Szovjet emlékmű

2024.07.19. 14:00

Exhumálják a halottakat - képgalériával

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Régi történet az óvárosi szovjet katonai emlékmű helyzete. Évtizedek óta föl-fölmerül az áthelyezésének kérdése. De egy katonai emlékműhöz nyúlni mindig igen kényes dolog. Dunaújváros esetében is 

hosszas egyeztetésre volt szükség az orosz és a magyar fél között.

 A katonai emlékművek helyzetét mindig kétoldalú állami szerződések szabályozzák. Magyar–orosz (szovjet) viszonylatban 1995. március 6-án írt alá szerződést a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya. A megállapodás a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről szól.

Orosz Csaba, Dunaújváros önkormányzati képviselője a tegnapi emlékművi bejárás során lapunknak elmondta, hogy már 1990-ben felmerült az akkor önkormányzat részéről, a szovjet emlékmű áthelyezése.

- Mára minden akadály elhárult,  mind a magyar, mind az orosz fél számára megnyugtató megállapodás történt, kezdődhet az érdemi munka.

 Tudom, az öndicséret büdös, de most büszke vagyok arra, hogy részese lehettem, részese vagyok ennek a munkának. Négy év kitartására volt szükség, hogy most itt tartunk. Ősszel már nem itt nyugszanak a szovjet katonák.

Hogy hova kerülnek a halottak, és az emlékmű helyén mi lesz, ezekre a kérdésekre Szabó Imre Dunaújváros főépítésze adott válaszokat. A szakembertől megtudtuk, a városi köztemetőbe kerülnek a sírok, és az emlékmű is. A lehetőségek szerint a mostani formájában, méretében. 

Az emlékmű alatt egy tömegsír található, kétszáz halottal. 

Ezek exhumálását a Honvédelmi  Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága végzi. A tervek szerint augusztus 5-én kezdődnek a munkálatok, TOP+ pályázaton már nevesítve van az építkezésre szánt összeg. A főépítész reményei szerint jövőre elkészül az óváros modern főtere.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában