Piaci körkép

2024.07.19. 17:30

Lecsót a tárcsára! - képgalériával

Nincs mese, itt a lecsókészítés és a csemegekukorica főzősének időszaka.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Legalábbis erre a következtetésre jutottunk heti piaci látogatásunk során. 
Kezdjük a csemegekukoricával! Több standon is láthattunk, volt, aki mást nem is árult, csak csemegekukoricát. Egy-egy csövet százötventől háromszázötven forintig vásárolhattunk. De melyiket válasszuk, ugyanis nem mindegy, mit viszünk haza a piacról. A legelső, hogy takarmánykukoricát sohasem! Mik az ismérvei a főzni való kukoricának? Kellemes illatú csöveket válasszunk, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj. Semmiképp se vegyük meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ha a bajuszszálak nem selymesek. Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket, és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudjuk mélyeszteni a körmünket a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki. Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tároljuk két napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből – olvashatjuk a mindmegette.hu tanácsait. 
Akkor a lecsóról! A kínálat bőséges és olcsó a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Paradicsomból és paprikából egy-egy kilót kiváló minőségben már ötszáz forintot vásárolhatunk. Ha ebből indulunk ki, akkor egy jó kis lecsót egy szendvics árából kihozhatunk. 

A lecsó azért is jó választás, mert nem csak otthon a konyhában, hanem a kertben, bográcsban, vagy tárcsán is elkészíthető. Ez utóbbi egy kicsit furcsának tűnhet, de tapasztalatból tudom, érdemes belevágni, mivel különleges ízt ad az ételnek ez az elkészítési mód. Egyébként nagy különbség nincs a hagyományos módon és a tárcsán készült lecsó között, komolyabb eltérés abból adódik, hogy ezúttal nem főzzük, hanem sütjük az alapanyagokat. A hagymát félfőre (félhold) vágjuk, és zsiradékon megdinszteljük. Előbb a kockára vágott paprikát, majd a héjától megszabadított paradicsomot sütjük meg. A végén őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük az ételt. A tárcsás elkészítési mód esetében is gazdagíthatjuk a lecsónkat virslivel, tarhonyával, rizzsel, de jelen esetben külön kell az „adalékot” elkészíteni, és utólag hozzáadni a lecsóhoz. Tojást viszont hagyományos módon üthetünk rá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában