Ügyvédi tanácsok

2024.05.20. 09:00

Dr. Unger Zsolt: Börtön-kreditrendszer

Duol.hu

2012352206

Fotó: WESTOCK PRODUCTIONS

A jogszabály 2024.03.01.-től lehetőséget ad arra az elítélteknek, hogy a kategória-besorolás és ezáltal a mindennapi életük a bv. intézetekben kedvezőbb irányba változzon, a benti magatartásuk által. Amennyiben a magatartás és az együttműködési készség az elvártaknak megfelel, akkor alacsonyabb kategóriába kerülhet a fogvatartott, amihez szükséges, hogy minél több kreditpontot szerezzen.

A kreditpontok száma a szabadságvesztés tartamához igazodik, amelyek összegyűjtése esetén a kezdeti besoroláshoz képest átkerülhet egy kedvezőbb kategóriába, és amelyhez mérten a megszerzett és levont kreditpontok számértéke határozza meg a kategóriák közötti előre- vagy visszasorolását. 

Az úgynevezett reintegrációs programok esetében kiemelt hangsúlyt kapnak azok a tevékenységek, melyek mérhetőek és „osztályozhatóak”. Ilyen az oktatásban az általános-, közép-, vagy felsőfokú, esetlegesen szakmaképzés. Ezen kívül illetve munkáltatásban történő részvétel. Ezáltal a fogvatartott kreditpontot szerez, mellyel elérheti a kategóriában történő előresorolását. 

A fogvatartottnak a kreditpontok gyűjtéséhez a bv. szerv által felkínált reintegrációs programon például készség-, és képességfejlesztő programok, mentálhigiénés programok, önismereti programok, ismeretterjesztő programok, szabadulásra felkészítő programok, tudatos életvezetést támogató programok, társas együttélést segítő programok stb. a bv. szerv által meghatározott rendszerességgel, önkéntesen részt kell vennie és magatartásával hozzá kell járulnia a reintegrációs program céljának megvalósulásához. 

A Befogadási és Fogvatartási Bizottság dönt a kreditpontok megadásáról, összesíti és felülvizsgálja azt, és annak figyelembevételével megváltoztatja a kategóriába sorolást.

Fontos kiemelni, hogyha a fogvatartott szabadságvesztés-végrehajtás alatt tanúsított magatartása a bv. intézet biztonságát és/vagy a biztonságos fogvatartást veszélyezteti, úgy a fogvatartott a fenyítés függvényében kreditpontokat veszíthet, ezáltal szigorúbb kategóriába sorolható, amelynek következtében az életrendje is szigorúbbá fog válni. 

Összességében a kreditpont gyűjtése alakítja a kategóriába sorolás mértékét. Az egyes kategóriák közötti különbség határozza meg azt, hogy az adott kategóriában vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint hogyan és milyen gyakorisággal veheti igénybe az egyes kapcsolattartási formákat, a szabadidős tevékenységek gyakorlását, illetve a többletszolgáltatások igénybevételét. Az új kategória- és kreditrendszer az együttműködő magatartás növelésére helyezi a hangsúlyt, hiszen a kreditpontok által, a szabad élethez egyre inkább közelítő végrehajtási körülmények a meghatározóak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában