Hagyomány és hála

2024.08.21. 16:00

Kulcs ünnepi főhajtása Szent István és a közösség büszkeségei előtt

Augusztus 20-án Kulcson nemcsak az Államalapítás Ünnepe és a település önállóvá válásának 30. évfordulója miatt gyűlt össze a közösség, hanem azért is, hogy közösen ápolják a hagyományokat és elismerjék a helyi közösség kiemelkedő tagjait.

Török Tímea

Reggel Kulcs-Lórév-Zichy Kápolna-Kulcs útvonalú evezéssel indult az augusztus 20-i ünnepség

Fotó: RJ

A nap eseményei a reggeli Kulcs-Lórév-Zichy Kápolna-Kulcs útvonalú evezéssel indultak, amelyen a résztvevők már korán összegyűltek a hajóállomásnál. A KUPAC túra résztvevőinek és az ünneplő közösségnek a Vidám Emberek Közössége nagyszerű lecsóebéddel készült. 

A délutáni ünnepség 14:30-kor kezdődött a kenyérszenteléssel és a díjátadóval. Az eseményt Jobb Gyula polgármester nyitotta meg beszédével, amelyben két jelentős eseményt méltatott: Szent István államalapítását, valamint a település önállóvá válásának három évtizedes jubileumát. Kiemelte a magyar nemzet szuverenitásáért folytatott történelmi küzdelmét, és hálát adott elődeink bölcsességéért, akik a Kárpát-medencében teremtették meg hazánkat. Az előzőnapon átadott új emlékhellyel kapcsolatban hangsúlyozta: „Mert jelképe annak, hogy közös örökösei vagyunk elődeink teljesítményének, mindannak, amit őseink felépítettek, és letettek az asztalra. Ez az örökség mindannyiunké, minden kulcsié, bárhol is éljen. Szívből jövő hálánk és elismerésünk az elődöknek a helytállásáért, a kitartásért és a munkájukért. Legyünk rá büszkék, őrizzük meg, és tegyük hozzá a magunk részét”- mondta beszédében Jobb Gyula.

Ezt követően Oberrecht Tamás rögtönzött történelemórája következett. A képviselő a hajóállomás múltjáról osztott meg érdekességeket a jelenlévőkkel. A protokolláris eseményen a hitélet képviselői áldották meg a kenyeret, Arany Ferenc plébános a római katolikusok, Papp Imola lelkész a reformátusok részéről. 

Majd a kitüntetések átadására került sor. Elsőként Nemesné Csepecz Katalin vehette át a Kulcsért Díjat, amelyet a községi önkormányzat munkaügyi főelőadójaként végzett kiemelkedő és maradandó értékű tevékenységéért kapott. Ugyanezen díjat ítélték oda Csikai Zsuzsannának is, aki szintén jelentős munkát végzett Kulcs fejlődéséért. A legmagasabb elismerést, a Kulcs Díszpolgára címet, Jobb Gyula polgármester kapta, aki a település érdekében végzett kimagasló tevékenységéért részesült ebben az elismerésben.

A fotópályázat alkotóit is díjazták: Katona Lili nyerte a közönségdíjat, a harmadik helyezett Peredi Ágnes, a második Hagara Endre lett, míg a legjobb fotót Boros Zalán készítette a zsűri értékelése szerint. Az ünnepségen Jobb Gyula polgármester gratulált Kőhalmi-Himfy Júliának is, aki az U20-as frizbi válogatott tagjaként világbajnoki bronzérmet szerzett, ezzel tovább öregbítve a település hírnevét.

Az ünnepi programot Oszvald Marika vidám koncertje folytatta, amely mosolyt csalt a közönség arcára, a nap pedig Mészáros Gábor retro slágereivel zárult, amelyek visszarepítették a hallgatóságot a táncdalfesztiválok korába. Az egész napot átjárta a közösség összetartása, a múlt értékeinek tisztelete és a jövőbe vetett bizalom.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában