Olyan tanulásra inspirál, amelyre építeni lehet

2024.07.06. 09:00

LEGO irányultságú matematika oktatás lesz a Petőfi-iskolában

A LEGO támogatású oktatást már most szeptembertől beépíti a matematika tanórákba az újonnan érkező elsősök számára a Petőfi Sándor Általános Iskola, jövőre pedig már LEGO fejlesztő osztályt szeretnének indítani

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella

Erről az újdonságról Árvai Gyöngyi, az iskola igazgatónője beszélt lapunknak. Mint mondta, egy olyan erős szülői szervezet támogatását élvezhetik, amely segíti őket a külső segítség felkutatásában is. Az egyik szülő gyerekkori ismerőse a Legonál dolgozik, és ez a vállalat rendszeresen támogat intézményeket az alapítványa, a LEGO Foundation által. Innen jött a lehetőség, hogy valamilyen formában támogatásra pályázhatna az iskola. Az igazgatónő úgy vélte, hogy ha már játékgyártóról van szó, akkor szívesen összekötnék a tanulást a játékkal, és csatlakoznak az edukációs programjukhoz.

Fotó: Laczkó Izabella

Ez azt eredményezte, hogy mintegy 400 ezer forint értékben kapott LEGO-t az iskola, amelyet az alapítvány csapata hozott el a gyerekeknek még június 17-én. Nemcsak egy szimpla adományátadásról volt szó, ugyanis animátoraik élményekben gazdag, kreatív foglalkozást is tartottak három osztály számára, elsős és másodikos diákjaiknak. Igen sokat mondó a jelmondatuk, a LEGO 

olyan tanulásra inspirál, amelyre építeni lehet. 

Először osztályszinten munkálkodtak, ahol a gyerekek kis csapatokban végezték a játékos feladatokat, kihasználva a LEGO adta forma- és színvilágot. Aztán meg kellett építeniük álmaik iskoláját, amelyhez egy óriási dobozból választhatták ki az apró kockákat. Készült állatiskola, helikopteres leszállópálya az iskola bejáratánál, labirintus, focipálya. A program második részében a tornaterembe mentek a diákok, ahol már mindannyiuknak össze kellett dolgozni. A feladat az volt, hogy kisebb táblákat a megadott instrukciók alapján kirakjanak, majd ezeket a táblákat megfelelő sorrendben összeállították, s végül egy csodás matyómintás mozaikkép született.

Fotó: Laczkó Izabella

– Köszönjük a lehetőséget a szülőknek és a LEGO Foundation csapatának! A következő tanévre beiskolázott elsős tanulók matematika tanulmányaiba már beépíthetjük a LEGO támogatású oktatást. Ehhez két pedagógusunk továbbképzését ősszel a LEGO Hungary Kft. biztosítani fogja.   Tervezzük, hogy helyi tantervünket az angol tagozat mellett, LEGO irányultságú matematika oktatással is kiegészítjük, ezt viszont még véleményeztetni szükséges, úgyhogy talán jövőre sikerül is megvalósítanunk – mondta az igazgatónő.

A LEGO rendkívül hatékonyan tud segíteni az oktatásban, játékos módon fejleszthetik vele a gyermek képességeit (logikai gondolkodás, kreativitás, probléma-megoldás), és például már elsősként olyan fogalmakkal találkozhatnak, mint a halmazelmélet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában