Ügyelet és tervek

2024.07.09. 17:26

Gyógypedagógiai óvodát hoznának létre Dunaújvárosban

Mintegy száztíz kisgyermek számára igényelték a szülők az óvodai ügyeletet augusztusra. Az óvodavezető arról is beszélt előzetesen hírportálunknak, hogy terveznek egy kifejezetten gyógypedagógiai intézményt a nehézségekkel küzdő apróságok fejlesztéséhez.

Molnár Emese

Gyenes Józsefné

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Júniusban az iskolai tanév lezárult, de az óvodai nevelési év még nem. Ettől függetlenül már a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben is érezhető a nyári szünet, hiszen kevesebb a létszám. Az olyan családokban, ahol a szülő éppen szabadságon van, nyaralnak vagy például van iskolás korú „nagytesó”, ott jellemzően az ovis gyermeket sem viszik óvodába. Ez könnyebbé teszi az óvoda számára is a nyári szabadságok kiadását is.

Illusztráció 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője hírportálunknak elmondta, ezen a nyáron a Technikumban lévő Aprók Háza lesz az ügyeletes intézményük. Már felmérték előzetesen a szülői igényeket, eszerint száztíz kisgyermek számára kérték a felügyeletet az augusztus 1-től 30-ig tartó ügyeleti időszakban. Július végén lesz azért még egy pontosító igényfelmérés, hiszen gazdasági szempontból lényeges, hogy melyik napokra hány gyermeknek rendeljék meg az étkeztetést – persze nemcsak a nyári szünetben, hanem általánosságban is. Ugyanis ha kérik az ügyeletet a gyermeknek egy adott napra, és mégis úgy hiányzik, hogy a szülő nem mondja le időben, akkor sok pénz elúszhat így feleslegesen.

A nyári szünet alatt karbantartási, állagmegóvási feladatokat végeznek majd a tagintézményekben, illetve a DVG Zrt. hamarosan egy csatornázási-vízelvezetési munkálatot hajt végre az Aprók Házánál.

Költözések a Duna-parti Tagóvodában

Egy költözködés is lesz még a nyár során. Mint arról már többször is beszámoltunk, a Szent Pantaleimon Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a 2023/2024-es tanévben indította el az első saját óvodai csoportját. Bázisuk az intézmény Római körúti épületegyüttesében lesz, de itt még nagyszabású felújítást-átalakítást végeztek a tanév során, és ez idő alatt a görögkatolikus ovisok a Dunaújvárosi Óvoda Duna-parti tagintézményében kaptak helyet ideiglenesen. A felújítás elkészült, a görögkatolikusok vissza is fognak költözni, amint megérkezik minden szükséges engedélyük. Szükségszerű a költözés abból a szempontból is, hogy a Dunaújvárosi Óvodának már igénye van az így felszabaduló helyre. 

Egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény

Gyenes Józsefné óvodavezetőtől arról is érdeklődtünk, hogy mi a helyzet az Óvárosban (Petőfi utcában) megszűnt volt óvodai épülettel. Annak idején beszámoltunk róla, hogy statikai problémák merültek fel az épületen, emiatt az ott székelő Katica Tagóvoda közössége átköltözött a Duna-parti társoviba először csak ideiglenesen, majd a kevesebb beiratkozói létszám miatt 2023 szeptemberétől (ebben a nevelési évben) véglegesen bele is olvadt. Az óvárosi épület az önkormányzat tulajdonában van, viszont a hasznosítására a Dunaújvárosi Óvodának van javaslata.

Arról is már több alkalommal írtunk, hogy egyre több a valamilyen nehézséggel küzdő, sérült gyermek (SNI-sek, BTMN-sek). A súlyosabb esetek tekintetében az jelentene igazi megoldást számukra, ha csökkentett létszámú csoportokban, megfelelő szakembergárdával tudnának napi szinten foglalkozni a fejlesztésükkel. Bár vannak fejlesztő- és gyógypedagógusok, gyógypedagógiai asszisztensek is az óvodában, a nagy gyermeklétszám miatt nem lehet hathatósan fejleszteni azokat az apróságokat, akiknél igény lenne rá. Egy hagyományos óvodának nem is ez a feladata. Ezért sem lehetne az óvodán belül külön csoportban kezelni őket, hiszen az már tulajdonképpen egyfajta szegregációnak is számítana. Itt jönnek képbe az úgynevezett egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények (EGYMI). Van is egy ilyen a városban, a Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, amelynek égisze alatt létre lehetne hozni a városban egy ilyen EGYMI-óvodát. A Móra iskolától pedig nincs olyan messze az óvárosi óvodai épület, amely egy kis helyreállítással akár két kisebb létszámú (6-8 fős) csoportnak tudna megfelelő helyet biztosítani. Ide jöhetnének például az olyan 6-7 éves ovisok is, akik bár a koruk szerint már iskolaérettek, mégis, a szakvélemények a gyermek további óvodai fejlesztését szorgalmazzák, mert ez szolgálja az ő érdeküket. Gyenes Józsefné elmondta, egyenlőre még csak tárgyalás szintjén tart a téma, nyilván erről még az iskolával és a városvezetéssel is egyeztetni kell, illetve a szükséges engedélyeket beszerezni, de ha úgy alakul, akár már 2025-től lehetne ilyen óvoda Dunaújvárosban is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában