Figyeljünk a gyepre!

2024.05.13. 11:30

Kiskert: rakétabegyújtás

Bízzunk benne, a fagyos idők elmúltak, vagyis be lehet gyújtani a kiskertekben a rakétát. Tennivalóból nincs hiány. Írásunkban a legfontosabb teendőkre próbáljuk felhívni a figyelmet.

Agárdy Csaba

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A kora tavaszi esőzés elősegítette a pázsit erősödését, tehát kezdjünk a fűnél, a fűnyírásnál. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját, amennyiben szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez utóbbi módszerről egyelőre megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nem szellőzik így kellően a gyep, mások éppen az így létrejött „komposztálást” méltatják. 

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A gyepszellőztetésről és trágyázással se feledkezzünk el. 

A gazdaboltokban  kapható kimondottan gyeptrágya, és gyepgyomirtó – ez utóbbit májusban  a lehető legjobb elszórni. 

Ha még nem vágta valaki vissza a kertben növekvő cserjét, bokrok, gyümölcsfák ágait, akkor ez az utolsó lehetőség, amikor még megtehetjük „büntetlenül”. A szőlő metszésének esetében is az utolsó pillanatban vagyunk.

A palántázást sem tehetjük meg a májusinál kedvezőbb időben. Ültessük ki a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, a karfiolt, a brokkolit, a dinnyét, a cukkinit, a patiszont, az uborkát, a padlizsánt és a fűszernövényeket is. De a dughagyma földbe helyezésével sem késtünk még el. 

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A dunaújvárosi  piacon kapható még a dughagymából,

külön felhívnánk a figyelmet, a rendkívül ízletes, és sok ételből elengedhetetlen sonkahagymára és a salottahagymára (mogyoróhagymaként ismertebb).
Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Általában elmondhatjuk, a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. De néhány dologra figyelnünk kell, hogy jó eséllyel megelőzzük a kártevők elszaporodását. Ahogy lehullanak a szirmok a gyümölcsfákról, el kell végezni a permetezést. A megelőzés egyik formája, hogy tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.

A vegyszermentes védekezés egyik módja, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amik megvédik egymást. 

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A fokhagyma, a torma például elriasztja a csigát, a gombát, míg a zeller a hernyókat, a menta, a snidling a hangyákat; a körömvirág pedig megannyi kártevőt. 

(Forrás: agrarszektor.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában