Szívügyük az egészségünk

2024.07.16. 07:00

Ingyenes szűrővizsgálatokat tartottak szombaton Dunaújvárosban

A SzívSN Országos Betegegyesület és a Szent Pantaleon Kórház Egészségfejlesztési Irodája közösen szervezett térítésmentes szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat Dunaújvárosban július 13-án, szombaton délelőtt. Az esemény sikerét mutatja, hogy szinte minden jelentkező megjelent az előzetesen egyeztetett időpontokban és a szervezők már a szeptemberi akciójukon dolgoznak.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A szűrésre az aktívan dolgozó lakosokat vártak, akik az elmúlt öt évben nem vettek részt hasonló szűrővizsgálaton. A résztvevők többféle vizsgálaton vehettek részt, mint a vércukorszint, koleszterinszint, testsúly, testösszetétel, haskörfogat, vérnyomás, vér oxigénszint, EKG és érszűkület mérése. Ezek a vizsgálatok segítenek a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében.

A vizsgálatokra kizárólag e-mailben lehetett jelentkezni, név és telefonszám megadásával. A helyszín a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetének Egészségfejlesztési Irodája volt, a Vasmű út 10. szám alatt, a régi tüdőgondozó épületében, a mozival szemben.

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Gáspár Szilvia, a SzívSN Országos Betegegyesület helyi koordinátora elmondta, hogy két kivétellel mindenki megjelent az előjegyzett időpontjára, és a vizsgálatok nagyon gördülékenyen zajlottak. Az időpontokra négyen érkeztek, így senkinek sem kellett várakoznia. A résztvevőket frissítővel és gyümölccsel várták amit nagy örömmel fogadtak. Szilvia megemlítette, hogy szeptemberben terveznek újabb szűrővizsgálatokat, mivel augusztusban az iskolakezdés miatt kevésbé lenne célszerű. Külön öröm volt számukra, hogy az eseményen sok férfi is részt vett, akik közül többen egyszerűen csak kíváncsiak voltak az egészségükre, és kihasználták a lehetőséget, hogy egy helyen több vizsgálatot is elvégeztethetnek.

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A résztvevők között egészségmegőrzéssel kapcsolatos ajándékokat is kisorsoltak, és a program a későbbiekben is folytatódik: augusztusra és az őszre további három szűrővizsgálatot terveznek, hogy minél több lakos számára biztosítsanak lehetőséget az ingyenes vizsgálatokra. Érdemes tehát időben jelentkezni, hogy tegyünk egy lépést a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében. Az Egészségfejlesztési Iroda a Facebook oldalán ígérnek tájékoztatást a következő szűrések időpontjairól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában