Országszerte megkezdődött

2024.05.06. 15:12

Diákkérés: életkép a POK-érettségin

Itt az idő, most vagy soha! Ezzel a felkiáltással is mehettek volna tegnap csatába az érettségiző diákok. A magyar nyelv és irodalomból való próbatétellel országszerte elkezdődött a nagy vizsga.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Középszinten 1146 helyszínen 73 472, emelt szinten ötvenhét helyszínen 2066 vizsgázó kezdte 9 órakor az érettségit. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc állt rendelkezésükre.

Fotó: Laczkó Izabella

Az I. feladatlap egy szövegértési-nyelvi és egy irodalmi feladatsort tartalmazott. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből állt.  A II. feladatlap egy műértelmező szöveg alkotását várta el a vizsgázóktól: ez – a vizsgázó választása szerint – lehetett egy mű értelmezése vagy témakifejtő esszé. 

Fotó: Laczkó Izabella

A  magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tarthatott. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból állt. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kaptak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be.

Fotó: Laczkó Izabella

Lapunk a Pannon Oktatási Központot kereste fel. Itt Baráth Gyula nevelési igazgatóhelyettes fogadott minket:
– Két nappali és két felnőtt osztályunk érettségizik összesen százhuszan.

A szokásosnál bennünk is nagyobb a drukk, mivel most vizsgáznak először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak, 

és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek. Tudásalapú, fontos a műveltség és a lexikális felkészültség is. De úgy érzem, kellően felkészítettük a diákokat.

Fotó: Laczkó Izabella

Valószínűleg ez így is van, mivel az általunk meglátogatott 12. a tanulói igencsak vidáman várták a 9 órai kezdést, nem látszottak feszültnek. Vasánszki Noel és Szücs Zétény fotósunkat meg is kérte, készítsen  róluk egy életképet... 

Fotó: Laczkó Izabella

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában