Iskola átadó

2024.05.29. 18:10

Valóra vált a kulcsi csoda (képgalériával, videóval)

Mintegy nyolc hónap tett el a Kulcsi Fekete István Általános Iskola új szárnyának alapkőletétele és az átadó ünnepség között. 1 milliárd 550 millió forint  kormányzati támogatás mellett a kulcsi önkormányzat további 25 millió forint hozzá járulásával készült el a 16 tantermes, impozáns megújult iskola, amelyről 2024. május 29-én délután a szalagátvágási ceremóniát követően minden érdeklődő személyesen győződött meg.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Az ünnepségen jelen voltak dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárát, dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője, Jobb Gyula Kulcs település polgármestere, Kalamán Ferencné a Dunaújvárosi Tankerületi Központ jelenlegi igazgatója, dr. Neumann Helga jegyző, a helyi képviselő-testület tagjai, Nagy László a kivitelező Szegletkő Generál Kft. ügyvezető igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta a Dunaújvárosi Tankerületi Központ volt igazgatója, valamint az egyházak képviselői, az iskola diákjai, dolgozói és a kulcsi lakosság.

Fotó: LI

Elsőként Schinogl Ferenc iskolaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Majd a Himnusz dallamai után Kalamán Ferencnét a Dunaújvárosi Tankerületi Központ jelenlegi igazgatója, mint az iskola fenntartója mondott beszédet. 

– Az elmúlt időszakban komoly erőfeszítések és összefogások révén sikerült az iskolabővítést megvalósítani. Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek ebben a folyamatban, hiszen ez az együttműködés bizonyítja, hogy közös céljainkat csakis közös erőfeszítésekkel tudjuk elérni – hangsúlyozta egyebek mellett az igazgató. Ezt követően dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Önkormányzat elnöke mondta el beszédét.

Dr. Molnár Krisztián a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke
Fotó: Laczkó Izabella

– Örömmel érkeztem ide, hiszen egy olyan fejlesztést adhatunk át a mai napon itt közösen, ami nagyságrendjét, minőségét és ami a legfontosabb a gyermekeink számára biztosított komfortot tekintve vármegyénkben is ritka, de azt gondolom, hogy országosan sem általános nagyságrendű.

Nem kell különösebben magyaráznunk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben mit jelent, mekkora áldozatkész segítségnyújtás egy ekkora forrás biztosítása Kulcs vonatkozásában. De a pedagógusok, a gyermekek és a szülők végre XXI. századi körülmények közé érkezhetnek. Ez minden négyzetméternél, minden energetikai indikátornál és minden más számnál fontosabbak számunkra. Innentől kezdve ez a csoda közösen áll a rendelkezésünkre.

Fotó: Laczkó Izabella

Végezetül gratulálok a vármegye vezetése részéről a kulcsiaknak, hiszen ez a mai beruházás önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy ténylegesen büszkék legyünk arra, ami itt a településen folyik. Én azt kívánom önöknek, hogy ezen az úton haladhassunk közösen tovább – fejtette ki a vármegyei közgyűlés elnöke. 

Fotó: Laczkó Izabella

Ezután az iskola elsős nebulóinak és zenekarának ünnepi műsor következett, majd dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár lépett a közönség elé, aki elmondta, hogy a kulcsi beruházás háttere is örvendetes, hiszen valóban egy olyan településről van szó, ahol növekvő népességszámot látunk. Ugyanis 2013-ban 166 fő volt az iskola tanulólétszáma. Ez 2021-22-es tanévben, amikor a döntés megszületett, 211 főre növekedett. Az államtitkár hozzátette, hogy tovább segítik a fejlesztésben az iskolát, hiszen zajlik Magyarországon egy jelentős digitalizációs program. Ennek kapcsán most érkeznek az újabb laptopok az iskolába. 

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár
Fotó: Laczkó Izabella

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő a kulcsi diáksághoz szólt. Hiszen mint kiemelte értük van az iskola, értük történt ez a fejlesztés is. 

Dr. Mészáros Lajos a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Laczkó Izabella

Majd Jobb Gyula, a település polgármester elevenítette fel, hogy indult 30 évvel ezelőtt a település önálló élete és az iskola fejlődése. 

Fotó: Laczkó Izabella

A hitélet képviselőinek áldása és szentelése után az ünnepélyes szalagátvágási ceremónia következett, végül az érdeklődőket a jelenlévő pedagógusok körbekísérték a csodásan megújult iskolában. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában