Közösség

2024.06.19. 07:02

Sikeres nők és sikeres vállalkozások

Női vállalkozók és cégvezetők találkoznak rendszeresen a kamara szervezésében.

Fekete Györgyi

Immár második alkalommal jöttek össze a női vezetők a Dunaújvárosi Kamara épületében, hogy tanuljanak, és tapasztalatot cseréljenek egymással. Mielőtt valaki felhorkanna, hogy mi ez a diszkrimináció, a vezető az vezető, és semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen neműnek született…Igenis vannak különbségek. Legalábbis ez derült ki a Credit Suisse elemzéséből, amelyet a Portfolio.hu szemlézett.  

Nők nélkül rosszabbul megy

Az elemzés szerint olyannyira megéri női felső vezetőket alkalmazni, hogy azok a vállalatok, ahol női felső vezetők is vannak, az átlagnál 19%-kal magasabb tőkearányos megtérüléssel, és 9 százalékkal magasabb osztalékfizetési rátával is rendelkeznek. Sőt, minél több a nő a felső vezetői pozícióban, annál jobban teljesít a cég. Ugyanis azok a cégek, ahol a női vezetők aránya 25 százalék, ott az 5 éves átlagos éves vállalati hozam 22,8 százalék, a 33 százalék feletti arányú cégeknél pedig már 25,6, és az 50 százalék felett női vezetőket alkalmazó cégeknél pedig 28,7 százalékkal termel többet a cég. 

Hogy a női szemlélet sikerhez vezethet egy cég életében arra a legjobb bizonyíték, hogy a Dunaújvárosi Kamara idei év vállalkozója díjait ezúttal kizárólag hölgyek kapták meg. 

A női szemléletről és megoldásokról hallhattak egyébként a júniusi találkozón előadást Helle Nórától az Executive Succes egyik tulajdonosától Női vezetőként a férfiak világában címmel. 

Hogy mire kell figyelniük a nőknek vezetőként, milyen hibákat kell egyáltalán egy vezetőnek elkerülni, erről beszélt Pothurszki Andrea, coach. Az előadást követően három helyi női vállalkozásvezető folytatott pódiumbeszélgetést dr. Bocsi Andrea vezetésével. Mihalcsek Noémi ügyvezető (Baracs Repülőtér Kft.), Kovács Márta ügyvezető igazgató (KlímaComp Plusz Kft.) és Palkovics Katalin ügyvezető igazgató (Dunaújvárosi Kegyelet Kft.) tapasztalataiból így meg tudtuk azt is, hogy nagyon sokban hasonlítanak a vállalkozó nők gondjai, még akkor is, ha különböző vállalkozásokat vezetnek. Mihalcsek Noémi elmesélte, hogy miként tudott megbirkózni egy számára ismeretlen vállalkozási területtel, egy idegen környezetben, Kovács Márta pedig megosztotta velünk azt, hogy egy sikeres családi vállalkozás folytatása sem egyszerű feladat. A pódiumbeszélgetésen elhangzott, hogy a cégvezetés és gyerekvállalás, mind-mind a nehezítő, de nem megoldhatatlan feladatok sorába tartozik, amelyről a jelenlévők igyekeztek egymásnak segítséget és tanácsot adni. 

Más problémák, más megoldások

Hegyiné Tóth Noémi, a Dunaújvárosi Kamara titkára gyámságával alakult ez a klub, amely a későbbiekben is várja ingyenes programjaira a női vezetőket.

- Miért tartotta a kamara fontosnak, hogy női vállalkozóknak indítsanak klubot?

- Úgy éreztük, hogy ez egy hiányterület. Sok évvel ezelőtt már volt a kamaránknak női vállalkozói klubja, és most úgy véltük, hogy megújított formában ismét szükség és igény lenne rá. A női vezetői és a női vállalkozói kihívásokra, lehetőségekre, és problémákra fókuszálva, de mégis kötetlen formában közös gondolkodást szerettünk volna elindítani egyrészt szakmai előadások szervezésével, másrészt női vállalkozóink tapasztalatainak, jó gyakorlatainak megosztásával. A résztvevők visszajelzései alapján úgy tűnik, - így az első két alkalom után – hogy jó úton járunk. A mai előadás is igazolta, hogy a nők, a női vállalkozók, sokkal inkább érzelmi alapon élik meg az élet számos területét, így a vállalkozásban is más szemléletmódot képviselnek, mint a férfiak.
Minden alkalommal igyekszünk olyan neves előadókat felkérni, akik magas színvonalon, de mégis közvetlen formában tudják a tudásukat, a  tapasztalataikat megosztani.

Milyen a jó cégvezető?

Erről beszélt Palkovics Katalin, a klub egyik vezetője is:

- Nóráékat immár hat éve ismerem, hiszen már voltak nálunk előadók az általam vezetett szakegyesületben. Ott is hasonló témákról beszélgettünk.

- Mi az, amit lehetett tanulni ebből az előadásból?

- Akár lehetne az is egy alaptézis, hogy vannak olyan természeti törvények, amelyeken mi nem tudunk változtatni. Célszerűbb, ha ezt felismerjük, megtanuljuk, és alkalmazkodunk hozzájuk.

Amit nekem ez mai előadás még adott az az, hogy egy igazán jó cégvezető, az nem a cégben dolgozik, hanem a cégéért.

- Víziója van és elképzelése?

- Víziója, elképzelése, rendszerben gondolkodása, mindig folyamatokat lát, s azokat irányítja. Neki nem a gépsor mellé kell beállni, és megmutatni az ott dolgozóknak, hogy ezt vagy azt, hogy kell csinálni, hanem ateljes folyamatot kell átlátni, és nem szabad belevesznie a részletekbe.

- Miért tartottátok fontosnak, hogy dunaújvárosi illetve környékbeli vállalkozókat is felkérjetek arra, hogy elmondják tapasztalataikat?

- Azért, mert pont múlt héten hallottam a gyermekemtől, aki már kamaszkorban van, hogy nem az iskolapadban lehet megtanulni sem céget vezetni, sem dolgozni, hanem tapasztalatból. Hát nagyon fontos, hogy a magunké mellé megszerezzük mások tapasztalatait is.

- Itt, ahogy láttam, kapcsolatok épülnek ki…

- Valószínűleg nagyobb bizalommal fognak egymáshoz fordulni azok a hölgyek, akik megtapasztalják, hogy mások is hasonló nehézségeken mentek keresztül, és már tudják a megoldást.

- Ez a klub ingyenes. Közben hasonló menedzser-tanácsokért komoly pénzeket szoktak kérni.

- Ez pontosan így van. Elég csak az online hirdetést megnézni, hogy egy-egy ilyen tanfolyam mennyibe kerül. Tehát akik idejönnek, azok gyakorlatilag ingyen jutnak olyan szaktudáshoz, információhoz, tapasztalathoz, és nem utolsósorban egy közösséghez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában