Hőség

2024.06.21. 18:00

A figyelem kánikula idején is elengedhetetlen!

A nyári jó idő a legtöbb embert felvillanyozza, hajlamosak vagyunk annyira elengedni magunkat, hogy nem figyelünk a veszélyekre. Pedig a perzselő hőség rengeteg veszélyt rejthet a daganatos betegségekkel küzdők számára.

Körmendi Erzsébet

illusztráció

A sok napsütés, a hosszú világos nappalok és a meleg idő pozitívan befolyásolhatja a betegségekkel küzdők hangulatát és hozzáállásukat, így segítve gyógyulási folyamataikat, azonban rendkívül fontos, hogy a pozitív hangulat mellett, fokozottan figyeljenek egészségük megőrzésére és a jó idő kínálta lehetőségek esetleges negatív hatásaira. Az emlőrák elleni küzdelem elhivatott harcosaként ismert szépségmárka, az AVON és az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke, dr. Drajkó Veronika onkológus összegyűjtötte, mire kell figyelniük a daganatos megbetegedéssel küzdőknek az önfeledt nyári időszakban. Ezt adjuk közre. Vigyázzanak magukra!

A napozás még ártalmasabb lehet!

A hosszú idejű szabadban tartózkodás, a mértéktelen és felelőtlen napozás súlyos és akár hosszútávú problémákat is okozhat mindenki számára, hiszen az erős UV sugárzás hatására, bőrünk könnyen leéghet, nem kívánt maradandó szeplőfoltok, gyulladások alakulhatnak ki felszínén. A daganatos betegséggel küzdők legyengült immunrendszere kevésbé tudja felvenni a harcot a napsugárzás ellen, így a káros hatások még gyorsabban és erőteljesebben jelentkezhetnek, mitöbb a sugár- és kemoterápia is fokozhatja bőrük fényérzékenységét. A szakértő ezért hangsúlyozza, hogy a betegek a műtét után, a sebgyógyulás idején, illetve a kezeléseket követően minimum három hónapig kerüljék a nyílt napon való tartózkodást és a későbbiekben is fokozottan védjék bőrüket. Minden esetben 50 faktoros fényvédőt használjanak és ruháikkal is védjék bőrüket. A gyógyultnak nyilvánított érintettekre pedig a mindenkire vonatkozó figyelmeztetések érvényesek. Szabadban tartózkodás esetén minden esetben védjék bőrüket legalább 30 faktoros fényvédővel, amelyet vigyenek fel bőségesen, már 30 perccel napozás előtt, majd ismételjék meg a felvitelt 1,5-2 óránként a maximális hatásért, valamint 11 és 16 óra között lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjanak a napon, hiszen ilyenkor a legmagasabb az UV sugárzás. Amennyiben a betegek sugárkezelt bőrfelülete mégis leégne, azonnal forduljanak orvoshoz! Célzott antibiotikumos, gyulladáscsökkentő krémek használatával elkerülhető a kisebesedés, felülfertőzés és gyulladásos tünetek kialakulása.

Nem mindegy, hogy milyen strandra mennek!

A nyár beköszöntével a legtöbben alig várják, hogy víz közelébe kerülhessenek. A strandolás a daganatos betegek számára is megengedett mi több, az úszás és a vízben való mozgás a

rehabilitáció fontos részét képezi, azonban ezen tevékenységek közben is fontos néhány tényezőt figyelembe venni. Vízminőség szempontjából a szakértő inkább az élő vizeket javasolja, azonban minden esetben a víz tisztasága a döntő. A medencékben általában nagyobb a fertőzés kockázata, habár napjainkban a vízforgatók és vegyszerek kellő tisztaságot biztosítanak, azonban irritálhatják a kezelések hatására elvékonyodott, gyengült védekezőképességű bőrfelületeket. A betegek számára a 20-25 fokos vizek a legideálisabbak, a 30-40 fokos termálvizek pedig szigorúan kerülendők - emeli ki az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

A hőség nagy ellenség!

A tikkasztó hőség minden emberre rossz hatással van, hiszen a nagy meleg következtében, az egész szervezetben kitágult erek a megszokottnál alacsonyabb vérnyomást eredményeznek. A magas hőmérséklet a kezelések alatt álló rákos betegek számára még veszélyesebb lehet ugyanis, a kezelések során kapott gyógyszerek önmagukban is vérnyomás-ingadozást okozhatnak, emiatt gyorsabban jelentkezhetnek ájulásos, napszúrásos tünetek, rosszullétek. Ezen tünetek kivédésére a folyadékpótlás lehet az elsődleges megoldás, illetve a hőség elleni védekezés, sötétítés, éjszakai szellőztetés és a levegő mozgatása ventilátorok segítségével. A szakértő nem javasolja a légkondicionálók használatát, mert az túl nagy hőmérsékletkülönbséget okozhat a kinti időjáráshoz képest, így könnyen megfázáshoz vezethet.

Elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel és vitaminpótlás!

A megfelelő folyadékbevitel nem csak a nagy hőség miatt elengedhetetlen a kezelés alatt álló daganatos betegeknek. A kezelések mellékhatásaként jelentkező gyomorpanaszok, hasmenés és hányás nagyon megterheli szervezetüket, könnyen dehidratáltságot okozhat, akár kiszáradáshoz is vezethet, amely kockázatot a meleg időjárás tovább fokoz. A dehidratáltságot jelző enyhébb tünetek, a lábgörcsök, a szédülés, vagy a súlyosabb következmények elkerülésére ajánlott, hogy a betegeknél mindig legyen folyadék, ásványvíz, vagy izotóniás ital, amellyel az elvesztett ásványianyagokat is pótolni tudják.

A nyár előnye azonban, hogy friss gyümölcsök és zöldségek formájában számtalan lehetőséget biztosít a betegek szervezete számára szükséges vitaminok megszerzésére. A szakértő vitaminpótlás szempontjából elsősorban a termények nyers, hőkezelés nélküli fogyasztását ajánlja, hiszen így nem tudnak lebomlani a bennük rejlő értékes vegyületek, vitaminok. A többek között párolva fogyasztható brokkoli1, és a nyersen fogyasztható bogyós gyümölcsök például igazoltan daganatellenes vegyületeket tartalmaznak.

A testmozgás segíti a gyógyulást, de kockázatos is lehet!

A jó idő számtalan sportolási lehetőséget is kínál, amely jó hatással lehet a gyógyulási folyamatokra. A rendszeres mozgás ugyanis fontos szerepet játszik a betegek hatékony gyógyulásában, a kezelés esetleges mellékhatásainak enyhítésében és a betegség súlyosbodásában, vagy kiújulási valószínűségének csökkentésében. A kutatások alátámasztják, hogy jobb esélyük van a gyógyulásra, valamint a hosszabb távú, állapotromlástól mentes túlélésre azoknak a betegeknek, akik a mindennapok során rendszeresen és intenzíven mozognak, hiszen a mozgás erősíti az immunrendszert, növeli a gének aktivitását és csökkenti az inzulinszintet, ami a vérben keringő rákos sejtek egyik növekedési faktora.3 A testmozgás javítja az erőnlétet, lassítja az izmok –a betegség miatt fokozódó – gyengülését, csökkenti a fáradtságérzetet és javítja a szervezet oxigénszintjét. Operáció után a mozgás mérsékli a trombózis kockázatát. Onkológiai kezelések idején a mozgás és a megőrzött erőnlét enyhítheti a mellékhatások egy részét is, mérsékelheti a hányingert, javíthatja az étvágyat. Azonban

nagyon fontos konzultálni a kezelőorvossal, hiszen a betegség bizonyos fázisaiban, ha a tumor még a beteg testében van, az intenzív mozgás akár negatív hatásokkal is bírhat.

Egy szúnyogcsípés is veszélyes lehet!

A nyári időszak a bogarak és rovarok tekintetében is nagyobb veszélyeket rejthet a daganatos betegek számára, ugyanis a kemoterápiás kezelésen átesett betegek szervezetének érzékenysége megváltozhat. Egy esetleges szúnyog-, darázs-, méh-, vagy pókcsípés gyorsabb és hevesebb reakciókat válthat ki, amelyek sok esetben gyógyszeres kezelés alkalmazását is indokolhatják az anafilaxiás reakció megelőzésére, enyhítésére. A testre fújható rovarriasztók azonban nem biztos, hogy a legjobb megoldásnak bizonyulnak a betegek számára, hiszen azok irritálhatják az érzékeny bőrt, akár fájdalmas kiütésekhez is vezethetnek, ezért a szakértő inkább párologtatós rovarirtók használatát javasolja.

A komoly betegséggel küzdőknek érdemes a lehetőségeikhez mérten legjobban kihasználniuk a nyári időszakot, hiszen sok energiát és jókedvet meríthetnek a napsütésből és a megannyi programlehetőségből, így támogatva testi és lelki egyensúlyukat és gyógyulási folyamataikat. Azonban fontos, hogy a legfelszabadultabb pillanatokban is legyenek körültekintők és óvatosak!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában