Választás 2024

2024.06.09. 06:00

Polgármestereket és képviselőket választ Dunaújváros és térsége

Önkormányzati, Vármegyei és Európai Uniós választásokat tartanak vasárnap az országban, így Dunaújvárosban és térségében is. A duol.hu egész nap követi az eseményeket, majd este beszámolunk az eredményekről is.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: MW/Mirkó István

Reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva a szavazókörök

Április 9-én, vasárnap reggel hatkor nyitnak a szavazóhelyiségek.

Dunaújváros és térsége polgármesterjelöltjei:

Dunaújváros: Magyar András (JUVE – Fidesz – KDNP), Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület)
Rácalmás: Schrick István (Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület)
Kulcs: Jobb Gyula (Fidesz-KDNP), Moravecz Attila (független)
Ercsi: Gólics Ildikó (Fidesz-KDNP), Fischer Ádám (Falanszter Egyesület), Oszlánszki Zsolt (független)
Pusztaszabolcs: Tüke László (Fidesz-KDNP), Simonné Zsuffa Erzsébet (független)
Adony: Ronyecz Péter (független)
Perkáta: Oláh István (független), Szőke Imre (független)
Nagyvenyim: Vargáné Kaiser Katalin (Fidesz-KDNP), Mányoki Zsolt (független)
Mezőfalva: Márok Csaba László (független), Nyuli Gábor (független)
Nagykarácsony: Horváth Csaba (független), Mergl István (független), Scheier Zsolt (független)
Baracs: Várai Róbert (független), Simon Csaba (független)
Kisapostag: Nagy Attila (független), Csontos Péter (független)
Daruszentmiklós: Rauf Norbert (független)
Előszállás: Kanik Péter (Fidesz-KDNP), Stadler Gábor (független).

A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani. A választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, hozzájuk köthető szimbólumokat a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

Szavazni kizárólag érvényes személyi okmányokkal lehet (lakcímigazolvány és érvényes személyazonosító igazolvány, vagy útlevél, vagy kártya formátumú jogosítvány). 

Előfordulhat, hogy néhányan elfelejtették ellenőrizni okmányukat, és időközben lejárt. 

Annak érdekében, hogy minél többek élhessenek a szavazati jogukkal, a választás hétvégéjén, vagyis június 9-én nyitva lesz a legtöbb kormányablak országszerte.

 Köztük van a dunaújvárosi kormányablak is, amely (a többihez hasonlóan)  7 és 19 óra között lesz nyitva. Mint azt a Fejér Vármegyei Kormányhivatal írta, ezen a napon kizárólag a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség.


Vasárnap tizenhárom óra alatt eldől, hogy kik lesznek a városok és a falvak polgármesterei.  A napi eseményeket folyamatosan közöljük a duol.hu-n. Amennyiben lesz rendkívüli esemény, azonnal beszámolunk róla. Olvasóink a duol.hu nyitóoldalán grafikonok segítségével tekinthetik át a választási részvételt, majd este az eredményeket a városokból és a vármegyei közgyűlésből.

Reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva a szavazókörök

Vasárnap reggel hat órakor tehát kezdetét veszik az önkormányzati, vármegyei és Európai Uniós, valamint a nemzetiségi választások Magyarországon. A választópolgárok este hét óráig adhatják le voksaikat. Most is, mint azt máskor is, a választások megkezdéséig léphetnek vissza a jelöltek, ilyenkor a szavazólapokról kihúzzák a nevüket, amennyiben ilyen bekövetkezik. A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a vasárnapi szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján lévő információk alapján Dunaújvárosban 34.800 választópolgárt várnak az urnákhoz most vasárnap. Ez a szám háromezerrel kevesebb, mint az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás alkalmával. Akkor ugyanis 37.701 szavazópolgár szerepelt a névjegyzékben. Nemcsak a lakosságszámban jelent sokat ez a különbség, hanem döntő tényező is lehet a választási eredmény alakulásában is.

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárják le a szavazatszámláló bizottságok. A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazni érkező első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető. A bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és mozgóurnák üresek-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a műanyag urnát plombával lezárja, a papír urnán a nemzeti színű urnazáró szalagot feszesre húzza, szorosan megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez és aláír. A voksolás ideje alatt nincs általános kampánycsend, de a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában