködös, párás és esős időben. A „látni és látszani” alapelvet követve, gyenge látási viszonyok között mindig használják a jármű világítását! Az ilyen időszakokban gyakoriak a ráfutásos balesetek, amelyeket megfelelő követési távolság tartásával megelőzhetünk.

Közlekedés ősszel - ezekre érdemes figyelni
Közlekedés ősszel - megváltozhatnak az útviszonyok ebben az évszakban
Forrás: gumi.hu

Ködös, esős időben vagy rossz látási viszonyok között vezessenek fokozott figyelemmel az iskolák és buszmegállók környékén, ahol előfordulhat, hogy figyelmetlen gyalogosok lépnek az útra. A lassúbb, óvatosabb és előrelátó vezetési stílus segíthet elkerülni az ilyen baleseteket.

Közlekedés körültekintéssel

Ősszel az úttestre hullott nedves falevelek komoly közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek, hiszen a csapadék hatására ezek a levelek csúszóssá válhatnak, szinte mintha jeges úton haladnánk. Ráadásul a falevelek elrejthetik a közúti jelzéseket vagy az útburkolat hibáit, akár mély kátyúkat is.

Forrás: MTI

Fontos, hogy fokozott figyelemmel legyenek a vadveszélyre is! Ebben az időszakban gyakoribbak a vadelütések, ezért különös óvatossággal közlekedjenek olyan útszakaszokon, ahol vadállatok megjelenésére lehet számítani, főleg hajnalban és alkonyatkor.

Óvatossággal közlekedjenek!

Ha vadállatot látnak az út közelében, vagy észlelték, hogy állatok korábban áthaladtak, mindenképpen csökkentsék a sebességet. Az ilyen állatok gyakran csoportosan mozognak, ezért több példány is felbukkanhat. Figyeljék az úttest szélét is, hogy időben észleljék a vadon élő állatokat, és lassítással elkerülhessék a balesetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában