Mezőfalva

2024.06.22. 15:27

Útravalónak tudást, becsületet és tisztességet rejtett a ballagók tarisznyája (képgalériával)

Harmincnégy végzős diák intett búcsút az általános iskolai éveknek június 21-én, péntek délután a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az intézmény udvarának árnyat adó fái alatt megrendezett eseményen szülők, nagyszülők, rokonok és családi ismerősök előtt megtartott ballagási ünnepségen a gratulációk mellett a legjobban teljesítő diákok jutalmat is vehettek át. Jaksics Erzsébet az iskola igazgatója a következő szavakkal búcsúzott a ballagó diákoktól.

Horváth László

Szülők, nagyszülők, barátok, ismerősök kísérték el a ballagókat

Fotó: Horváth László

– Jeles nap a mai, iskolánk szokásrendszerének legemelkedettebb pillanata ez, hiszen nyolc év számtalan együtt töltött órájának végéhez ért el 34 búcsúzó diákunk. A ballagás egy szép, magyar eredetű hagyomány, élmény és majdan megható emlék, mely a múlt kockáiból a jövőt építi. Ennek szellemében ünneplőbe öltöztettük a szívünket, feldíszítettük az épületet, útravalónak szánt mottókat írtunk a táblákra, virágot, könyvet, tarisznyát készítettünk végzőseink tiszteletére. Ünnep ez a mai nap és furcsa mód mégis könnyes a szemünk. Miért a meghatódás? Talán a sok-sok közös emléktől, mely most felidéződik bennünk? Jó és rossz dolgok egyaránt színesítették napjainkat. Kellemes felidézni az első napokat, amikor csöppnyi, cseppet sem megilletődött elsősökként közösségünk tagjai lettetek. Megismertétek az iskolai életet és annak szabályait, s a múló évek alatt gyakorta próbára tettétek tanáraitok türelmét, megértését, szigorát. Idővel kiérdemeltétek az első komolyabb dicséreteket és intőket, mígnem mára iskolánk meghatározó egyéniségeivé váltatok. Tanáraitok, osztályfőnökeitek személyében hozzáértő kezek formáltak benneteket. Soha ne feledjétek tanításukat: az élet számtalan lehetőséget, esélyt kínál fel számotokra a boldogulásra. Ám nem minden lehetőség egyforma: olyanok, mint az almák a fán. Van, amelyiket könnyű elérni, de vannak olyanok is, amelyek a felső ágakon csüngnek. Ezeket érlelte meg a nap igazán, ezek a valóban nagy lehetőségek. Sajnos a legtöbb ember nem nyújtózkodik értük, mert sokkal nagyobb erőfeszítést igényelnek. E helyett, néha csak elvesznek egy-egy gyümölcsöt a földről, ami nem olyan szép és jó, viszont könnyű hozzájutni. Mi azt mondjuk nektek, ne legyetek kényelmesek, lusták vagy kishitűek! Célozzátok meg a legmagasabban függő, szép piros almákat! Iskolátoktól, tanáraitoktól mindent megkaptatok ahhoz, hogy megkereshessétek a leggazdagabban termő almáskerteket, meghódíthassátok a fák csúcsait, megszerezzétek a legnagyobb lehetőségeket. Útra készen álltok, vállatokon ott a tarisznya, mely jelkép. Jelképe annak, hogy aki útra indul, annak fel kell készülnie, magával kell vinni fontos dolgokat: Szüleitek és tanáraitok szeretetét, a tudás tiszteletét, nyitottságot, a becsületes munka értékét, kitartást, töretlen szorgalmat és határozottan megfogalmazott úticélokat. Iránytűnek Helen Keller, gyermekkorától siketnéma, mégis világhírűvé lett írónő sorait ajánlom figyelmetekbe:

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.

Harmincnégy nyolcadikos ballagott Mezőfalván a Petőfi Sándor Általános Iskolában
Fotó: Horváth László

Az ünnepségen Deák Károly a Petőfi Sándor Iskolafejlesztési Alapítvány nevében köszöntötte a megjelenteket és Márok Csaba Mezőfalva polgármesterével közösen átadták a legjobban teljesítő diákoknak járó jutalmakat. Az „Év Diákja” kitüntető címet Hegedüs Zétény 8.b osztályos tanuló nyerte el, aki nyolc éven át jeles tanulmányi eredményért, jó közösségi unkájáért és „C” típusú német nyelvvizsgájáért vehette át a díjat. „Útravaló Mosoly Díjjal” köszöntek el Kovács Áron 8.a osztályos tanulótól, aki jeles tanulmányi eredményért, az alapfokú művészeti oktatásban végzett munkáért és kiemelkedő közösségi tevékenységéért részesült jutalomban. Szintén „Útravaló Mosoly Díj”-ban részesült Németh Réka 8.a osztályost diák, aki jó tanulmányi eredményeiért, közösségi szerepléseiért és a hagyományok ápolásáért állhatott a jutalmazottak sorába. A továbbiakban könyvjutalmat vehetett át jó tanulmányi eredményekért és közösségi munkáért a 8.a-ból Éva Balázs András, Juhász Nóra, Kéri Virág, Kovács Lara, Kovács Zalán. A 8. b-ből Fodor Miklós, Huszti Erik Zoltán, Kincses Kitti, Koncz Jázmin Krisztina, Koszorús Roland, Virág Nóra. Ezek az eredmények azonban nem jöhettek volna létre a kiváló szülői háttér nélkül. A szülői munkaközösség elismerését vehette át Kovács-Doma Viktória, Juhászné Horváth Szilvia, Nagy Erika és Ormándy Gabriella. 

A ballagás befejező pillanataiban a felszálló galambok és szappanbuborékok sokasága jelképezte az útra bocsájtást. Ha tehetitek, térjetek újra vissza hozzánk! 

A ballagás után a három kitüntetettet kérdeztük az iskola bejárata előtt, vajon merre vezet az útjuk?

Kovács Áron, Németh Réka Útravaló Mosoly Díjban, Hegedüs Zétény Az Év Diákja Díjban részesült
Fotó: Horváth László

Kovács Áron: Székesfehérváron az SzC Jáky József Technikum magasépítészet ágazaton folytatom.

Németh Réka: Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum gazdálkodás és menedzsment szakra járok majd.

Hegedüs Zétény: A Balatonfüredi Szent Benedek Középiskola és Kollégium sport tagozatán folytatom a tanulmányaimat.

Arra kérdésre, hogy a nyolc év alatt mire emlékeznek legszívesebben, egyformán az osztálykirándulásokat, a partikat, iskolai bulikat, bálokat jelölték meg. Zétény még hozzátette, a foci a srácokkal feltétlenül kiemelkedik az emlékek közül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában