Vezessenek óvatosan

2024.09.15. 09:00

A sok eső és a lehulló levelek miatt csúszósak lehetnek az utak

Az őszi hónapokban az időjárás gyakran kiszámíthatatlan: a napsütést gyorsan felválthatja köd, szitáló eső vagy viharos szél. Az ilyenkor jelentkező csapadék és a lehulló levelek fokozzák az utak csúszósságát, ezért a Hankook arra figyelmeztet, hogy mind műszakilag, mind mentálisan felkészülten induljunk útnak, és mindig körültekintően vezessünk - olvashatjuk a rácalmási Hankook Tire által kiadott sajtóanyagban.

Körmendi Erzsébet

Forrás: gumi.hu

Az őszi esőzések és köd hatására jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, ami különösen veszélyes lehet a reggeli és esti órákban. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy növeljük a követési távolságot, lassabban közlekedjük, és szükség esetén a tompított fényszórókat is felkapcsoljuk. Kerüljük azonban a távolsági fényszórók használatát ködben, mert azok ronthatják a látási viszonyokat.

A gyalogosok és a kerékpárosok az őszi esőtől vagy hidegtől sietve, akár nem körültekintően kereshetnek menedéket, ami növeli a balesetek kockázatát. Ezért különösen fontos, hogy óvatosan közelítsünk az iskolák, parkok és gyalogátkelőhelyek felé, és vegyük figyelembe, hogy az utak a megszokottnál jóval csúszósabbak lehetnek, ami nehezíti az autó lassítását. 

Legyünk műszakilag is felkészültek!

 

Forrás: gumi.hu

Az autó műszaki állapota kulcsfontosságú az őszi időjárásban is. A megfelelő abroncsok használata, az ablaktörlők rendszeres ellenőrzése és a fényszórók helyes működése mind segítik a biztonságos közlekedést. Az abroncsok esetében fontos, hogy megfelelő profilmélységgel rendelkezzenek, mert 

így hatékonyabban vezetik el a vizet, és csökkentik az aquaplaning, azaz a vízen való felúszás kockázatát.

„Az abroncsok tekintetében az ősz különösen érzékeny időszak. Csökken a hőmérséklet, egyre hidegebb az aszfalt, amit a gyakori esőzések még csúszósabbá tesznek. Az úttestre lerakódott sáros, olajos szennyeződéseket feloldja az esőzés, ami fehér habként jelenik meg a vizes úton. Figyeljünk ezekre, a főként városokban – nagy forgalmú utakon kialakuló szakaszokra, mert amíg az eső le nem mossa az útról, jelentősen növeli a megcsúszás kockázatát.  A biztonságos közlekedés és a balesetek elkerülése érdekében a megszokottnál is nagyobb figyelmet igényel a vezetés. A megfelelő mintázat és az abroncs futófelületi gumikeveréke kulcsfontosságú a vizes úton való tapadás szempontjából. Az olyan abroncsok, melyek magas szilika tartalmú gumikeverékből készülnek, javítják a tapadást és a csökkentik a féktávolságot vizes körülmények között” – mondta el Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában