Interjú Petrás Gáborral

2024.07.09. 07:00

17 éve a dunaújvárosi rekreációs sportért

A tervem az volt, hogy leülünk egy kávéra Petrás Gáborral a Dunaújvárosi Labdarúgó Szervezet titkárával, aki emellett még jó pár tisztséget is betölt, hogy beszélgessünk az elmúlt egy évben elért sikereikről. A hihetetlen sok elfoglaltsága miatt nehezen, de végül is csak sikerült.

Balogh Tamás
 

Lassan az egyik „Nagy öreg” leszel

– A labdarúgást 2007-ben hagytam abba és körülbelül akkor kezdődött az én tevékenységem az amatőr sportéletben, a Szemenyei István igazgató úr mentorálásával. Akkor még ők szervezték a Parázs-Varázs eseményét, és a városi nagy sporteseményeket. Ott tehettem meg az első lépéseimet ezen a pályán. Tizenhét éve dolgozok azon, hogy a városunkban megfelelő sportolási lehetőségek legyenek. 

Melyik a kedvenc szakterületed?

– Mindegyik kedves a számomra, de talán Dunaújváros sportja a leginkább az. Azt szeretném, ha minél többen sportolnának és rekreációs tevékenységet végezzenek! Ezt érzem a küldetésemnek. Jómagam is sportolok, futok és a kispályás mérkőzéseken is a pályára lépek. Mindent megteszek azért, hogy megóvjam az egészségemet. 

Azt várom, hogy végre egy doki azt mondja neked: „Gabikám, mostantól nem futhatsz harminc fok fölötti hőmérsékleten!” 

– Pedig az a kedvencem! Kora délután kevesen vannak lent a nagyon szép Duna-partunkon. Néha kiszoktam menni Kulcsra, vagy Rácalmásra is. Tényleg azt gondolom, hogy vigyázzunk magunkra, és azt a rövid időt, amit itt a Földön tölthetünk, azt teljen jó egészségben. Azt veszem észre, hogy ebben a fogyasztói társadalomban az emberek már mindenre, csak erre nem figyelnek eléggé. Csak saját magukra nem költik el azt a kis pénzt, amit egy megfelelő sporteszközre, vitaminokra, a helyes táplálkozásra, vagy a személyes fölszerelésükre fordíthatnának. Persze előfordulhat, hogy ezek drágábbak, mint amit megengedhetünk magunknak, de azt hiszem mégis jobb ez a választás, mint gyógyszerekre, vagy a felépülésünk közbeni rehabilitációra fordítani azt az összeget. 

Példát mutató események után

– A „Jót fut a város, Dunaújváros” egy ilyen nagyszerű rekreációs és jótékonysági sportesemény volt. A szervező, lebonyolító csapatunkat is meglepte ez a komoly, mintegy ezres létszám, akik részt vettek rajta. Ezzel együtt lelkesítően alakult a bankszámlánk is, hiszen 2.221.900 forintot gyűjtöttünk össze. Természetesen nem ülünk a bevételen és a célul kitűzött beruházások és vásárlások már folyamatban vannak. A megvásárolt eszközöket a Móra Ferenc iskolának szeptembertől fogjuk átadni. Jövőre ismét megrendezzük ezt a jótékonysági akciónkat. 

 

Az ajándékozás különleges formája

– A csapatunk egyik alapszabálya, hogy senkinek nem gyűjtünk és adunk pénzt. Azt a közpénzt, amit a jótékonysági események során begyűjtünk a városlakóktól és a támogatóktól, szervezett módon elhelyezzük a bankba, és amikor eljön az ideje, akkor a kedvezményezett által kiválasztott eszközökre és anyagokra fordítjuk. Fantasztikus, ahogy a szolgáltatók, vagy kereskedelmi egységek ismerve a jótékonysági akcióink célját, hozzánk fordulnak, és a lehetőségükre álló kedvezményekkel további segítséget nyújtanak. Mindenkinek köszönjük ezt a ragyogó hozzáállást!

 

Az átláthatóság

Régóta a nyilvánosság elé tárjátok minden összegyűjtött forint útját. Miért gyakoroljátok ezt a módszert még ma is? 

– Lehet, hogy ma már feltételezik az emberek, hogy nem költjük rosszra a pénzt, de nem változtatunk rajta, föltétlenül megakarjuk őrizni a bizalmat. Van, aki csak „egy forintot” mások többet adhatnak, de joguk van hozzá és élvezhetik, amikor látják, hogy mire használtuk föl az adományokat, és meg kell tudják, hogy a támogatásban részesülteknek milyen örömöt okoztak vele. Országosan is sok elismerést kapunk miatta. Mindig az a legfontosabb, hogy őszinték legyünk. 

 

Jótékonysági megbízások

– Vannak olyan cégek, akiknek módjukban áll a segítségnyújtás, de nem ismerik a rászorulókat és gyakorlatuk sincs az ilyen nem túl egyszerű akciók lebonyolításában. Ők megismerve a mi sikeres teljesítményünket, szívesen bíznak meg bennünket az ilyen feladatokkal. Nagyon fontos, hogy az eseményeket mi találjuk ki. Általában sportesemények köré építünk fel egy-egy komolyabb jótékonysági akciót. Felajánljuk nekik, hogy akár legyenek a névadói az adott eseménynek. Mielőtt megkezdenénk a tevőleges munkát, körbejárjuk az adott intézményt, megismerjük a szükségleteiket, a felmerülő feladatainkat és eldöntjük, hogy megtudjuk-e és akarjuk-e oldani őket. Magánszemélyeket nem támogatunk. Inkább intézményeket és szervezeteket. Arra fókuszálunk, hogy az ottani közösség mennyit tud ebből támogatásból élvezni. 

 

A kispályás labdarúgás

Nem csak játszani, hanem építeni is akarsz benne

– A DLSZ Aréna hamarosan megújul a Magyar Labdarúgó Szövetség jóváhagyásával. A Fejér Vármegyei igazgatóság elnöksége még tavaly októberben elfogadta a szövetségünk munkáját és a kérvényünket. Negyvenmillió forinttal támogatja azt a törekvésünket, hogy a jelenlegi mellé még egy új műfüves pálya épüljön. Az engedélyek beszerzése és az építkezés az önkormányzatunk feladata. A pályának szeptember 30-ig kell elkészülnie, ezért ott hamarosan megkezdődik a munka. Ez a fejlesztés egy nagyon fontos lépcsője annak az elképzelésünknek, amit évek óta nagyon szeretnénk megvalósítani, és hamarosan nyilvánosságra is fogjuk hozni. Egy sport- és kulturális központot hoznánk létre, ahol mindenki megtalálhatja a maga sportját. Dunaújvárosban nagyon sok sportágban dolgoznak, az viszont látható, hogy az amatőr rekreációs sportfelületekben végzett munka majdnem a nullával egyenlő. Nagyon bízunk benne, hogy ez előbb-utóbb megfog valósulni. Nem csak a fociban gondolkodunk, hiszen lehetséges ott újból létrehozni egy futó és egy terepfutó pályát is. Kültéri felnőtt játszótér, egy rekortán kosárlabda illetve Padbol pályákat is szeretnénk oda lerakni és egy kisebb színpadot is, hogy a kulturális tevékenységnek is előkészített helyet tudjunk biztosítani. Nyilvánvalóan célunk, hogy ezt a létesítményt a szükséges szociális létesítményekkel is ellássuk. 

Rossz példák a labdarúgó Eb-n

– A mostani Eb-n bőven láthatunk az elgépiesedett fociból való elrettentő példákat. Ezen a kontinens viadalon alig láttunk valamit abból a játékból, amit az egész világon megszerettek. Szinte senki nem mer cselezni, vállalkozni, inkább a száz százalékos passzokra törekednek. A kispályás foci a szívem egyik csücske. A labdarúgásnak ez egy olyan ága, ahol még nem ölték ki a stratégiát és az elemzéseket. Ott még megcsinálhatod a cseleket, a váratlan húzásokat, amiért imádjuk ezt a játékot. A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetségben folytatott amatőr bajnokságok a sokat emlegetett rekreációs tevékenységek része. Állandó sportolási lehetőséget biztosítunk azoknak a labdarúgóknak, akik akármilyen okok miatt már nem törekednek a profi pályafutásra. Olyan csapatok is indulnak nálunk, akik szervezett csapatokban soha nem tanulták ezt a játékot, de természetesen nekünk ők is fontosak és ezért figyelünk rájuk. Olyan bajnoki rendszert alakítunk ki, amelyben ők is megtalálják a maguk helyét. 

 

Hihetetlenül nagy létszámú a szövetségetek

– Valóban ezres létszámról beszélhetünk, de látható, hogy néhány éve még ezerötszázan is voltunk. Nyilvánvaló, hogy egyre kevesebb gyermek született és ez is látszik a létszámunkban. Ami még nagyobb baj, hogy egyre kevesebben sportolnak! A DLSZ Aréna bővítése azért is fontos, hogy az emberek lássák, hogy van játék felület, és talán bátrabban fölvállalják, hogy velünk tartsanak. Nagyon fontos, hogy akár a foci segítségével megismertessük a gyermekekkel a sportolás örömét, és, hogy az idősebb korosztályokat is fölállítsuk a foteljükből, hogy a hasonló korúakkal játszanak!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában