Rákay Philip elmondta az igazságot

2023.04.29. 21:38

A feltételezések, híresztelések az akkumulátor gyárról és bontóról hamisnak bizonyultak

Péntek délután Szabó Zsolt alpolgármester – jelenleg épp DK-s önkormányzati képviselő - sajtótájékoztatót tartott egy a városunk határában tervezett akkumulátorgyár, akkumulátor bontóval kapcsolatban. A város érdekeit féltő feltételezésekre – mi inkább politikai haszonszerzést mondanánk - azonban első kézből, érkeztek konkrét válaszok a „rémhírterjesztésre”.

duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint saját Facebook oldalán közzétett videójában a dunaújvárosi alpolgármester (jelenleg DK-s) Szabó Zsolt elmondta, indítványt nyújtott be a város képviselőtestületi ülésén, hogy ne létesülhessen a település határában akkumulátorgyár, vagy ahhoz kapcsolódó beruházás. 

Szabó Zsolt alpolgármester találgatott

Szabó Zsolt kifejtette, hogy a Rákay Philip üzletember 42 hektáros területet vásárolt a Dunaújváros közelében lévő, – közigazgatásilag Rácalmáshoz tartozó - területen és mint elmondta: „nem lenne meglepődve, ha a lopakodó akkumulátor lobby következő feltételezett állomása nem a város határában, Rácalmáson lenne." Szabó a továbbiakban érvelésének összefüggéseit úgy magyarázta, hogy Rákay csak azt cáfolta, hogy akkumulátorbontó épülne a területen azt azonban nem, hogy esetleg akkumulátorgyár és álláspontja szerint a találgatásokat Fónagy János államtitkár sem cáfolta. 

Azért is tartja Szabó rossz döntésnek azt, hogy a Rákay a Hankook Tire Magyarország Kft. melletti területet megvásárolhatta, mert azt más célra hasznosítva a gumiabroncsgyár bővítését ellehetetleníti. Szabó azt is állította, hogy információval rendelkezik arról, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel sem egyeztetett a szóban forgó terület tulajdonosa és a vállalat vezetése meglepődött azon, hogy beszorultak a fejlesztési területeiket tekintve.

Rákay Philip üzletember helyretette

A hozzászólásokban rövidesen megérkezett Rákay Philip válasza, helyretette Szabó Zsoltot. Az üzletember kifejtette, hogy a rémhírterjesztésetekkel szemben az igazság az, hogy a cég tulajdonában álló rácalmási területen nem lesz semmiféle akkumulátor bontó, sem akkumulátor gyár és nem is volt szó erről soha. Az igazság ezzel szemben az, hogy hónapok óta tárgyalnak a Hankook-kal a terület adás-vételéről, amely az alpolgármester szerint semmit sem tudott erről. Sőt, hosszú tárgyalások után alá is írták azt az adásvételi szerződést, amelynek értelmében a terület egy részét azonnal megvásárolják, a többire pedig elővásárlási jogot szereztek. Eddig azért nem adhattak minderről információt, mert titoktartás kötelezi a feleket az üzletkötés folyamata alatt. Az ingatlanmutyi vádakkal szemben pedig elmondta, hogy a terület több mint egy évtizede az OTP ingatlanforgalmazó cége, a Balansz Ingatlan Alap tulajdonában volt, hosszú évek óta árulták a piacon. A Rákay érdekeltségében lévő ingatlanfejlesztő cég megvette, közművesítette, majd részenként tovább értékesítette. A terület évek óta kivett ipari ingatlan, tehát nem mezőgazdasági terület. Hónapok óta több tucat céggel tárgyaltak az eladásáról, akkumulátorgyár azonban nem volt köztük. 

Reagáltak a politikusok

Szabó Zsolt Facebook videója alatt dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke is reagált Rákay Philip posztjára: „Köszönjük szépen a válaszodat, s a korrekt tájékoztatást! Igen, sajnos Gyurcsány Ferenc és a dollárbaloldal helyi emberei, kicsiben, azt csinálják, mint a főnökeik nagyban: Dolgozni nem dolgoznak, építeni nem építenek, csak rombolnak, hergelnek, gyalázkodnak és indulatokat keltenek! Mi, és az emberek nagy része ezzel szemben látjuk az igazságot és köszönjük, amit Fejér Vármegyéért, a térség fejlesztéséért teszel!" 

Dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője is hozzászólt az online vitához: „A Demokratikus Koalíció ezzel a pánikkeltéssel lyukra futott, hiszen semmiféle akkumulátor bontó vagy ahhoz kapcsolódó üzem nem fog létesülni a területen." 

Akkumulátor gyár nem, iparűzési adó meg igen?

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a „politikai OKJ-s tanfolyamot végzett”, jelenleg DK-s színekben nyilatkozó Szabó Zsolt - miután Rákay Philip helyretette őt és az általa elmondottakat - válaszában azt találta mondani: „a legfontosabb, hogy Dunaújvárosban nem épül akkumulátorgyár, mert ez a városiak érdeke”. Ezzel kapcsolatban úgy tűnik Szabó Zsolt elfelejti azt, hogy bár az akkumulátor gyár nem kell, de annak az iparűzési adója viszont igen, amiért nem voltak restek perelni sem. Az alpolgármester által nehezményezett személyeskedésről pedig csak annyit, igen rövid a memóriája Szabó Zsoltnak, hiszen pár nappal ezelőtt egy általa is közzétett fotón épp egy Rákay Philipet gyalázó táblát szorongatott a kezében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában