Dunaújváros–Beloiannisz útvonalon

2024.07.25. 18:02

Szombaton indul a IX. Szent Pantaleimon gyalogos zarándoklat

Ebben az évben már kilencedik alkalommal, július 27-én, szombaton lesz a Kalota József protopresbiter által kezdeményezett Szent Pantaleimon-zarándoklat.

Duol.hu

Tavaly is útra keltek a zarándokok

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / archív

Az idei évben a Dunaújváros-Beloiannisz közötti mintegy 33 kilométeres út megtételével emlékeznek a résztvevők. A zarándokok reggel 6 órától gyülekeznek, a megáldásuk reggel fél 7-kor a Dunai Révkikötőnél történik, ezt követően – várhatóan 7 órakor – indul a gyalogos menet Rácalmáson, Kulcson és Adonyon keresztül Iváncsára. Érkezés Rácalmásra az Úr Mennybemenetele szerb ortodox templomhoz várhatóan 8 órakor, utána a menet rövid pihenőt tart a kulcsi sportpályánál. Az adonyi Czigler-tónál körülbelül 30 perc pihenőt terveznek érkezés után, és 12.30-kor indulnak tovább Iváncsa irányába. A beloianniszi görög ortodox templomba történő megérkezést 16.30-ra tervezik, ahol a zarándokokat kolostori hagyományok szerint cipuroval, kávéval és édességgel várják. A zarándoklat kezdeményezője Kalota József atya templomkerti sírjánál mondott rövid imádságot követően bogrács, benne csülkös babgulyás vár mindenkit a helyszínen.

A zarándoklaton papi vezetéssel mindenki saját felelősségére vesz részt! A teljes útvonalat a Táborállási Polgárőrség biztosítja. A zarándokokért és útjuk sikeréért 10 órakor a Beloianniszi templomban Prodromosz atya Liturgiát szolgál. Az út teljes hosszát jó fizikai állapotban lévő, megfelelő teherbírással rendelkező résztvevőknek ajánljuk. A kevésbé gyakorlott zarándokoknak érdemes rövidebb útvonalat választani. A rövidebb távolságra vállalkozók a kulcsi sportpályáig teljesíthetik a 8 kilométeres rövid távot vagy csatlakozhatnak a 20 kilométeres fennmaradó táv teljesítéséhez.

Fontos, hogy bejáratott túracipőt használjanak. Az öltözet legyen szellős, légáteresztő. Fontos, hogy a tűző nap ellen védekezzenek sapka, kendő használatával, a biztonság kedvéért hozzanak magunkkal esőköpenyt, esetleg egy váltás pólót. Minden résztvevő fokozottan figyeljen a folyadékpótlásra. Ajánlott könnyű élelmiszerek, valamint gyümölcs, csokoládé esetleg szőlőcukor fogyasztása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában