Két olimpiai aranyérem Koreából

2024.02.05. 18:00

Dunaújvárosban kerültek beszélő viszonyba

Szép csendben dolgoznak, és szép csendben érik el az eredményeiket. A dunaújvárosi Angels NJSE női jégkorongcsapatáról van szó. A klubnak két olimpiai bajnoka is van. Bátyi Boróka és Sághy Lara nyakába akasztottak aranyérmet Dél-Koreában.

Agárdy Csaba
Az Angels két olimpiai aranyérmese, Sághy Lara (balról) és Bátyi Boróka
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Dél-Koreai Kangvonban rendezték meg az ifjúsági téli olimpiát, ott veretlenül lett első Magyarország, Bátyi Borókával és Sághy Larával. Bátyi előtte részt vett az ifjúsági divízió I/A-ás  világbajnokságon, ahol bronzérmet szerzett.

Messze van  Tápiógyörgye, de még messzebb Korea

Bátyi Borókával először a téli olimpiáról beszélgettünk.

– Messze van Korea, hosszú volt az út, de megérte. Nagyszerű élmény volt, remek volt a játékok hangulata. Az is örömteli számomra, hogy minden mérkőzésen  végig játszottam.

Amikor arra kértük, hogy hasonlítsa össze a téli olimpiát a világbajnoksággal, érdekes választ kaptunk a játékostól.

– A világbajnoki bronzérmet  értékesebbnek tartom, mint a téli olimpiai aranyat. Az elsőn a hagyományos jégkorong volt, míg az olimpián a sportág 3x3-as kispályás változatát játszottuk. Ezen nem is vesznek részt a legnagyobb hokikultúrával rendelkező országok. Viszont az olimpián jobban éreztem magam, és nem csak azért, mert többet játszottam, mint a vébén, hanem azért is, mert a játékokon az U16-os korosztály vett részt, a világbajnokságon pedig az U18. Az U16-os korosztályhoz tartozom, itt a társakkal egy kicsit közelebb álltunk egymáshoz.

Megemlítettük a játékosnak, hogy a közelmúltban  Láng Zoltán, a klubedzője azt nyilatkozta, hogy egy kicsit forrófejű, ezen  kellene változtatnia. A csatár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a magánéletben nyugodt, de meccs helyzetben  sokszor felkapja a vizet, de szerinte nem annyira vészes a helyzet.

Borókával kapcsolatban  nem szabad amellett elmenni, hogy ő Tápiógyörgyéből jár rendszeresen Dunaújvárosba. (Tápiógyöre Jászberénytől félóra autóútra található – a szerk.)

– Édesapám hoz autóval hetente háromszor, plusz a mérkőzésekre. Egy óra negyven  perc az út. De  volt már olyan, hogy Budapestig vonattal megyek, ott vett fel édesapám, és vitt tovább Dunaújvárosba.

Arra a kérdésre, hogy nem lenne egyszerűbb Dunaújvárosba költözni,  és itt tovább tanulni, Bátyi Boróka így válaszolt

– Nagykátán tanulok, jól érzem  magam ott, úgy tervezem, ott érettségizem  majd. A másik, hogy nem szeretnék egyedül lenni Dunaújvárosban. Tudom, hogy sok lemondással jár ez a helyzet, de tizenegy éve jégkorongozom, szeretem ezt csinálni. A második  évemet töltöm az Angelsnél, ez az első lány csapatom, hiszen  tizenhat éves koromig, még fiúkkal játszottam. Az ifiben viszont már nem  lehetnek vegyes csapatok.

A Párizsban  maradt szerelés

A hokis hölgy elhivatottságát az az eset is bizonyítja, ami a Koreából való hazaérkezésük után történt.

– Kalandos volt az utunk. Eredetileg úgy volt, hogy január 26-án pénteken hazaérkezünk. De késett a gépünk Dél-Koreából, ezért lemaradtunk a párizsi csatlakozásról. Párizsban aludtunk, és szombaton érkeztünk haza. Aznap meccsünk volt a HK Budapest ellen, ezért a repülőtérről egyből a HKB pályára mentünk. Azonban nem jött meg a csomagunk, ezért kölcsönszerelésben játszottunk Sághy Larával.

A történet szerencsés véget ért, mivel az Angels 2-1-re nyert úgy, hogy mindkét gólt Bátyi Boróka szerezte, és mindkét gólpasszt Sághy Lara adta.

– Szeretek Larával együtt játszani,  jól megértjük egymást, régóta ismerem, igaz, csak látásból, sohasem  jégkorongoztunk együtt, sőt, Dunaújvárosban kerültem vele beszélő viszonyba.

Egy óra autóval – nem nagy ügy

Sághy Laura „csak” a téli olimpián vett részt, az ifjúsági világbajnokságon nem szerepelt. De az olimpián remekül érezte magát, ahol a válogatottunk egyik kulcsembere volt.

– Nagyon jó volt, nagyszerű érzés volt a megnyitóünnepségen fölvonulni. Végig játszottam, de a legjobb érzés az volt, amikor a nyakamba akasztották az aranyérmet.

A játékos elmondta, sokat nem láttak Koreából, gyakorlatilag a jégpálya és a szálloda között ingáztak. „Az utolsó napon volt lehetőségünk arra, hogy egy kicsit körülnézzünk Kangvonban.”

Sághy Lara és Bátyi Boróka között több közös pont is található. Például Lara is messziről jár Dunaújvárosba.

– Szigetszentmiklóson élek, Csepelen járok sportiskolába, első éves vagyok. Szeretnék itt érettségizni. A második szezonomat játszom az Angels színeiben, a szüleim  hoznak az edzésekre és a mérkőzésekre. Nem nagy ügy, egy óra alatt ide lehet érni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában