Számíthattak a diákjaikra és a pedagógusaikra

2 órája

A segítő szándék az árvízi frontvonalra vezérelte a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum csapatát is!

Homokzsákokat töltöttek Dunaújvárosban és Kisapostagon, valamint finom harapnivalókkal is kedveskedtek a gátakon dolgozóknak.

Molnár Emese

Több ezer hivatásos állományú rendvédelmi és vízügyi szakembert, mentőszervezeteket mozgósítottak az árvízi helyzet megelőzésére és megfékezésére, de példás összefogásról tett tanúbizonyságot az a rengeteg önkéntes is, akik segítő kezet nyújtottak nekik a védelmi feladatokban. A segítő kéz jelen esetben szó szerint is értendő, hiszen elsősorban a védművek, nyúlgátak kiépítéséhez várták a civil erőket (Orbán Viktor miniszterelnök pénteken vázolta, ezidáig mintegy 1,8 millió darab homokzsákot töltöttek meg, s használtak fel a védekezéshez országszerte).

Fotók: Dunaújvárosi Szakképzési Centrum FB oldala

A Duna Fejér vármegyei szakaszán két település, Ercsi és Kisapostag számít kritikus pontként, ahol szükség volt védvonal kiépítésére. Mint az a katasztrófavédelem tájékoztatójából kiderült, ezen a héten Kisapostagon több, mint kétszáz önkéntes bevonásával, a vízügy műszaki irányítása mellett és a katasztrófavédelmi összekötők koordinálásával, 600 méter hosszan építették ki a védvonalat. Ercsiben a csónakkikötő és a halászcsárda közötti partszakaszon húztak fel 300 méter hosszan árvédelmi töltést.

 

Nem tudta tétlenül nyomon követni ezt a rendkívüli helyzetet a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum csapata sem, ők is szerettek volna segíteni a gátakon, a gátakon dolgozóknak, ahogy lehetőségeik engedik. A Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola diákjaival a kisapostagi frontvonalra összpontosították erejüket, míg a Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola tanulóival a dunaújvárosi horgásztanya környékén segítettek a homokzsákok töltésében és rakodásában. 

 

Ez idő alatt a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola alakulata a tanétterem konyháján, valamint a cukrászműhelyben izzította a sütőket: rántott húsos szendvicseket, diós, mákos, kakaós, fahéjas kifliket, lekváros linzereket és piskótatekercseket készítettek a gátakon dolgozók számára, köztük a hildes és a dunaferres társaiknak, tanároknak. Az ételek kiszállításáról Magyar András, a centrum főigazgatója, Piros Mariann kancellár, továbbá Németh Lászlóné Nóra és Zemankó Zoltán iskolaigazgatók gondoskodtak. 

 

Magyar András hangsúlyozta, nagyon büszkék a diákjaik helytállására és lelkes közreműködésükre.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában