Döntés

2023.11.20. 17:00

Hat DFVE vízilabdázó került be az Eb-re készülő bő keretbe

A dunaújvárosi szakember, Mihók Attila és Cseh Sándor által irányított női vízilabda-válogatott huszonkét játékossal kezdi meg a felkészülést a januári Európa-bajnokságra. A keretben hat DFVE játékos küzdhet azért, hogy tagja lehessen az utazó csapatnak.

Gallai Péter

A szakmai stáb keretet hirdetett

Forrás: MVLSZ/Derencsényi István

A kerettagok névsorát az ősszel tartott keretedzések, illetve a múlt heti felmérők eredményei alapján állította össze a szakvezetés – adta hírül hétfőn a magyar szövetség.

Az Európa-bajnoki felkészülés jövő héten kedden kezdődik a hollandiai tornára, a részvételre a dunaújvárosi klub hat játékosa harcolhatja ki a helyét a következő időszakban. A döntés értelmében a DFVE csapata adja a második legtöbb játékost: a kapus Maczkó Lilla mellett a mezőnyjátékosok közül Garda Krisztina, Dobi Dorina, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, valamint Szabó Nikolett lett kerettag. A szakmai stáb tagja pedig az újvárosi klub kapusedzője, Kardos Krisztina.

Mihók Attila 
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

„Alapvetően a tesztek adtak választ a kérdéseinkre, azaz a keretet leginkább a fizikai felkészültségi paraméterek alapján állítottuk össze, de természetesen a posztokat is figyeltük, akit lehetett, több szerepkörben is kipróbáltunk – adott rövid betekintést a kerethirdetés rejtelmeibe a szövetség honlapjának Mihók Attila. – Mindezek alapján Sanyival elég hosszan beszéltük át, hogy kiket hívjunk meg, és végül a most kihirdetett névsor mellett döntöttünk. Sebesség-alapú játékot képzelünk el, ahol a csapatérdek mindent felülír, azaz nem egyéniségekben gondolkodtunk, hanem abban, hogy kik azok, akik magukat a csapat játékrendszerének maximálisan alávetve képesek lehetnek a legjobbat nyújtani.”

Mihók Attila hozzátette: ez most az Eb-keret, nincs kőbe vésve ez a névsor, bár természetesen arra nincsenek hatással, hogy a most kimaradó játékosok a következő hetekben mennyire kívánják formában tartani magukat, hogy esetleg január második felében esetleg csatlakozzanak a vb-felkészüléshez, ha erre igény támadna. A csapat huszonharmadik tagja Rybanska Natasa is, aki sérülése miatt jelenleg nincs olyan állapotban, hogy bevethető legyen, de ha december közepére sikerül utolérnie magát és társait, akkor lehet esélye az Eb-szereplésre.

A DFVE edzője, Kardos Krisztina is a stáb tagja 
Fotó: MVLSZ/Derencsényi István

Az eindhoveni eredmény sok mindent meghatároz, az is egy helyzet, ha sikerül megszerezni a kvalifikációt, és az is, ha ezt a világbajnokságon kell elérnünk – nyilván más és más következik a világbajnoki felkészülés és csapathirdetés szempontjából az Eb-n történtek függvényében.

Eindhovenre és Dohára egyaránt 15-15 játékos nevezhető – válogatottunk jelen állás szerint december közepén vív két mérkőzést Kína ellen hazai medencében, majd a két ünnep között szeretnének egy külföldi edzőtábort is megszervezni, jó eséllyel Spanyolországban.

Dobi Dorina az egyik DFVE kerettag 
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

A válogatott kerete

Kapusok: Maczkó Lilla (Dunaújváros), Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC), Torma Luca (Eger).
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Dobi Dorina (Dunaújváros), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Geraldine Mahieu (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (CN Mataro), Kuna Szonja (FTC), Kurucz-Gurisatti Gréta (FTC), Leimeter Dóra (FTC), Mészáros-Farkas Kata (BVSC), Peresztegi Nagy Kinga (UVSE), Rebecca Parkes (Eger), Szabó Nikolett (Dunaújváros), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (FTC), Varró Eszter (UVSE), (Rybanska Natasa, UVSE).
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában