Párlatkészítés

2024.07.20. 07:00

Bazaltköves gin Perkátáról

A badacsomtomaji Sipos Borház és Vendégház májusban mutatta be a közönségnek a Badacsony első ginjét, a Sipos Badacsony Gint. Az ital megalkotásában oroszlánrészt vállalt Pavlicsek Csaba perkátai pálinka és párlat szakértő.

Pavlicsek Csabáról mindenképpen érdemes tudni, hogy az ország legrangosabb versenyének, a Quintessence pálinka- és párlatverseny négyszeres legjobb magánfőző díjának nyertese, okleveles pálinkabíráló, a Pálinkakiválóságok könyv egyik társszerzője. A párlatkészítés előtt közel hét évet whisky analitikával foglalkozott. A Pavlinkum Profilanalítikai és Párlattechnológiai Akadémia alapítója.

Szakmai tudás, alázat és szív kell ahhoz, hogy egy igazán jó gin megszülethessen.

 Paizs Máté, aki régi iskolatársam volt, és dr. Sipos Balázs Tihamér, a Sipos Borászat tulajdonosa, december környékén keresett meg engem a perkátai főzdémben. Akkor vázolták fel, hogy szeretnének egy saját, személyre szabott gint. Ebben a műfajban minden egyes pillanatnak megvan a maga szerepe és fontossága, ezért többféle variációval kísérleteztünk, amelyek végül olyan jól sikerültek, hogy nehéz volt kiválasztani a befutó receptúrát - nyilatkozta Pavlicsek Csaba, a welovebalaton.hu-nak.

Pavlicsek Csaba fát ültetett Perkátán
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

De mitől különleges a Sipos Borház és Vendégház által készített gin? Erre a kérdésre a borház marketing és design felelőse rendezvényszervezőjétől, Micheller Evelintől kaptunk választ.

A tulajdonost a ginkészítésnél a következő alapelvek vezérelték: legyen olyan, ami hűen tükrözi a badacsonyi életérzést, méltón képviseli a borászatot, és mutassa meg a termőhelyet, a fűszerek mellett bazaltkövön áztatták az italt.

 Ettől a citrusos, borsos ízvilág mellé megkapta azt az ásványosságot. Az így elkészült párlat május közepén debütált, az első fogadtatások pedig egyértelműen pozitívak mind a szakma, mind a fogyasztók részéről. Első főzetre nyolcszáz palack gint készítettünk, ebből az első száz sorszámozott volt. Sipos Balázs és társai azonban nem elégszenek meg ennyivel: terveik között szerepel, hogy a gint megmérettessék nemzetközi porondon is - tudtuk meg Micheller Evelintől.

Forrás: siposbor.hu

A ginről néhány szó: Az Európai Unió szeszesitalokról szóló rendeletének megfogalmazása szerint a gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű alkohol borókabogyóval való ízesítésével állítanak elő. Vagyis az a szeszesital, amit borókával ízesítenek. A boróka mellett azonban számos más fűszert, illetve gyógynövényt használhatunk a gin elkészítése során. Ide tartoznak például a klasszikus vonalat képviselő citrusfélék, amiknek szárított héját használják fel, ezek adják a citrusos ízvilágot, a kardamon, a fahéj vagy szegfűszeg, amik a fűszeres ízjegyeket hozzák, valamint a koriandermag, az ánizs, az édesgyökér és az angyalgyökér, innen ered a földes ízhatás. 

De a fűszerek és gyógynövények listája szinte a végtelenségig folytatható, annak szinte csak fantáziánk szabhat határt. 

A gin eredeti nevén genever, a holland borókabogyó (jeneverbes) szóból származik, majd ebből alakult ki az angol megfelelője, a gin. De, hogy kerül a tonik a ginbe? - kérdezhetnénk gondolva az igen népszerű gintonik italra. A válasz: a tonikot már a 17. században ismerték, bár akkoriban még kinintartalma miatt fogyasztották a malária ellen. Kesernyés íze miatt viszont nem örvendett nagy népszerűségnek. Szerencsére azonban az emberek hamar felfedezték, hogy ginhez keverve egy könnyen fogyasztható, behízelgő italt kaphatnak, ami rögtön közkedveltté vált és a gin újbóli fellendüléséhez vezetett. A következő fénykorszak a 20.századdal köszöntött be, amikor koktél lázban égett Európa. (Forrás: winelovers.blog.hu)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában