Indul a 2024/2025-ös a tanév!

2024.08.26. 08:57

A magdások kezdenek, a Dózsa jubilál, a Vasvárinak kisapostagi tagintézménye lett

Már csak egy hét van hátra, és becsengetnek a 2024/2025-ös tanévre.

Molnár Emese

Forrás: Vasvári-iskola

Az elmúlt napokban bonyolították le az iskolákban a javítóvizsgákat, és most a finisbe fordulva kezdődik a tanévnyitó ünnepségek sora.

A magdások kezdenek

A Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye, vagyis a református iskola augusztus 26-án és 27-én (hétfőn és kedden) 9-11 óra között Csibenapokra várja a leendő elsőseit. Ez a két délelőtti program lehetőséget ad arra, hogy az új kisdiákok még a tanév kezdete előtt egy kicsit kötetlenebb formában ismerkedhessenek meg osztálytársaikkal, tanítóikkal, az iskola egész épületével, hogy aztán már bátran érkezhessenek az első tanítási napra. Az intézmény augusztus 30-án, pénteken 17 órakor tartja a hivatalos évnyitó ünnepséget valamennyi tanulója számára, ezzel pedig a református iskola nyitja a városi ceremóniák sorát.

A móriczosok a héten szerezhetik be az egyenruhát

A Móricz Zsigmond Általános Iskola arról tájékoztatta a tanulóit és szüleiket, hogy augusztus 28-án 16 órától, továbbá augusztus 29-én 10 órától lehet az intézményben beszerezni az iskolai egyenruhát, kockás anyagot. A móriczosok tanévnyitó ünnepélye szeptember 1-jén, vasárnap 18 órakor lesz.

Szeptember 2-án 

A Petőfi Sándor Általános Iskolában augusztus 27-én, kedden bonyolítja le a tankönyvosztást, délelőtt és délután egyaránt lehetőség van az átvételre (8-12 óra, valamint 13-17 óra között). Ezután a petőfisek még öt szabad napot kapnak, legközelebb szeptember 2-án találkoznak újra egymással, a tanévnyitó ünnepséget 8 órakor tartják.

Az Arany János Általános Iskola vezetése is úgy határozott, hogy az első tanítási napon, szeptember 2-án 8 órakor indítják el ünnepélyes kereteket között a tanévet.

183 tanítási nap lesz

Érdekességként: a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a 2024/2025-ös tanév szeptember 2-án kezdődik és egészen június 20-ig tart. Ez idő alatt a diákokra 183 tanítási nap vár az általános iskolákban. Természetesen nem egyhuzamban! Első körben október 25-ig kell szorgalmasnak lenniük, utána jön a kilenc napos őszi szünet. November 4-én folytatódik a tanítás, és egészen december 20-ig tart, ezután kezdetét veszi a 16 napos téli szünet. Legközelebb január 6-án ülnek be ismét az iskolapadba a gyerekek. Itt még belehúzhatnak egy kicsit, s javíthatnak a jegyeiken, mert a félév január 17-én zárul (a félévi értesítőket január 24-ig kapják meg a szülők). Hosszabb periódus következik, amelynek utolsó tanítási napja április 16-án lesz. A tavaszi szünet 11 napos pihenőt jelent, majd április 28-án a tanév záró szakaszára összpontosíthatnak a diákok.

45. jubileumi tanév

Ebben a tanévben van egy jubiláló intézményünk, mégpedig a Dózsa György Általános Iskola. A honlapjukon a Dunaújvárosi Hírlap korabeli cikkeiből idézik fel az iskolatörténet kezdetét. Mint írták, 1979-re készült el egy 16 tantermes iskola a Dózsa II. városrészben a 26-os Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében, illetve a Dunai Vasmű profiljaiból. Az iskola "A" (oktatási) szárnyának műszaki átadása az év június 29-én volt. A nagyszabású be-, illetve átköltözésre július közepén kerítettek sort, ekkor az iskola nevelői, tanulói, valamint a DV Igazgatóság gazdasági egységének dolgozói együttesen szállították át a bútorokat, berendezési tárgyakat ide a Ságvári iskola raktárából. Aztán huszonhárom osztállyal, 713 diákkal és 40 tanárral kezdték a tanítást az intézményben. Az 1979/1980-as tanév volt az első a Dózsa iskola történetében, vagyis idén a 45. évfordulójukat ünnepelhetik. Ebből az alkalomból a jubileumi nyitóünnepet a Kultik mozi épületébe szervezik szeptember 2-án 10 órától.

Vasvári iskola, kisapostagi tagintézménnyel

Különlegesnek számít a mostani tanévkezdés a Vasvári Pál Általános Iskola életében is. A hagyományoknak megfelelően szeptember 2-án 8 órakor lesz az ünnepély náluk. Viszont ezután Gálosfai Tímea igazgatónőt rögvest Kisapostagra szólítja vezetői feladata, hogy a Vasvári iskola új tagintézményében 9 órakor megnyissa az első tanévet. Még márciusban írtunk arról a közgyűlési határozatról, amelyben a képviselők véleményezték a Dunaújvárosi Tankerület iskolai átszervezésekre vonatkozó javaslatait. Ezek közül az egyik az volt, hogy a Vasvári iskola szeretne Kisapostagon egy új telephelyet létrehozni, alsós kisdiákok számára. Az előterjesztés szerint az új telephely létesítése azért vált szükségessé, mert a Kisapostag és Baracs között működő iskolabusz költsége felmenő rendszerben elhagyható, hiszen a felső tagozatos tanulók számára is egyszerűbbé vált a közlekedés (városunk irányába) a helyközi járatok gyakorisága miatt. A javaslatot a közgyűlés is támogatta, így most szeptembertől a Vasvári iskolának működik egy tagintézménye Kisapostagon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában