Egy nehéz évet követően

2024.04.30. 17:30

Adonyi kistérségi borverseny ezúttal a perkátai Győry-kastélyban

A 31. kistérségi borversenyét rendezte meg a Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony.

Agárdy Csaba

A dunaföldvári Dukai István (szemben) kóstolja az egyik tételt Fotók: Rácz József Lambada

A helyszín ezúttal a perkátai Győry-kastély volt. Előzetesen száz tétellel neveztek a gazdák, a borászok.

A borminták felkínálói balról jobbra: Boldog-Fuszenecker Éva, Eisenberger Lászlóné, Boldog Józsefné

Délelőtt reggelivel  fogadták a vendégeket a házigazda adonyi borrend tagjai, majd 10 órakor Schmidt Attila, a Szent Orbán Borrend nagymestere nyitotta meg az eseményt.
Schmidt Attila felhívta arra a figyelmet, hogy az elmúlt évekhez képest kevesebb vegyesborral neveztek a bírálatra, és a vörösborok száma is csökkent. Viszont előretörtek az illatos fajták, az irsai, a cserszegi, vagy a generosa. 

Összesen  száz tétel érkezett a versenyre, a zsűri a húszpontos rendszer alapján ítélte meg a borok minőségét.

Kovács Róbert, a borverseny bíráló bizottságainak elnöke

Három bizottság várta a mintákat, az elsőnek Kovács Róbert, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke – aki egyben a verseny elnöke tisztjét is betöltötte –  volt a vezetője. A másodiknak Font Magdolna borászati laborvezető, a harmadiknak pedig Szűcs Zoltán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke volt.

Boldog Józsefné tölt egy mintát az 2. bíráló bizottság asztalánál

A bírálóbizottságban  a kistérségből senki sem kapott helyt, az ország különböző pontjairól érkeztek a zsűritagok, vagyis nem lehetett helyi elfogultsággal vádolni a bírálókat. 

Első lépésként az asztalokhoz az úgynevezett belövő bor került.

 Minden ítész ugyanazt a nedűt kapta: a kóstolás után a három asztal megegyezett abban, hogy egy tizennyolc pontos ezüstérmes borról van szó. A továbbiakban ehhez mérték a mintákat a bírálók.
Említettük, a kistérségből nem volt ítész a bizottságokban, és ha szóba került  a kistérség, érdemes megemlíteni, hogy mely települések tartoznak a Szent Orbán Borrend kötelékébe: Adony, Iváncsa, Perkáta, Kulcs, Pusztaszabolcs, Besnyő, Beloiannisz és Szabadegyház szőlősgazdáit fogja egy csokorba az adonyi borrend.
A borbírálók és a borokat felkínálók remekül végezték a munkájukat, hiszen délre már meg is voltak a pontszámok, már „csak” a kiértékelés maradt hátra.

Az ítészek csoportja a Győry-kastély bejáratánál

Schmidt Attila foglalta össze az idei kistérségi borverseny tapasztalatait: – A bírálóbizottságok szakavatott elnökei az értékeléskor kiemelték, hogy a tavalyi egy nehéz évjárat volt, a gazdáknak sok problémával kellett megküzdeniük. 

A borversenyen indult gazdák java része jól kezelte ezeket a dolgokat, aminek eredménye huszonhét aranyminősítés lett.

 Negyvennégy bor kapott ezüst-, tizennyolc pedig bronzminősítést. Sajnos valamivel több, mint egy évvel ezelőtt, összesen  tizenegy bor hibás volt.
A versenyt egy közös ebéd, majd egy kisebb pinceszer követte az adonyi szőlőhegyen.
A borverseny eredményhirdetése és díjátadója a Szent Orbán Borrend legfontosabb évi eseményén, a május 25-én szombaton megrendezendő Orbán-napi ünnepségen lesz. Ekkor derül ki az is, hogy melyik bor lesz az idén a borrend zászlós bora. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában