Nyári tábor

2024.07.26. 15:00

Alkottak a szabadban és itt kérem, mese van

Negyedszázadra tekint vissza az MMK tábora, nemcsak az idő múlott, hanem a tematika és a gyerekek is változtak.

Fekete Györgyi

Fotó: Laczkó Izabella

Hová tegyük a gyereket nyáron? A megőrzés mellett és helyett tudunk-e neki élményeket, értékeket adni, adatni?

Két hasonló tematikájú táborban jártunk, amelyben étkezés és felügyelet mellett játékos programokon is részt vehettek a táborozók. Az egyik a Munkásművelődési Központ tábora.

Fotó: Laczkó Izabella

Immár két és fél évtizedre tekint vissza az MMK tábora. A helyszín az MMK udvara és az épület. A panelházak szorításában mesterséges árnyékolók , és persze a Munkásművelődési Központ klimatizált mesepontja  ad felüdülést a résztvevőknek. A növényzet szűkösségét kárpótolja a tábor központi fekvése és a közel negyedszázados tapasztalat. A tábor szakmai irányítója az intézmény vezetője Kováts Rózsa, aki elmondta, hogy heti turnusokban várták a gyermekeket a kézműves táborban öt héten keresztül egészen július 27-ig. Az öt hét mindegyikének más tematikája van, volt, így a szülő és a gyermek is el tudta dönteni, hogy az a tematika tetszik-e neki. A tábor árfekvése a magántáborokhoz képest kedvezőbb, heti 28.000 forintért kapták az étkezéseket és a programokat. A programsorozat címe: Alkotás és játék a szabadban. Természetesen akkor van csak gond, ha nem veszi figyelembe a szülő, hogy ez egy alkotótábor, ahol a gyermeke fantáziájára és kreativitására is szükség van, s csupán megőrzést szeretne, s a gyereknek pedig se kedve, se hangulata nincs az alkotáshoz.

Fotó: Laczkó Izabella

Éppen cirkuszi bemutatóra csöppentem bele, esetleg valamelyik tehetségkutató versenyre, nem tudom pontosan, de a magukat zsűrinek kinevező ifjú hölgyek teljes felelősséggel pontozták társaik különböző produkcióit, akik pedig nagy lelkesedéssel mutatták be, hogy milyen ügyesek mondjuk a hulahoppozásban. De a világ már csak ilyen, vannak, akik pontoznak, vannak, akik meg produkálják magukat. Ebédre készültek. 

Fotó: Laczkó Izabella

Ottjártamkor éppen mesehét volt, ennek a vegyes tapasztalatait osztotta meg velem Kováts Blanka, aki programszervezőként elmondta, hogy önmaga is meglepődött, hogy egyre kevésbé érdeklik a klasszikus és népmesék, egyáltalán a mesemondás a kisgyermekeket. Kisiskolásként nagyon sokuk nem ismeri még a három kismalac meséjét sem, de a Bóbita versek is eddig kimaradtak az életükből.

– Egyre többféle és erősebb ingerre van szüksége a kisgyermekeknek, hogy lekösse a figyelmüket. Menjen egyszerre a tévé, vacsorázzanak közben, s akkor talán megnézik az Oroszlánkirályt vagy a Jégvarázst, de az élőszavas mesemondás nem ad nekik elég erős impulzust – hangsúlyozza a Kováts Blanka.

Fotó: Laczkó Izabella

Viszont lelkesedéssel beszélt az öko-tábor tapasztalatairól, elmondta, hogy a résztvevői nagyon érdeklődtek, és komolyan vették a környezet védelmét és a szelektív hulladékgyűjtést is.

Éppen az unokájáért jött Nyerkiné Alabert Zsuzsa, aki a múlt héten Érdről hozta le, és vitte vissza minden nap a két unokáját, hogy napközben itt lehessenek a táborban.

Fotó: Laczkó Izabella

A tanárnő nagyon szereti a tábort, talán azért is, mert a saját fiai is sokat voltak az MMK táborában nyaranta, most az unokái is ugyanolyan szeretettel vesznek részt a programokon. Nagymamaként pedig vállalja a többlet logisztikát, csak azért, hogy az unokáit élményekhez tudja juttatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában