Ötletek és lehetőségek

2024.07.19. 11:30

Amikor a szülők felváltva vigyáznak egymás gyerekére

Nem könnyű megszervezni az óvodás, iskolás gyermekek nyári felügyeletét és táboroztatását, erre vannak megszokott és új ötletek is

Fekete Györgyi

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Ha már nyár és nyaralás, egyre komolyabb gondot jelent a szülőknek, hogy  a kisgyermekeik felügyelet alatt töltsék a nyári időszakot, ők pedig dolgozni tudjanak. A 8-10 hét nyaralásának megszervezése szülőpróbáló feladat. 

Nagyszülők és barátok bevetésen

Vannak szülők, akik igénybe tudják és szeretik is venni a nagyszülőket, de esetenként a barátnők is színre lépnek, ha nagyon nagy a baj.

Szabó-Keresztes Kamilla kislánya már óvodás. Bár lenne lehetőség az augusztusi összevont óvodára, de még sem akarja odavinni, a kislány ragaszkodik a megszokott helyéhez és a körülötte lévő személyekhez is. 

Így elsősorban a nagyszülőkre támaszkodik, akik nagy szeretettel foglalkoznak Alisával. De persze az ő kapacitásuk és türelmük sem végtelen, időnként a barátnők segítségét is igénybe veszik:

- A legtöbbször, ha ilyen jó az idő, a hétvégi telkükön pancsolnak mamákkal a medencében, saraznak a homokban. A nagyszülők főznek ott is, és este amikor végzünk, megyünk a gyerekért. 

A kisebb gyermekeknél ez, ahogy Kamilláéknál is, nagyon jól működik, de a tényekhez az is hozzátartozik, hogy a legtöbb nagyszülő csak limitált időre és maximált mennyiségű unoka ellátására és szórakoztatására fogható be, és a nyugdíj-korhatár kitolódásával nagyon sokan még aktívan dolgozó nagyszülők, így nem nagyon számíthatnak a gyerekeik rájuk. Ráadásul a nagyobb gyermekeknek sem annyira vonzó program hosszú távon a nagyikkal töltött idő...

Vannak, akik nem ennyire szerencsések. Az iskolás korú gyermekekkel rendelkező szülőknek ugyan több mozgástere van, mint azoknak, akiknek még csak óvodába vagy bölcsődébe járnak a gyermekei. Ugyan nincs összevont óvodai ellátás, de van helyette számos lehetőség, azonban ezek egyike sem túl tökéletes.

Olcsóbb, de nem rugalmas

Elérhető áron van a  városi napközis tábor, és vannak az iskolák általszervezett Erzsébet-táborok is. Az Erzsébet-táborokban a bejárósok heti 500 forintért kapnak programot, étkezést és felügyeletet. Ezt tekinthetjük szinte jelképes összegnek. A zánkai táborban pedig 1000 forintba kerül egy hét az iskolák által szervezett egyhetes Erzsébet-táborban. Nyaralásnak tényleg nyaralás, de ide jobbára csak a nagyobbakat viszik el az intézmények. 

A városi napközis tábor június 26. és augusztus 4. között vehető igénybe, 2800 Ft/ nap térítési díjért.  Ebben az összegben természetesen benne van a fürdőbelépő, a napi háromszori étkezés és kulturális programokon való részvétel, hiszen ezúttal az élményfürdő a tábor helyszíne, ami a gyermekeknek minden bizonnyal nagyon pompás, a többi pihenőnek nem annyira biztosan.

Előnyei a fenti táboroknak az olcsóság, hátrányai az Erzsébet-tábornak, hogy egy-egy hetet jelent csupán bármennyire is kedvező árú, a napközis tábor pedig nem fedi le a teljes nyári szünetet, bár lényegesen kedvezőbb díjúak, mint a magán táborok, amelyek heti 40.000 forint körüli áron biztosítják az étkezést és a szolgáltatást, s bizony nem igazodik a nyitva tartásuk a szülőknek még a délelőtti műszakjához sem.

Mikor hagyhatjuk egyedül a gyereket?

Aki nem tudja kifizetni, vagy nem tudja időre vinni,  az esetleg beletörődik abba, hogy a gyerek nem akar elmenni sehová. Lásd, mint otthon feküdni a tévé előtt, játszani embertelen mennyiséget a számítógépen…. A szülőnek fel van adva azonban az  a lecke is, hogy mikor engedhet az unszolásnak….

Számos országban törvény szabályozza, hogy hány éves kortól lehet otthon felügyelet nélkül hagyni a gyermeket. Hazánkban nincs ilyen jogszabály, de a gyermekek védelméről szóló törvény előírja, hogy a szülőknek biztosítaniuk kell a gyermek életkorának megfelelő felügyeletet. Ez azt jelenti, hogy  a gyermeket az érettségéhez és a körülményekhez mérten otthon lehet hagyni, még akkor is, ha kiskorú, de ha valami baj történik, akkor azért a szülő felelősségre vonható lesz. A gyermekekkel foglalkozó szakemberek véleménye egyébként az, hogy 11-12 éves kor alatt nem szabad hosszú időre egyedül hagyni a gyermeket, utána azonban már kialakul az a felelősségérzete, így  a napközbeni otthonléte nem okoz sem neki, sem másnak problémát.

Amikor a szülők is színre lépnek

A szülők másik nagy gondja, hogy ugyan ki is fizetik a táboroztatást díját, de csak részlegesen oldja meg a gondjukat, hiszen ahogy már írtuk a táborok nyitva tartása nem alkalmazkodik a munkaidőhöz, így nagy szervezést igényel, hogy ki tud a csemetével a táborba munkakezdés után menni , és ki tudja munkaidő vége előtt elhozni onnan a gyermeket.

Mészáros Kláráék két kisgyermeket nevelnek. Mindketten dolgoznak, így bár nagyszülői segítség és néhány tábor is belefér a programba és a költségvetésbe, de mind a nyolc hétre ez nem ad megoldást. 

Éppen ezért néhány szülővel összefogva felváltva vesznek ki szabadságot, s viszik a másikak gyermekeit is strandolni vagy kirándulni:

- Négy gyerek az ideális, mert ennyi befér mellém a kocsiba. És ennyi gyerek még jól el is van egymással. Természetesen a gyermekeink baráti kapcsolatban vannak, így örülnek is az együtt töltött időnek. A múlt héten a férjem volt tőlünk szabadságon egyik nap a gyerekekkel, hamarosan rám is sor kerül. A többi gyerek szülei is változatos és érdekes programokat állítanak össze. Így pedig mindegyik családra csak heti egy nap szabadság jut a nehezebben megszervezhető időszakokban.

Nyár, nyaralás… Egyrészt sokkal nagyobb a kínálat, mint régen, másrészt ez a kínálat bővülés nem mindenki számára elérhető. Akárhogy is történik, a nyár elmúlik, s majd az iskolában megint megírhatják, hogy mi is volt az a bizonyos egy nyári élményük.

 



 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában