Állattartás

2024.07.25. 07:00

Kutyatámadás az Arany János utcában és ami mögötte van

Mit tehetünk,ha kutyatámadás ér bennünket, hogyan viselkedjünk, s mi lesz a támadó kutyával és gazdájával, erre kerestük választ?

Fekete Györgyi

Forrás: Minden, ami Dunaújváros / facebook

Közösségi médiában keresték a sérülést szenvedettek hozzátartozói az Arany János utcában rájuk támadó kutya gazdáját. Elsősorban azért, hogy hozzájuthassanak az ebe oltási könyvéhez. Másodsorban azért, hogy megakadályozzák, hogy másokra is rátámadjanak az utcára kiengedett vagy kiszökött ebek.

A feljelentés megtörtént de mindenképpen sürgősen szükség lenne a kutya oltási könyvére, hogy ne kelljen végigvinni az oltássorozatot! Nem utolsó sorban aki arra jár legyen nagyon óvatos! Bár egy szinte semmiből előrohanó kutyára nehéz számítani.”

Voltak, akik számára a helyzet nem volt ismeretlen többen hozzá is fűzték:

Köztudomású tény, hogy azon az útszakaszon az a kutyapár szabadon járkál az utcán, nincsenek elzárva. Nagyon sokszor támadják és harapják meg az arra járó gyanútlan embereket, pl. családtagomat is. ...Erősen valószínűsíthető, hogy azok a kutyák továbbra is támadólag tudnak fellépni az arra járókkal szemben, amennyiben a vélelmezhető gazdájuk érdemi hatósági, hivatali fellépés hiányában ezután is az utcára engedi a kutyákat. A harapós, elvadult kutyák ismétlődő, évek óta tartó támadásai jelzik, hogy a gazdájukkal szemben nem lehetett a kutyák közterületről való eltávolítását eredményező önkormányzati-, közterületfelügyeleti-, rendőrségi eljárást végigvinni. Ideje lenne áldozatsegítő irodát nyitni a harapós kutyák áldozatai segítése érdekében! 

- Tényleg nagyon sok kutyatámadás van? - tettük fel a kérdést dr. Szlávik Ferencnek, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály osztályvezető főállatorvosának. A válaszában elmondta:  

- Mi azokról az esetekről értesülünk, amelyeket hozzánk vagy a rendőrségre, illetve a baleseti sebészetre bejelentenek. Az adataink szerint azonban semmivel sem több az ilyen jellegű támadás, mint akár negyven éve. Az biztos, hogy a közösségi média nyilvánossága miatt sokan úgy érzékelhetik, mintha jóval több kutyatámadás lenne, de ez nem így van. Természetesen én csak a látókörünkbe jutott támadásokról tudok. 

- Mit tehetünk ilyen esetben?

- Mindenképpen azt tanácsolom, hogy a legfontosabb ebben az esetben, hogy próbáljuk meg még a helyszínen előkeresni a kutya gazdáját. Később már sokkal nehézkesebb, és sokkal nehezebben bizonyítható, hogy melyik eb volt a támadó, s azért ki a felelős. Ráadásul az oltási könyv meglétével és az állat megfigyelésével elkerülhetjük a veszettségelleni védőoltás beadását. 

A főállatorvos elmondta, hogy önmagában az oltási könyv szükséges, de nem elégséges feltétel, mert 14 napos hatósági megfigyelés alá is vonják a harapós kutyát, s a megfigyelés lejártát követően hoznak döntést arról is, hogy veszélyesnek minősítik-e az ebet.

Mitől támad egy kutya?

A legtöbbször azért, mert mi emberek felelőtlen tartjuk és neveljük. Ugyanakkor az is tény, hogy egy kutyának is vannak érzései, lehetnek pocsék napjai. Ilyenkor előfordulhat, hogy kiszámíthatatlanná válik, vagy agresszív lesz. 

A kutyákkal foglalkozó szakemberek fontosnak tartják megemlíteni a házi állat támadások kapcsán, hogy sajnos nagyon sok helyen nincsenek az állatok a családban megfelelő helyen a hierarchiában. Vannak, akik az unokájuk, vagy a párjuk elé és fölé helyezik a kis kedvencet, s ez viselkedési zavarokat is okozhat.

Mások a gondot a túltenyésztésben is látják. Úgy gondolják, hogy egyre több az idegrendszerileg labilis kutya.

De érhette az ebet korábbi trauma, ám az is lehet, hogy csak őrzi a területét, őrzi a családot, s minden arra járót betolakodónak tart. Ezt persze a kerítésen belül kellene tennie. Az agresszivitási hajlam mindemellett fajta függő is, vannak olyan kutyafajták, amelyek könnyebben lesznek idegesek, gyorsabban eldöntik, hogy támadnak. 

Egy biztos, hogy a gazda felelőssége mindegyik esetben rendkívül nagy. 

Ha támad az eb

Dr. Szlávik Ferenc szerint a támadásnál a lehető legrosszabb, ha futásnak eredünk. A kutya ebben az esetben zsákmánynak néz bennünket, utánunk ered, s el is ér… Ez számunkra nem szerencsés. Azt javasolja, hogy próbáljunk higgadtan viselkedni, hogy nálánál erősebbnek érezzen a kutya bennünket.

A szakirodalmak is ráerősítenek a főállatorvos szavaira, azzal egészítik még ki, hogy a kistermetű, vagy keverék kutyákhoz rekedtes, alacsony frekvenciájú hangon beszéljünk, ugyanis ezt a kutya figyelmeztető morgásként értelmezi. Tegyünk felé egy gyors, váratlan lépést. Ezt a kutya támadásnak veszi, és elfut (kivéve a szolgálati kutyákat, velük szemben inkább ne próbálkozzunk ilyesmivel). Nagytestű kutyával szemben álljunk támadó állásba úgy, hogy az egyik lábunkat előre helyezzük. Ha a kutya ugrani készül, ütést imitálva emeljük fel a kezünket, így a kutya a karunkat támadja, és elkerülhetjük az esetleges fejsérüléseket. Ha táska van nálunk, tartsuk magunk elé. Ha földre kerültünk, igyekezzünk minél hamarabb talpra állni, máskülönben nem tudjuk elkerülni az újbóli támadást. Ha a kutya végül megnyugszik, próbáljunk meg lassan, oldalazva eltávolodni tőle.

Ki az illetékes?

Amennyiben az eb fizikai sérülést okozott vagy fizikai vagy pszichikai állapota alapján feltételezhető, hogy az embernek újabb sérülést okozhat: akkor színre léphet a jegyző és az illetékes járási hivatal.

Amennyiben kóbor kutyát látunk az utcán, abban az esetben az önkormányzat kötelező feladata

a település belterületén a kóbor állatok befogása. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy valaki a felügyelete alatt álló kutyát: a város belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, akkor a járási hivatal, mint általános szabálysértési hatóság az illetékes. A bírságok egyébként nagyon húzósak, a hatóságoknak mérlegelési lehetősége van, de megközelíthetik a félmillió forintot is. 

Hogyan tehetek bejelentést?

A bejelentést írásban vagy szóban is meg lehet tenni. Az állatvédelmi tárgyú bejelentés közérdekű, illetékmentes. Tartalmaznia kell az esemény, észlelés helyszínének pontos címét és a probléma

teljes körű, részletes leírását. Jó hír azoknak, akik attól tartanak, hogy revansot vesz az állattulajdonos majd rajtuk, hogy a panaszt vagy közérdekű bejelentést tevő személyt zárt adatkezelés illeti meg, vagyis az illető adatai nem lesznek megismerhetőek. 

A kutya az ember legjobb barátja, magam is szeretem, óvom, gondoskodom róla. Mert a barátjával törődni kell az embernek. De nem szeretnék félve menni az utcán, rettegni attól, hogy mások felelőtlensége miatt szeretteim vagy saját magam sérüléseket szenvedünk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában