Irány az olimpia!

2024.07.21. 11:30

Hajdu Jonatánra már most büszkék lehetünk

Egy kis ünnepség keretében köszöntötték a csónakházban Hajdu Jonatánt és edzőit annak apropóján, hogy a dunaújvárosi kenus augusztus 4-én utazik a párizsi olimpiára.

Molnár Emese

Fotó: Ihász Martin

A szombat délelőtti eseményen jelen volt házigazdaként Pető Zsolt, a DKSE kajak-kenu szakosztályának elnöke; Mátyás Gábor, a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület elnöke; Molnár Gergely és Németh Szabolcs, a dunaújvárosi olimpikonunk edzői, valamint az önkormányzat részéről Barta Endre alpolgármester és Motyovszki Mátyás képviselő.

Izgalmakkal és óriási örömökkel teli volt az elmúlt másfél hónap, hiszen ahogy mi is beszámoltunk róla, a Szegeden megrendezett kajak-kenu világkupán (amelyen hatvanhárom ország képviseltette magát) a Hajdu Jonatán és Adolf Balázs alkotta kenupáros magabiztos versenyzéssel bronzérmet szerzett az 500 méteres versenytávon, ezzel pedig, valamint a két hazai válogató versenyen szerzett nagyarányú győzelmével kivívta  az indulási jogot az olimpiára. Az ötkarikás játékokra összesen tizenhat kvótát szereztek a hazai versenyzők (tíz kajakos és hat kenus). A Magyar Kajak-Kenu Szövetség június 20-i tájékoztatója után pedig hivatalossá is vált, hogy C-2 500 méteres számban Adolf Balázs és Hajdu Jonatán képviselheti Magyarországot az olimpián.

Ez a tény már önmagában is büszkeségre ad okot, viszont ha megnézzük, hogy az elmúlt egy évben milyen nehézségen túljutva ért el idáig Joni, az még inkább példaértékűvé emeli a rangját.

Fotó: Ihász Martin

A dunaújvárosi kenus ugyanis tavaly egy hosszabb kihagyásra kényszerült betegség miatt, és így a korábbi versenytársa, Fekete Ádám egy másik versenyzővel folytatta a munkát. Joni egy percre sem adta fel. Adolf Balázzsal idén kezdték a közös felkészülést, és a páros a májusi világkupán harmadik helyet szerzett a mezőnyben, legyőzve a hazai riválisaikat is.

Mint azt a szombati köszöntőn Joni elmondta, bár pályafutása során sok akadályba ütközött, ezeket sosem élte meg nehézségként, és sosem merült fel benne, hogy abbahagyja a versenyzést, hanem mindig kereste azokat a pontokat, amikbe kapaszkodni tudott. Immáron hatodik éve versenyez ebben az olimpiai számban, és szeretne a párizsi játékokon dobogós helyezést elérni.

Molnár Gergely, Jonatán dunaújvárosi edzője úgy fogalmazott, számtalan jót és rosszat átéltek már együtt, és az a teljesítmény, amelyet Joni mutatott az elmúlt egy-két évben, arra csak az igazán nagy sportolók képesek. A betegségekor úgy tűnt, nehéz lesz megoldaniuk a helyzetet, ám Joni felállt és sikerült elérnie az olimpiáig.

A felkészülési munkába egy évvel ezelőtt kapcsolódott be Németh Szabolcs, a Merkapt-Mekler SE vezetőedzője is, aki úgy fogalmazott, Joni már egy profit versenyző, így minden a mentális kérdéseken múlt, trénerként ezzel tudták még inkább segíteni őt. Arról is szólt, hogy a szakmai stábot mérnök, dietetikus, gyógytornász, sportpszichológus is alkotja. Mint mondta, Jonival jó együtt dolgozni, hiszen tűpontosan tudja visszaadni azt, amit érez. Nem volt semmilyen edzői feszültség sem, és tulajdonképpen a befektetett munka most ért össze, ebben az eredményben.

Mátyás Gábor felidézte, 2008-ban ismerte meg személyesen Hajdu Jonatánt, amikor kinevezett elnökként ellátogatott a csónakházba és Hubik András büszkén mutatta meg neki a feltörekvő nemzedéket. Szólt arról is, hogy a klub számára elsődleges az utánpótlás-nevelés, de ugyanilyen fontos az is, hogy a kiemelkedő tehetségeknek minden erővel biztosíthassák a megfelelő fejlődési lehetőséget helyben.

Pető Zsolt (aki feleségével Petőné Parádi Judittal már több, mint tíz éve mecénása és társadalmi vezetői is a szakosztálynak) büszkeséggel szólt Joniról, az elért eredményekről, valamint köszönettel szólt mindazoknak, akik munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak a versenyző, a szakosztály, valamint a klub minden eddigi sikeréhez!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában