Kánikula

2024.07.12. 12:00

Magyarország hőmérsékleti rekordjai az elmúlt évtizedekben

Magyarország éghajlata mérsékelt kontinentális, amely jelentős évi és napi hőmérséklet-ingadozásokat mutat. Az elmúlt évtizedekben számos hőmérsékleti rekord született, amelyek nemcsak a magyar meteorológiai történelem fontos eseményei, hanem a globális klímaváltozás jelei is. Ebben a cikkben áttekintjük a legjelentősebb magyarországi hőmérsékleti rekordokat az elmúlt évtizedekből.

Duol.hu

Fotó: Feleki Marietta

Nyári hőmérsékleti rekordok

Legmagasabb hőmérséklet

Magyarország legmagasabb hőmérséklete 2007. július 20-án Kiskunhalason mérték, ahol a hőmérő 41,9 °C-ot mutatott. Ez a rekord azóta is érvényben van, és jól mutatja, hogy a nyári hőhullámok egyre intenzívebbek és gyakoribbak. A rendkívüli hőség nemcsak az emberek, hanem az infrastruktúra és a mezőgazdaság számára is komoly kihívásokat jelent.

Korábbi rekordok

A korábbi legmagasabb hőmérsékleti rekordot 2000. augusztus 21-én Jászberényben rögzítették, ahol 40,6 °C-ot mértek. 

Fotó: MTI

Téli hőmérsékleti rekordok

A legnagyobb kánikulában szinte jól esik a hidegebb évszakokra gondolni, ezért is néztük meg és mutatjuk a téli rekorodokat is.

Legalacsonyabb hőmérséklet

Magyarország legalacsonyabb hőmérsékletét 1940. február 16-án mérték Miskolc-Görömbölytapolcán, ahol a hőmérséklet -35,0 °C-ra süllyedt. Ez a rekord azóta is fennáll, és jól mutatja a tél szélsőséges hőmérsékleti viszonyait.

Korábbi rekordok

A korábbi rekordok közé tartozik az 1929. február 11-én, Szegeden mért -34,1 °C, valamint az 1942. január 24-én, Budapest környékén rögzített -29,0 °C.

Évi középhőmérsékleti változások

Az évi középhőmérsékletek emelkedése az egyik legszembetűnőbb jele a klímaváltozásnak Magyarországon. Az 1901-2020 közötti időszakban az országos éves középhőmérséklet emelkedése körülbelül 1,2 °C volt. Az elmúlt évtizedekben az átlaghőmérséklet emelkedése felgyorsult, különösen a nyári hónapokban.

Hőhullámok és hőmérsékleti szélsőségek

Az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá és intenzívebbé váltak a hőhullámok. A 2000-es évek elejétől kezdve több jelentős hőhullámot is feljegyeztek, amelyek során több napon át tartó extrém magas hőmérsékletek voltak jellemzőek. Ezek a hőhullámok komoly egészségügyi és gazdasági hatásokkal járnak, különösen az idősek, a betegek és a mezőgazdasági szektor számára.

Hőmérsékleti kilengések

A hőmérsékleti kilengések nemcsak a nyári és téli hőmérsékletek szélsőséges változásait jelentik, hanem az átmeneti évszakok időjárási viszonyait is. Az elmúlt évtizedekben az őszi és tavaszi hónapokban is egyre gyakrabban tapasztalhatók szokatlanul magas vagy alacsony hőmérsékletek, amelyek kihívás elé állítják a mezőgazdaságot és az ökoszisztémát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában