Mezőfalva

2024.07.04. 13:57

A közösségért, a falu fejlődésért, jó hírnevéért dolgoztak

Minden falunap, vagy ünnep egy méltó alkalom megbecsülni a közösségért kiemelkedően sokat dolgozó embereket. Az idei Mezőfalvi Testvér-települési Találkozón kitüntetést és díjat vehetett át Hajas Erika pedagógus, Szatmári László polgárőr és Gulyás Ferenc edző.

Horváth László

Fotó: Horváth László

Mezőfalváért kitüntetésben részesült Hajas Erika, aki hosszú évtizedek óta az egyik vezető pedagógusa a mezőfalvi iskolának. 1988. szeptember 1. óta tagja az iskola tantestületének. Napközis nevelőként kezdte pedagógiai pályafutását, s napjainkban, mint szakértői feladatokat ellátó mesterpedagógus dolgozik a közoktatás minőségfejlesztése érdekében. Folyamatosan képezte magát, hogy aktuális iskolai feladatainak megfelelhessen. 1998-ban pedagógia szakos, 2002-ben német nyelvtanári, 2010-ben tehetségfejlesztő tanári diplomákat szerzett, s közben 2008-ban szakvizsgát is tett annak érdekében, hogy pedagógiai karrierjét és szeretett iskolájának intézményfejlesztési érdekeit támogassa. Szakmai munkája sikerességét a megszámlálhatatlanul sok országos versenyeken elért előkelő helyezések, és a rengeteg megszerzett alap- és középfokú nyelvvizsgák bizonyítják. Erika tősgyökeres mezőfalviként mindig is szívén viselte a település érdekeit és hivatása kapcsán sokat tett a közösség fejlesztése érdekében. Az általa összeállított és betanított ünnepi műsorok mindig mélyen megérintették a település lakóit. A német nyelv kapcsán a nemzetiségi oktatás megszilárdítása, annak sikerességében szerzett elévülhetetlen érdemei, a hagyományok ápolása és újak kialakítása fűződik nevéhez. Számos kirándulást (évente többet is), tábort szervezett német nyelvterületre, így biztosítva lehetőséget az anyanyelvi környezetben való kommunikálás gyakorlására. Ezek mellett, az utóbbi években Erdély is népszerű célpont lett, mely projektekbe volt diákjait és azok családtagjait is bevonta, építve ezzel a közösséget.

Civil életét is szeretett iskolájának programjai, hírnevének öregbítése határozza meg. Munkahelyén, az iskolában a kollégák között oly nagy tisztelet övezi, hogy munkaközösség- vezetői posztra is őt választották munkatársai. Évekig irányította a nyelvi tehetségfejlesztő színjátszó program működését, melyhez számos pályázati forrást kutatott fel és nyert el.

Mindig is jellemző volt rá, hogy pro-aktívan és magabiztosan, született tanárként irányítja a rábízott diákokat. Különleges tehetséggel és szenvedéllyel adta át a tudást tanítványainak. Erika rendkívül elkötelezett a munkája és iskolája iránt. Érdeklődő, energikus, nyitott ember, aki minden problémát igyekszik megoldani, legyen az bármely természetű.

2014 óta tagja a Helyi Választási Bizottságnak, melyben az első ciklusban elnökhelyettesként, majd a második és immár harmadik választási ciklusban elnökként dolgozik.

Az iskola tantestülete is úgy gondolja, hogy Hajas Erika elévülhetetlen érdemeket szerzett a és minőségi nyelvoktatásának megvalósításában a települési mezőfalvi iskola közösségépítésben, ezért méltó díjazottja a Mezőfalváért kitüntetésnek.

Szatmári László polgárőr 
Fotó: Horváth László

Mezőfalváért kitüntetésben részesült Szatmári László, aki 1949-ben született Hercegfalván, az egész családja tősgyökeres hercegfalvi. Tanulmányait helyben, majd a dunaújvárosi MÜM-ben végezte. Rövid ideig a helyi TSZ dolgozójaként, majd hamarosan a 316. sz. Makarenko szakmunkásképző intézményben 44 éven át, egészen nyugdíjba vonulásáig oktatta a csőszerelő, fűtésszerelő tanulókat. Két gyönyörű lány édesapja, négy unokával büszkélkedhet.

A helyi közélet rendszeres résztvevője. Jelenleg is a Polgárőrség tagja, melynek egyik rangidőseként igen hasznos munkát végez. Tevékenysége közül a kezdeti időszakban kiemelendő a rendezvények biztosításában való részvétel, a Szőlőhegyre, Ménesmajorba a postaszolgálat kijuttatásában való segítség. A focimérkőzéseken rendezőként folyamatos jelenlétével biztosítja a szabályos lebonyolítást. A települési rendezvények biztosításában is rendszeresen részt vesz. A munkája közül kiemelendő, hogy a Polgárőrségben a Felügyelő bizottság tagjaként minden évben elfogadását. átellenőrzik az Egyesület összes számláját és ezután javasolják a közgyűlésen ennek

Munkája, mint ahogyan megszokhatták tőle, precíz, pontos és igényes. Emberi kapcsolatairól mi sem árulkodik jobban, mint a szomszédaival való jó viszony ápolása, melynek az utóbbi időben része lett a fakanál forgatása is.

Összességében elmondhatjuk róla, hogy nagyon szerethető, közösségi, jó ember, aki ez alapján méltó jutalmazottja a Mezőfalváért kitüntetésre.

Gulyás Ferenc edző
Fotó: Horváth László

Klics Ferenc-díjban részesült Gulyás Ferenc, aki a labdarúgó pályafutását 1976 júliusában kezdte, mint játékos. A megyei I. osztályban szerepeltek, ahol 1980-81-ben első helyezést értek el. A Dunaújvárosi Építőkben folytatta, majd 1984-ben befejezte aktív labdarúgóként pályafutását.

Edzőként 1985. január 1-jétől az Ercsi Toldi SE-t irányította 1988-ig. 1989-ben újra visszakerült Mezőfalvára, ahol a Serdülő Csapatot kapta meg. 1995-ben a Serdülő Csapat U 15 bajnok lett. 1995-től Dunaföldváron folytatta munkáját 2008-ig, ahol az Ifjúsági csapat edzőjeként dolgozott. 2008-2012-ig az Ifi csapat minden évben bajnok. Sikeres edzői munkáját 2017-ben fejezte be, majd 2023- ban tér újra vissza az U13-as csapathoz. A borzasztó kezdeti időszak után a rengeteg munka télen és tavasszal meghozta eredményét, azonban itt is létszám gondokkal küzd a fiatal generáció. Összességében elmondhatjuk róla, hogy a labdarúgást igen szerető emberről beszélünk, aki alapvetően a fiatal generációval ért el sikereket, segítette azonban a nagy csapat munkáját is. Szakmai hozzáértésével nemcsak az általa trenírozott csapatoknál dolgozott, hanem részt vett a többi korosztály és a Nagy Csapat fejlesztésében is. Orosz Gábor kapus edzőjeként nagyon sokat fejlesztett a kapus munkáján. Rendszeres meccs látogató ember, aki örömmel szurkol a mezőfalvi csapatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában