Nagy munkálatok Kisapostagon

2024.08.03. 11:57

Útfelújítás és vízelvezetés a Petőfi és Széchenyi utcákban

Korábban már írtunk róla, hogy egy TOP Plusz-os pályázat részeként elkezdődtek a Petőfi utcában a járdaépítési munkálatok. Eddig a Táncsics utcáig volt kiépítve a járda, de a projekt részeként a kivitelezők a teljes 6-os útig megépítik azt. Ezen a szakaszon Kisapostag saját forrásból új aszfaltburkolattal látja el a Petőfi utcát. A következő néhány hétben a lakosság türelmét kérik, mert a Széchenyi utcában is megkezdik majd a vízelvezetési munkálatokat, amelyek szintén aszfaltozási munkákkal járnak együtt.

Kállai Félix

Fotó: Kállai Félix / duol.hu

A DUOL által készített videóban Szabolcs László, a kivitelezés tervezője és műszaki ellenőre elmondta, hogy 2024. augusztus elsején, csütörtökön nagy teljesítményű aszfalmaró állt munkába, és a 6-os úti öböltől a Széchenyi utcáig tartó szakaszon pár nap alatt felmarja a jelenlegi úttestet. Ez félpályás forgalomkorlátozással jár, a munkavégzés ideje alatt jelzőőrös forgalomirányítás mellett haladhat a gépjárműforgalom.

Jövő hét elején a burkolatban lévő közműaknák szintre emelése fog történni. 

Várhatóan szerdán már elkezdődhetnek az aszfaltozási munkák, amelyek jelentős forgalomkorlátozással fognak járni. 

Lesznek olyan területek, amelyeket az aszfalt kihűléséig nem lehet majd megközelíteni. A 6-os út előtti két buszmegálló (a le- és felszálló buszmegállópár) ideiglenesen áthelyezésre kerül. A felszálló buszmegállót a 6-os úti buszmegállóhoz telepítik át, így a kisapostagi buszok ott fognak megállni. Az utasoknak gyalogosan kell megközelíteniük ezt az új megállót. A Dunaújvárosból érkező buszok esetében a Zrínyi utcai megállónál nem lesz lehetőség a leszállásra. Az utasok legközelebb a Táncsics utcai buszmegállónál tudnak leszállni. A gyalogos közlekedés biztosított lesz, és a járdán végig lehet gyalogolni, hogy az áthelyezett megállókat könnyen elérhessék. Fontos tudni, hogy lesznek olyan pillanatok, amikor a Petőfi utcában élők az ingatlanjaikba és az ingatlanjaikból gépkocsival nem tudnak kiállni. A friss forró aszfaltot locsolással fogják hűteni, de várhatóan lesz 2-3 óra, amikor ezeket a területeket nem lehet majd megközelíteni.

Jelenleg zajlik a buszmegálló támfalépítése, emiatt a közlekedők a Schalbert Alapítvány háza mellett kialakított ideiglenes buszmegállóban tudnak felszállni a Dunaújvárosba közlekedő járatra. A 6-os úti első (Zrínyi utcai) buszmegállónál is készítenek egy támfalat, amelyhez gyalogos korlátot helyeznek el, hogy a leszállást biztonságosabbá tegyék.

Szabolcs úr örömmel jelentette be, hogy elkészült a Széchenyi utcában az ivóvíz rekonstrukciója. A nyomáspróba jól sikerült, a hálózatot a kivitelező kimosta, a szolgáltató az ivóvízmintát a hét elején levette. Várhatóan hétfőn örömhír érkezik, és a házi bekötéseket meg tudják csinálni, amiről a Széchenyi utcai lakókat külön értesíteni fogják.

Egy napon, reggel 7 és délután 17 óra között szünetelni fog a vízszolgáltatás. Ennek oka, hogy a Széchenyi utcai ivóvíz rekonstrukcióval érintett 22 ingatlanban ezen időszak alatt bekötik az ivóvizet. Amint ezek a munkálatok befejeződnek, megkezdődik a Széchenyi utcában a rekonstrukciós feladat.

A Petőfi utca jobb oldalán parkolóhelyet alakítottak ki, hogy a Széchenyi utcában lakók, akik autóikkal nem tudnak majd ki- és beállni, biztonságosan parkolhassanak itt. A munkafolyamat úgy kezdődik, hogy a Petőfi utca és Széchenyi utca kereszteződésében már látható előkészületek zajlanak: a kollégák megkezdik a keresztvíznyelők beépítését. Ezek védelme érdekében az utcát egy irányban le kell zárni. Ez azt jelenti, hogy a Petőfi utcából nem lehet majd megközelíteni a Széchenyi utcát. A lezárás várhatóan a jövő hét elejére esik, és ezt követően a teljes Széchenyi utca rekonstrukciója megvalósul. A jelenlegi elöregedett beton- és aszfaltburkolatokat teljesen elbontják, és új szegélyek között aszfalt útpályát építenek. Az útpálya vápás kialakítású lesz, ami azt jelenti, hogy az út két széléről középre fog lejteni, és a csapadékvíz a vápában a Széchenyi utcából a Petőfi utca irányába folyik majd le. Itt keresztvíznyelők lesznek, amelyek egy zárt rendszerben vezetik el a vizet, amely már bekötésre került a kisapostagi vízfolyásba. A kisapostagi vízfolyás mederburkolása, valamint a surrantók, folyókák és a csatornarendszer már kiépültek, így nincs akadálya a folyamat megkezdésének.

Kérdésünkre, hogy meddig fog tartani a felújítás, Szabolcs László elmondta, hogy a Petőfi utcában, ha a jövő hét szerdai, csütörtöki és pénteki aszfaltozás sikeresen befejeződik, akkor a következő héten megépítik a padkát, és újra felfestik az útburkolati jeleket és kerékpáros piktogramokat. Ennek köszönhetően a Petőfi utca forgalma két hét múlva már korlátozások nélkül zajlik majd. Eközben a Széchenyi utca teljes mértékben le lesz zárva az átmenő forgalomtól. Kihasználva az iskolai szünet és az óvodaszünet időszakát, a kivitelezők intenzíven dolgoznak, jelentős erőforrásokat csoportosítva át a munkaterületre. 

A rendelkezésre álló létszám elegendő ahhoz, hogy a Széchenyi utcában gyorsan haladjanak a munkálatok. Céljuk, hogy szeptember közepére a Széchenyi utca olyan állapotba kerüljön, hogy biztonságosan lehessen közlekedni rajta. 

Továbbá az is cél, hogy az iskola és óvoda kezdetére az élelmiszert szállító autók is be tudjanak jutni biztonságosan az utcába.

Kedden elkészült egy szórólap, amely szerdán és csütörtökön került kiosztásra a Petőfi utcában és az érintett ingatlanoknál. A szórólapon megtalálhatók a területileg illetékes, a munkákért felelős művezetők nevei és telefonszámai. Bármilyen probléma esetén, például, ha nem világos, hogyan és mikor lehet kiállni a gépjárművekkel, vagy mikor lehet beállni, nyugodtan hívhatók. Ők segítenek az ilyen kérdések tisztázásában. Minden kérdést, problémát és bejelentést az önkormányzatnál kell leadni.

Összegzésként elmondható, hogy pénteken mindenki eljuthat mindenhova, bár lassabban, mivel a forgalomkorlátozások mellett zajlik. A jövő héten szerdán, csütörtökön és pénteken azonban jelentős korlátozásokra és kényelmetlenségekre kell számítaniuk azoknak, akik a Petőfi utca 6-os út és Széchenyi utca közötti szakaszán élnek, valamint a Zrínyi utca lakóinak, akiknek Petőfi utcai kikötései érintettek lesznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában