Perkáta

2024.07.23. 20:00

Emlékezés a Grófnőre, ünnepi műsorral

Gróf Győry Terézia emlékműsort tartottak 2024.07.21-én Perkátán a Selymespusztai haranglábnál, mely a József Attila utcában található.

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti

Győry Terézia a konzervatív eszméket képviselve, az uralkodóház elkötelezett hívének, az egyház támogatójának és a szegények gyámolítójának bizonyult. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a harangláb melyet a grófnő építtetett 1888-ban, hálája jeléül amikor a kocsi elé fogott lovai megvadultak és ő csodával határos módon kisebb sérülésekkel, de megmenekült. Ekkortájt kezdődött a fővárosban a Jézus-szíve templom építése is szintén a grófnő önzetlen és áldozatos munkája jóvoltából. Perkátán ápolják és őrzik a család emlékeit, hiszen szerves részét képezik a településnek. 

A mostani rendezvény sem csak az emlékezésről szólt, hanem egy emléktábla avatásról is melynek leleplezése előtt Szeleczky Csaba atya litániát mondott, valamit a helyi Vox Caritatis Egyházi Kórus énekelt. Az emléktábla megáldása után a helyi Vitéz Gábor mondott ünnepi beszédet és tartott egy mini történelem órát. Majd a Szabadegyházai Vadon Nőtt Gyögyvirág Dalkör énekeit hallgathatta meg a nagyérdemű, a rendezvény zárásaként Horváth Dóra vezette Gerlice néptánccsoport táncait tekinthették meg. 

Az eseményen beszédet mondott még Bogó Anikó a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója, valamint a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet alapító tagja Ujfalusi Pál, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez a mostani emlékműsor sem. 

E sorok írója számára is kedves hely a Selymespusztai Harangláb, hiszen gyermekként nagyon sokat elidőztek a környékén hiszen itt volt a József Attila utcai gyermekek nyári focipályája. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában