Kulcs

2024.06.23. 11:00

Aki ezt elmulasztja, komoly bírságra számíthat

Kulcs település jegyzője fontos felhívással élt az ingatlantulajdonosok felé.

Duol.hu

Fotó: Pesthy Márton / VN

Kulcs Község Jegyzője felhívja a tisztelt ingatlan-tulajdonosok figyelmét, hogy Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a környezetvédelemről és a köztisztaságról szóló vonatkozó önkormányzati rendelete alapján az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni: az úttest fölé nyúló, valamint a közlekedést akadályozó növényzet szükséges nyeséséről, az úttest fölé nyúló, valamint a közlekedést akadályozó növényzet szükséges nyeséséről, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartásáról, az ingatlan és az útburkolat közötti nyílt árok és ennek műtárgyai, így különösen az átereszek tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról a tulajdonában, kezelésében, használatában lévő zöldfelületek gyommentesítéséről, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartásáról,  az ingatlan és az útburkolat közötti nyílt árok és ennek műtárgyai, így különösen az átereszek tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, a tulajdonában, kezelésében, használatában lévő zöldfelületek gyommentesítéséről.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény. 17. § (4) bekezdése kimondja:

A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. A költség köztartozásnak minősül és adók módjára behajtható. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására kerül sor. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed. A bírság kiszabására kül-és belterületen egyaránt a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága jogosult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában