Együtt, működünk!

2024.05.31. 07:00

Jobb Gyula a kulcsi fejlődés élvonalában

A kulcsi fejlődés tagadhatatlan, hiszen csak az elmúlt időszakban három giga beruházást is átadtak a településen, amelynek megvalósítása egyesével is nagyszerű sikertörténet lenne egy egész ciklusra. 40 éves helyi tapasztalatával, a FIDESZ kulcsi szervezetének alapító elnökeként és megszállott polgármesterként a célja a közösség fejlődésének és kohéziójának tovább építse. Az "Együtt, működünk!" szlogennel újra induló polgármesterrel beszélgettünk.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Jobb Gyula bár Rácalmáson született, de családjával már több mint 40 éve él Kulcson. Nős, két fiúgyermek édesapja, és két kisfiú és három kislány büszke nagypapája. Csaknem 20 éve tevékenykedik a kulcsi közéletben, a FIDESZ kulcsi szervezetének alapító elnöke, több civil szervezet születésénél bábáskodott. 2014 óta megszállott polgármesterként dolgozik Kulcsért, akinek nem a munkaidő, hanem a feladat határozza meg a napjait. A közelgő önkormányzati választáson az „Együtt, működünk!" képviselőjelölt csoport élén, polgármesterjelöltként kéri ismét a lakosság támogatását. 

Együtt, működünk: tényekkel és tervekkel

-30 éve önálló településünkön mostanra sikerült létrehozni a nélkülözhetetlen alapokat, infrastruktúra és intézményi ellátórendszer tekintetében a Fejér Vármegyei Önkormányzat és a kormány segítségével. Az elkövetkező időszakban a megkezdett fejlesztések fenntartása, folytatása és a település egészét érintő kiteljesítése, a települési kohézió létrehozása a célunk, hogy a kulcsiak élete szebb környezetben kényelmesebb, komfortosabb legyen- mondta el a terveiről Jobb Gyula. 

Évtizedes tapasztalatom a kulcsiak szolgálatában

-Büszke vagyok a polgármesterként eltöltött évtizedre, az ezen idő alatt Kulcson elvégzett munkára, az Önök javát szolgáló eredményekre, arra, hogy folyamatosan gyarapodik és szép ütemben fejlődik településünk. Ezért a tét június 9-én, a választáson rendkívül nagy! Védjük meg eredményeinket és tegyünk a közös jövőnkért, Kulcs fejlődéséért együtt! Mert együtt, működünk!- hangsúlyozta a kulcsi polgármester, aki aspiráns is egyben.

A számok tények 

-Kulcs bejelentett, állandó lakosainak száma 2014-ben 2882 fő volt, ma már 3687-en élünk a faluban. Azt jelzi, hogy jó irányban haladunk. Azonban ez feladatokat is jelentett, már nem elég a régi kicsi, elhasználódott intézményrendszer. A felújítás, építés érintette a bölcsődét, óvodát, iskolát, az egészségházat és a hajóállomást, lett saját szociális intézményünk, külön könyvtárunk. 

Az elmúlt időszakban 16 utcában 9000 méter utat építettünk vagy javítottunk, 2890 méter járda készült, 85 darab új szilárd burkolatú parkolót hoztunk létre a kulcsiak kényelme érdekében. Az eddigi 556 darab közvilágító lámpatest mellé- amellyel a környező települések élmezőnyébe tartozunk- 108 új közvilágítást terveztettünk meg és fogunk megvalósítani. 

Mindez saját bevételi forrásainkból nem jöhetett volna létre, bár kétségtelen, hogy a fejlődés az adó (IPA- a legnagyobb adóbevételi forrás) bevételeinket is növelte, amely a továbbiakban is célunk. Míg 2014-ban mintegy 88 millió forint volt az adóbevétel, addig 2023-ban már 180 millió forint.

A fejlesztésekhez szükséges pénzügyi források a kimagaslóan sikeres pályázati tevékenységünkből adódik, amely az elmúlt időszakban összesen mintegy 2.874 milliárd forint volt. Ez az iskola megújulásának költségét (közel 2 milliárd forint) nem tartalmazza, hisz ott a fenntartó tankerület a gazda, de a siker elérése- ne vegyék szerénytelenségnek- a lobbi tevékenységem gyümölcse. Szintén nem tartalmazza a fenti összeg a csatorna beruházásra fordított forrást, amely mintegy 2.067 milliárd forint volt.

Az elmúlt időszakban jelentős bevételi forrása van a településnek a gazdasági övezet kapcsán, amelyet a Fejér Vármegyei Önkormányzat biztosít részünkre, ez három évet summázva: 805 millió forint bevételt jelent a kulcsi célok megvalósítására a települési és lakossági igények kialakításához- tájékoztatott Jobb. 

Milyen falu lesz Kulcs?

- 2014 óta nem változott a véleményem milyen faluban gondolkodom, talán annyiban, hogy most már sok tekintetben kézzel foghatóan elértük a kitűzött céljainkat, vagy beláthatóan közel kerültünk hozzá. Csak úgy, mint 5 évvel ezelőtt egy olyan összetartó falut látok magam előtt, ahol jó lenni és ahová az emberek szeretnek hazajönni.

Érdemes lesz Kulcsra jönni, élni, vagy csak kirándulni, mert gondozott és biztonságos. Érdekes rendezvényei vannak, ahol méltó helyen megmutatott és kiaknázott történelem van. 

Ahol nem kell hosszasan magyarázkodni, miért is jó itt élni, mert a látvány, az érzés magáért beszél, ahol nemcsak a kerítésen belül érezzük otthon magunkat, hanem már a hatos útról lekanyarodva büszkék lehetünk településünkre. Ahol házunk, telkünk értékes. Nemcsak a falu értékét kell visszaállítani, hanem erkölcsi és anyagi szempontból is fel kell emelkednünk. Ahol a kulcsi közösség minden egyes tagja nagyon fontos, éljen bárhol Kulcson, legyen idős, vagy egészen ifjú, éljen egyedül vagy családban, legyen bármilyen vallási vagy politikai hovatartozása. Legyünk mindannyian egyformán büszke kulcsiak- emelte ki Jobb Gyula.

A stratégiánk: együtt, működünk!

-Mi nem valaki, vagy valami ellen álltunk össze, hanem valamiért, mégpedig a falunk további fejlődésének érdekében. A lehetőségek felkutatása és a feltételek megteremtése az én feladatom, a globális szemlélet mellett, a közbiztonság, az utak, járdák állapotának javítása is az én közvetlen feladatom lesz a tapasztalatok alapján a következő években is. De mindenképpen szükséges a jól együttműködő, összehangoltan dolgozni képes képviselői csoport, a hatékony önkormányzati munkához. Ebben is bizonyítottunk, hiszen az elmúlt időszak megmutatta, hogy ha Kulcsról van szó akkor együttműködünk! Azonban nem bízhatjuk Kulcs vezetését rébuszokban beszélő, tapasztalat nélküli ötletelőkre és kalandorokra. Kulcs a mi otthonunk, jövőjének, fejlődésének biztosításához nélkülözhetetlen az együttműködés a polgármester, az önkormányzati testület és Magyarország Kormánya, valamint a Fejér Vármegyei Önkormányzat között-mondta el a polgármester, majd folytatta.

Kik vagyunk mi az Együtt, működünk szlogen alatt?

- A falu életében ismét egy munkával teli időszak következik. Fenntartom továbbra is azt a régi, nagy igazságot, hogy csak úgy lehet előre haladni, ha mindenki egy irányba evez és az is fontos a hatékonysághoz, hogy mindenki tapasztalt, szakértő legyen a hajóban a maga posztján. Ezt tartottam szem előtt a velem együtt induló képviselőjelölt csapat felkérése során. Jelölttársaim: Oberrecht Tamás, aki a történelemmel és a hagyományokkal foglalkozik, amely azért fontos a kulcsiaknak mert múlt nélkül nem létezhet a jelenünk és jövőnk sem. Rizmayer János családja kapcsán vesz részt a kommunikációban majd egy évtizede, szócső a helyi kommunikáció szereplői között, az állatvédelem és kóbor állatok kérdéseiben és a parkolás ügyeiben konkrét javaslatai a kulcsiak igényeit szolgálják majd. Eltökélt szándéka az óvodai áldatlan parkolási helyzet megóvása, de eltökélt abban is, hogy minden kulcsi család találjon gyermekének megfizethető táborozási lehetőséget. Szabados Imre a sportegyesület élén dolgozott a településért, szabadidős tevékenység stratégiája minden korosztálynak kínál majd elfoglaltságot, például helyi fitneszterem kialakításával. A Zöldülj Kulcs- nevű projektben pedig újszerű megvalósítási programja van a fenntarthatóság, környezetvédelem témában. Panda Krisztián a külterületi, zártkertes övezetben élő falunkbeliek szószolója kíván lenni. Konkrét megvalósítási javaslatokkal szeretné a támogatásukat kérni, amely nem csak pillanatnyi, hanem hosszútávon kínál a területnek fejlődést. Horváth László a focipályán tőle megszokott sportszerűséggel és határozottsággal a kisközösségek támogatásával szeretne foglalkozni, hogy a kis egységek együtt, közösen is jól működjenek. A fiatalokat és a kisembereket szeretné képviselni. Nagy Csaba pedig az új beköltözők, és a vállalkozók érdekében dolgozik majd az önök érdekeit szem előtt tartva. Szándékai szerint vállalkozói névjegyzékkel, vállalkozói klub létrehozásával szeretne dolgozni azon, hogy településünknek még több önálló iparűzési adó bevétele lehessen, amelyet további fejlesztésekre például útfelújításokra lehetne költeni.

Arra kérek minden kulcsit, hogy tegyen a kulcsi fejlődésért és menjen el szavazni június 9-én! Támogassa az Együtt, működünk csoport tagjait- zárta gondolatait Jobb Gyula Kulcs település polgármestere. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában