Népi hagyományok

2024.06.20. 12:00

Szent Iván-napi varázslatok a Vezér parkban

Körmendi Erzsébet

A tűzugrás a Szent Iván-éjhez kapcsolódó szokás - illusztráció

Fotó: Cseh Gábor

Baracson a Vezér parkba várnak minden érdeklődőt a nyári napforduló, az év legrövidebb éjszakája közös ünneplésére június 23-án, vasárnap 18.30 órától. Suplicz Mihály vezetésével megelevenednek Szent Iván éjszakája népi hagyományai, hiedelmei. A résztvevők készíthetnek virágkoszorút maguknak és egymásnak. A szervezők azt kérik, hogy aki szeretne részt venni a koszorúkészítésen, az hozzon magával otthonról mezei és kerti virágokat. A rendezvény keretében természetesen máglyát is gyújtanak, valamint a tűzugrás sem marad el. 

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. 

A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják,

 de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van 

az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. 

A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában