Ercsi

2023.12.13. 11:00

Szeretnék a templom műtárgyait a következő nemzedékek számára is megőrizni

Ercsi város egyik legkiemelkedőbb épülete a település szívében, a Duna fölötti magaslaton található Nagyboldogasszony Kegytemplom. Neves elődök, mint a Szapáryak, Wimpfenek utódokra hagyott öröksége, amelynek az építésében, szépítésében és megtartásában az ercsi emberek jelentős szerepet vállaltak sok áldozatos munkával.

Török Tímea

Mint ahogy Szeleczky Csaba plébános írta, az Ercsiben álló Nagyboldogasszony Templom nemcsak egy műemlék épület, hiszen ma is élettel tölti meg a keresztény hívő közösség, a jegyesek zarándokhelye, máig kiemelkedő Mária-kegyhely. A templom az elmúlt években a Székesfehérvári Egyházmegyének, az állami pályázati forrásoknak köszönhetően kívül-belül megújulhatott. A falak kiszáradása több éves folyamat, de a templom fából készült remekműveit már nem teheti tönkre a magas páratartalom. Hat évvel ezelőtt kezdte meg az Ercsi Római Katolikus Plébánia a szószékkosár restaurálását, amely országos jelentőségű barokk-rokokó műremek. Több pályázatnak, a Székesfehérvári Egyházmegye és Ercsi Város Önkormányzat támogatásának, valamint a hívek adományainak köszönhetően valósulhatott meg a 250 éves szószékkosár megújulása. 

Az ercsi Nagyboldogasszony Kegytemplomban látható szószék országos jelentőségű barokk-rokokó műremek Fotó: Mihályi Péter karnagy

Azonban Ercsi hívő közössége szeretné tovább folytatni a templom eme kiemelkedő remekművének restaurálását a szószékkosár felett található hangvető restaurálásával. A restaurálás folytatásához az Ercsi Római Katolikus Plébánia újabb pályázati forrást nyert el a Nemzeti Kulturális Alaptól. A restaurálás következő üteméhez szükséges 9 millió forintból 4,5 millió forintot biztosít a pályázat. A fennmaradó 4,5 millió forintot az Ercsi Római Katolikus Plébániának kell összegyűjtenie. A restaurálás folytatását Ercsi Város Önkormányzat 1,5 millió forinttal támogatja, amely nagy segítség a hívő közösség tervének megvalósításában. Hiszen műtárgyaik megóvásával szeretnék azokat a következő nemzedékek számára is megőrizni. Ezért olvasóinkat is arra kérik, hogyha támogatni kívánják a restaurálás folytatását, adományukat juttassák el az Ercsi Római Katolikus Plébánia erre a célra elkülönített alszámlájára: Ercsi Római Katolikus Plébánia, MBH Bank, számlaszám: 57700012-10002223-00000000.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában