Államalapítás és kenyérünnep

2024.08.22. 07:00

Dr. Radványi Rezső és Palotás József kapta a Pro Pentele díjat

A penteleiek legjelentősebb rendezvénye a Szent István-napi program, amelyen megemlékeznek elődeikről, az augusztusi hónap hagyományairól és ünnepeiről, valamint ekkor adják át a Pro Pentele, illetve az Oklevél Penteléért díjakat is.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az ünnepséget idén is augusztus 19-én tartották meg a Magyar úti klubházban. A műsor háziasszonya Fáncsikné Hamar Éva volt, aki elsőként Szabó Tamást, a Pentele Sport, Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökét hívta a pulpitusra. Mint azt Szabó Tamás felidézte, egyesületük körülbelül 1987 óta szervezi meg ezt az eseményt az államalapítás és az új kenyér ünnepéhez kapcsolódóan, sőt, a rendszerváltás idején még városi szinten is felkarolták a megvalósítását. Volt olyan alkalom, amikor háromnapossá kerekedett a rendezvény, ekkor például az óvárosi iskola udvarán bonyolították le, mert olyan sokan összegyűltek. 

Az idei ünnepségen is telt ház volt a klubházban, minden penteleit, Pentelét támogató személyt szívesen fogadtak. Szabó Tamás arról is szólt, bár ezidáig körülbelül kétszáz rendezvényt szervezett már meg egyesületük (batyusbálok, arató és szüreti bálok, Szent Pantaleimon zarándoklat, női labdarúgó torna), sajnos egyre kisebb a közösségük, egyre kevesebben vannak már a tősgyökeres penteleiek, akik nemcsak ápolják elődeik hagyományát, hanem a részesei is voltak annak idején. Ettől függetlenül a legfőbb céljuk továbbra is az, hogy a Pentele név ne merüljön feledésbe, és hogy a városlakók is megismerjék a hagyományaikat a rendezvényeken keresztül.

Szent István királyunkról a már Pro Pentele-díjas Bartalos Norbert emlékezett meg a műsor folytatásában. Felidézte és méltatta államalapítónk főbb intézkedéseit. Mint mondta, egyfajta hasonló prioritás figyelhető meg az akkori és a jelenkori törekvések között a magyar önállóság, a szuverenitás védelme és a hit támogatása tekintetében, amelyek hangsúlyozása, megtartása vélhetően legalább akkora kihívást jelenthetnek a jövőben, a globális világrendszer-váltás küszöbén, mint az államalapítás időszakában.

Az ünnepi gondolatok után a pentelei Kéknefelejcs Dalkör énekelt a közönségnek, Tauz Józsefné pedig verssel készült.

A rendezvény egyik fénypontja a pentelei elismerések átadása volt. A Pro Pentele díjat idén két személynek adományozták: dr. Radványi Rezsőnek, aki 2023 novemberéig mintegy negyven éven keresztül gondoskodott háziorvosként a városrészben élők egészségéért; valamint Palotás József szobrászművésznek, akinek egyik jelentős köztéri alkotása 1990 óta ékesíti a pentelei kistemetőt, s központi helyet ad a március 15-i megemlékezéseknek (az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékműről van szó).

Az Oklevél Penteléért elismerésben Pápai Éva körzeti asszisztens, Horváth Alex eredményes ifjú jégkorongozó és dr. Jobbágy Lajos, a kórház nyugalmazott főigazgatója részesült.

A műsor folytatásában Braun Ervin baptista lelkész áldotta meg az új kenyeret, majd felszelték és Sebestyén Veronika, Paksi Mária, Sulák Béla segítségével kiosztották az ünneplőknek.

Ezután kezdetét vette az aratóbál, a talpalávalóról Szabó László gondoskodott.

A következőkben a díjazottak méltatásait olvashatják.

Dr. Radványi Rezső

Dr. Radványi Rezső

Dr. Radványi Rezső 1957-ben Budapesten született, gyermekkora óta viszont Dunaújvárosban él. Édesapját a Dunai Vasműben történt tragikus üzemi balesetben 5 éves korában elvesztette. Édesanyjával, nevelő apjával és 11 évvel fiatalabb húgával békés, szerető családban nevelkedett. A Vasvári Pál Általános Iskola elvégzése után a dr. Münnich Ferenc gimnáziumban érettségizett. 1975-ben elsőre felvételt nyert a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára, orvosi diplomáját cum laude minősítéssel védte meg. 1981-ben Veszprémben, majd egy év katonai szolgálat után Dunaújvárosban, a kórház belgyógyászati osztályán végezte orvosi munkáját. Fél év után a Kertvárosban kezdett körzeti orvosként dolgozni, közben készült az általános orvostan szakorvosi szakvizsgára, amelyet jeles eredménnyel szerezett meg. Dr. Gyurkó László nyugdíjba vonulása után megpályázta a megüresedett óvárosi körzetet. Közben háziorvostanból is szakvizsgát szerzett, és így kezdte a VI. számú háziorvosi praxist. Munkájában nagy segítséget jelentett a nyugodt családi háttér, amelyben felesége részesítette, valamint a jó asszisztensek, Karsay Emma és Csikós Ildikó. Örömömmel segítette Csikós Ildikót az egészségügyi főiskolai tanulmányaiban, aki sikeres diplomás ápolói oklevelet szerzett. Háziorvosi munkáját a város vezetése 1999-ben a Dunaújváros Egészségügyéért díj odaítélésével ismerte el. 2012-ben a Dunaújvárosi Hírlap „Emberséggel az egészségért” pályázatot hirdetett, ahol a páciensek szavazatai alapján minden hónapban a hónap orvosa címet lehetett elnyerni, s ezt novemberben Dr. Radványi Rezső nyerte el. Ez is jelzés értékű volt arra, hogy a hogy páciensei nagyon elégedettek a munkájával. A közel 40 évnyi háziorvosi tevékenysége során sok pentelei családban négy nemzedék gyógyítását is végezte. Fájó szívvel 2023. novemberében nyugdíjba vonult, remélve, hogy jön egy fiatal kolléga, aki fel tudja venni a harcot az új kihívásokkal. Háziorvosi tevékenysége megkoronázása volt, amikor az utolsó munkanap délutánján az esős idő ellenére praxisa páciensei egy megható, bensőséges búcsúztatóban részesítették. Ez is megerősítette benne azt, hogy több évtizeden keresztül nem dolgozott hiába. A Pentele városrészben folytatott magas szintű gyógyító munkájáért idén Pro Pentele díjban részesítették.

Palotás József

 

Palotás József 1947-ben Pécsett született, majd az általános iskola elvégzése után a Pécsi Művészeti Gimnáziumban folytatta tanulmányait. 1965-ben érettségizett. Ezt követően a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán tanult tovább 1968-1972 között. Mestere Somogyi József, a legendák övezte, nemzetközi hírű szobrász volt. Palotás József már ekkor rendszeresen részt vett hazai és külföldi kiállításokon. 1981-83 között tanárként dolgozott a pécsi Művészeti Szakközép-iskolában. Ezt követően Derkovics-ösztöndíjas volt. 1976 óta élt és dolgozott Dunaújvárosban. Szobrászművész munkássága összetett, sokrétű, a művészeti ág minden területére kiterjed. Készített hatalmas emlékműveket, emlékszobrokat, továbbá érmeket és plakettek sorozatait. Az 1970-es évek közepétől folyamatosan, mintegy két-három évente rendezett önálló kiállításokat. Egyéni kiállítása volt1979-ben és 1986-ban a dunaújvárosi Uitz teremben. Köztéri munkáiból többek között kiemelkedő a1980-ban készített Építők Emlékműve, amely 900 centiméter magas és a Béke téren látható. A Gyerekek című bronz szobra 1984-ben készült, és a a Római városrészi óvodában található. Az 1980-ban készült 550 centiméter magas öntöttvas Őroszlop a Dunaújvárosi Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelepen van elhelyezve. Életművében a hagyományos köztéri emlékek mellett olyan nagyméretű alkotás is született, mint a dunaújvárosi-pentelei kistemetőben 1990-ben állított, kőbe faragott 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékműve. Az emlékmű a nemzeti ünnepeinek központi helyszínévé vált. Palotás József az emlékművel talán élete legjelentősebb alkotásával maradandót alkotott Pentele városrész és a város lakói számára. Munkásságáért idénPro Pentele díjban részesítették.

 

Pápai Éva

 

Pápai Éva körzeti asszisztensnő Piripócson született 1954-ben (a hely későbbi neve Baracs- Kokasdi út lett). Ebben a mesebeli világban élt 14 éves koráig, ahol mint tanyasi leány, megismerhetett mindenféle házi, illetve vadon élő  kis állattal, madarakkal. Iskolába a Szitányi Vilmos pusztába járt, a többi itt élő gyerekkel együtt. 14 éves korától Dunaújvárosban él,  így megtapasztalhatta a tanyasi és városi életet egyaránt.  Piripócsot élete legszebb szakaszaként soha nem felejti el. Az egészségügyi szakiskolát már itt a városban végezte el 1973-ban. A dunaújvárosi kórház idegosztályán kezdett el dolgozni, majd a szemészeti szakrendelésre került. Végül a Pentele városrészi orvosi rendelőben folytatta munkáját. Összesen 27 évig szolgált itt az egészségügyben töltött 50 éve során. Szerette és tisztelte a betegeit, akik ezt hálásan viszonozták. Kiemelkedő szakmai munkájáért, emberi tulajdonságaiért Oklevél Penteléért díjban részesítették idén.

 

Dr. Jobbágy Lajos

 

 

Immár 43 éve érkezett Pentelére dr. Jobbágy Lajos. Bár tavaly év végén nyugállományba vonult, ám még ma is aktív, a hivatását gyakorolja, és az embereket szolgálja. Egész gyógyítói pályafutását Dunaújvárosban töltötte, egész életében a penteleieket és a dunaújvárosiakat szolgálta. Dr. Jobbágy Lajos a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1982. szeptemberében vette át általános orvosi diplomáját "summa cum laude" minősítéssel. Orvosi tevékenységét a Szent Pantaleon Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályán kezdte és 2000-ben kinevezték az osztály vezetésére. Szakmai érdeklődése és látóköre mindig is széles spektrumon mozgott, jelentős érdemeket szerzett a kórház kardiológiai ellátásának megszervezésében. Szakterületén belül országosan is elismert szakember, nem véletlen, hogy 2011-ben megkapta a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet is. 2022. május 1-től a Szent Pantaleon Kórház főigazgatójának nevezték ki, amely tisztséget 2023. december 31-ig töltötte be. Szívén viselte és viseli a pentelei hagyományok őrzését és Pentele megújulását is. Támogatója volt több Pentelén zajló projektnek és segítette a Pentelei Hagyományőrző Egyesület munkáját. 

 

 

 

 

 

Horváth Alex

 

Horváth Alex a korcsoportjának nemzetközileg elismert jégkorongozója. Születése óta Újtelepen, a Venyimi úton lakik. A Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanult, majd a Rudas középiskolában érettségizett. Jelenleg a Magyar Testnevelési Egyetem hallgatója. Több sportágban (floorball és görkorcsolya) nyert diákolimpiai bajnokságot. Legjobb eredményeit azonban a jégkorongban, mint a magyar utánpótlás válogatott sportolója érte el. Külföldön is felfigyeltek rá, 2023-ban a német utánpótlás U17-es bajnokságában a III. helyet szerezte meg csapatával. 2024-ben a cseh junior U20-as bajnokság I. helyezettje lett a HC Ocelari Trinec csapatával. A Magyar Jégkorong Szövetség megválasztotta az Év Ifjúsági Játékosának a 2023/2024-es szezonban nyújtott teljesítményéért. Alex hét szezonon keresztül tagja volt a Hungary Talent csapatának, ez idő alatt pedig több nemzetközi tornán szerepelt (gyermek világbajnokságon, Santa Claus Cup, Hockey Challenge). Horváth Alexnek a kiemelkedő sportsikereiért Oklevél Penteléért díjat adományoztak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában