Tanévnyitó

2024.08.30. 17:30

Közel háromezer-ötszáz diák kezdte meg az évet a Dunaújvárosi Egyetemen

Vannak olyan szakok, amelyekre már 400 pont felett lehetett bekerülni a Dunaújvárosi Egyetemre - hangsúlyozta Dr. András István rektor az egyetem tanévnyitóján.

Fekete Györgyi

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Dunaújvárosi Egyetem pénteken délelőtt tartotta tanévnyitó ünnepségét, amelyen a Bánki diákja, az egyetem partnerei és az 50 éve diplomázottak is ott voltak az alma mater jelenlegi diákjai mellett. Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntötte az első éveseket.

Egyre népszerűbb a Dunaújvárosi Egyetem - hangsúlyozta beszédében dr. András István, akit a Magyar Rektori Konferencia alelnöki tisztjére is megválasztották
Fotó: Laczkó Izabella

Az eseményt megtisztelte jelenlétével: Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő; Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke; Benkó Marcell, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány főigazgatója, kuratóriumi tagja és Dr. Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Az ünnepi műsorban a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusa közreműködött.

Majd Dr. András István rektor a köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az új tanévet kiemelkedő létszámú hallgatóval kezdi meg az egyetem. A felvételi eljárás során több, mint 1200 hallgató nyert felvételt intézményükbe, így a szeptemberben kezdő hallgatókkal együtt már közel 3500 diák tanul az egyetemükön.

Esküt tettek az egyetem új hallgatói

Kiemelte, hogy az általános felvételi eljárásban a tavalyi évhez képest markánsan emelkedtek a ponthatárok az államilag támogatott képzések esetében. Az idei évben több olyan szak is van, ahol 400 pont felett volt az átlagpontszám: ilyen például a gazdálkodási és menedzsment, a kommunikáció és médiatudomány, de a gépészmérnöki alapképzés esetén is több mint 100 ponttal nőtt az átlagpontszám a tavalyi évhez képest.

Az anyagmérnök és gépészmérnök képzéseket az idei pontszámok jelentős emelkedése mellett is több mint 200 hallgató választotta. Ezek a számok is azt támasztják alá, hogy egyre több fiatal szeretne a DUE hallgatója lenni, itt diplomát szerezni.

A rektori köszöntést követően az elsőévesek letették a fogadalmukat. Az eskütételt követően Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a hallgatókat. Beszédében hangsúlyozta, hogy kiemelkedően eredményes és harmonikus az egyetem és a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány közötti együttműködés.

Dr Süli János kiemelte, hogy a következő években a DUE minden segítséget meg fog adni hallgatói számára, hogy sikeresen abszolválják tanulmányaikat.

Köszöntötték az ötven éve diplomázottakat is

 Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő is szólt pár szót a jelenlévőkhöz. „A Dunaújvárosi Egyetem egy inspiráló közeg, ami mással összehasonlíthatatlan közösséget tud nyújtani a jó emberi és szakmai kapcsolatok kialakítására, ápolására.” – emelte ki beszédében országgyűlési képviselő úr. Végezetül Szabó Zsolt, Dunaújváros Megyei Jogú Város koordinációs és városfejlesztési ügyekért felelős alpolgármestere köszöntötte az elsőéveseket. Bíztatta a jelenlévőket, hogy  használják ki hallgatói életüket, és ismerjék meg a selmeci hagyományokat és ragadjanak meg minden alkalmat a tanulásra egyetemi éveik során. 

Az ünnepségen díjakat és elismeréseket is átadtak többek között az ötven éve végzett hallgatóiknak is gratuláltak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában