Dunaújvárosban is razziáztak

14 órája

Sok volt a szabálytalan gyalogos és kerékpáros is

Az útra figyelj! – így is fordíthatnánk az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által meghirdetett akciót, amelynek során fokozott közúti ellenőrzést tartott a rendőrség Dunaújvárosban is a múlt héten. Sok szabálytalankodót csíptek el.

Molnár Emese

Fejér vármegyében 41 sofőrt állítottak meg úgy, hogy a kezükben mobiltelefon volt — derül ki a rendőrség összegzőjéből

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, vagyis a Roadpol egy olyan nemzetközi szintű szerveződés, amely a kontinens mintegy harmincegy országának rendőri erőit foglalja magába, köztük a magyar hatóságot is. Az a közös cél vezérli a Roadpol tagjait, hogy csökkentsék a halálos kimenetelű, illetve a súlyos sérülésekkel járó közlekedési balesetek számát. Ezt egyrészt prevenciós kampányokkal, másrészt fokozott közúti ellenőrzésekkel igyekeznek elérni. Az összesített adatok mindig sok szabálytalankodót mutatnak. 

sok
A Roadpol akciók során mindent ellenőriznek a rendőrök, nemcsak azt, amire az adott razzia fókuszál
Fotó: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Rendszeres és célirányos razziákról van szó, amelyeket a Roadpol éves ütemterve alapján hajtanak végre a tagországokban. Természetesen az igazoltatások során bármilyen szabályszegéssel fennakadhatnak a sofőrök a rendőrök hálóján, nemcsak azzal, amire éppen az akció fókuszál. Nem a büntetés és a szankcionálás a legfőbb célkitűzés, hanem a figyelemfelhívás a biztonságos közlekedés.

Sebesség, mámor, nagykerék

Idén március 11-17. között például a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizték. Fejér vármegyében a rendőrök 535 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását. A gyermekbiztonsági rendszert 12-en nem használták, és 8 motorkerékpáros bukósisak nélkül közlekedett.

Idén áprilisban tartották a Speedmarathon elnevezésű 24 órás sebességellenőrző akciót: hazánkban 837 rendőr 1.395 helyszínen 546.443 járművet ellenőrzött. Közülük 7.913 lépte túl a megengedett legnagyobb sebességet. Fejér vármegyében 58 helyszínen 33 rendőr részvételével zajlott az esemény. Az egyenruhások 32.120 járművet ellenőriztek, közülük 681 lépte túl a megengedett legnagyobb sebességet.

Május 13-19. között is volt egy akció, a Truck and bus, amelynek során a kamionosokat, a nehéz tehergépkocsival közlekedőket és a buszosokat ellenőrizték elsősorban. Figyelték a vezetési- és pihenőidővel, a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint vizsgálták a beutazás, illetve a belföldön tartózkodás jogszerűségét.

Még mindig vannak olyan sofőrök, akik úgy ülnek a volán mögé, hogy alkoholt fogyasztottak előtte. Az ittas vezetésre zéró tolerancia vonatkozik! 
Fotó: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Június 17-23. között az ittas vagy bódult állapotban lévő (drog hatása alatt álló) sofőröket szűrték ki a forgalomból a Roadpol-akció során. Az országos statisztika alapján a rendőrök 158.548 járművezetőt ellenőriztek, közülük 657 ember ellen indítottak eljárást ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés gyanúja miatt. Fejér vármegye egyenruhásai 2784 sofőrt ellenőriztek, közülük 2 személlyel szemben indítottak eljárást.

Szeptember 16-22. között ismét a passzív biztonsági eszközök használatára fókuszált az ellenőrzés. Ekkor a rendőrök országszerte 7 312 esetben észlelték a biztonsági öv használatának elmulasztását, ebből 5649 alkalommal a jármű vezetőjének nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. Emellett 125-en hagyták figyelmen kívül a gyermekbiztonsági rendszer használatát, és 8 motorkerékpáros közlekedett bukósisak nélkül.

Fókusz Dunaújvárosban

Most legutóbb, október 7-13. között azokat a sofőröket szűrték elsősorban, akik telefont tartottak a kezükben vezetés közben, illetve akik képi vagy szöveges adatokat néztek a mobiljukon. Ez az akció a Focus on the road elnevezést kapta, mert azt kívánták nyomatékosítani a sofőrökben, hogy semmivel sem szabad elterelni a figyelmünket a vezetésről, hiszen elég egyetlen óvatlan pillanat, és máris bekövetkezhet a baj.

Október 15-én alkalmunk volt szemlézni egy ilyen fokozott ellenőrzést Dunaújvárosban, a Magyar út elején. Nem volt kibúvó senkinek, hiszen az adott forgalmi sávokban állították meg a járműveket. Bár a mobilhasználatra irányult a kontroll, nézték a passzív biztonsági eszközök használatát és szúrópróbaszerűen ellenőrizték például az ittasságot is alkoholszondával.

sok
Dunaújvárosban is fokozott rendőri ellenőrzésre számíthattak az autósok a Roadpol akció keretében, sok igazoltatás volt például a Magyar úton is
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint azt Farkas Tibor rendőr alezredes, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság M6 Autópálya Iváncsai Alosztályának vezetője lapunknak elmondta, a mostani akció nemcsak a sofőrök ellenőrzésére irányult, hiszen a mobilhasználat a közlekedés más résztvevőinek figyelmét is elvonhatja, amely akár halálos kimenetelű balesethez vezethet. Gondoljunk csak egy gyalogosra, aki annyira bújja a telefonját, hogy körül sem néz az átkelőknél, vagy például egy biciklisre, akinek olyan hangosan szól a zene a fülesében, hogy a szirénázva érkező autót sem hallja meg. Az alezredes azt is kifejtette, hogy természetesen nemcsak a telefon tudja elterelni a figyelmünket a vezetésről, ugyanúgy veszélyforrást jelent az is, ha eszünk vagy iszunk a volán mögött, és ide sorolható a dohányzás is, amelyet bár a KRESZ nem tilt, de megosztja a figyelmünket, és ha veszélyhelyzetet vagy balesetet okozunk miatta, akkor felelősségre vonhatnak érte.

- Lehet, hogy csak egy pillanatra nézünk félre vezetés közben, viszont vegyük számításba hozzá azt is, hogy ha 50 km/órás sebességgel közlekedünk lakott területen belül, akkor egy pillanat alatt körülbelül 13 méter haladunk úgy, hogy nem nézünk előre- hangsúlyozta az alezredes.

Farkas Tibor rendőr alezredes, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság M6 Autópálya Iváncsai Alosztályának vezetője
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Sok intézkedés volt

Kérdésünkre elmondta, rendkívül kirívó esettel nem találkoztak térségünkben a közelmúltban. A tapasztalataik azt mutatják, hogy a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása, illetve az ittas vezetés a jellemző probléma a környéken, de vezetés közben újságot olvasó kamionsofőr is fennakadt már az igazoltatásaik során. Említette azt is, hogy az M6-os autópálya burkolatfelújítási munkálatai során bizony voltak olyan vezetők, akik simám nekimentek a kihelyezett figyelmeztető tábláknak.

És most lássuk a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság elmúlt heti mérlegét a közúti ellenőrzéseikről!

  • 2094 vezetőt ellenőriztek
  • 41-en a kezükben tartották a mobiltelefont
  • 351-en nem kapcsolták be a biztonsági övet 
  • 66 sofőrrel szemben szabtak ki bírságot sebességtúllépés miatt
  • 1099 gyorshajtóról készített felvételt a traffipax
  • 9 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból
  • 35 gyalogossal és 61 kerékpárossal szemben intézkedtek szabálytalan közlekedés miatt.

A Roadpol éves ütemterve alapján lesz novemberben is akció, akkor ismét a kamionosokat és a buszosokat ellenőrzik, a decemberi művelet pedig az ittas vagy bódult állapotban lévő sofőrökre fókuszál majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában