Szezon

2024.09.23. 11:00

A szúnyogok után most a büdösbogarak támadnak

Körmendi Erzsébet

Fotó: internet

Nyakunkon a poloska szezon
Fotó: internet

A kertekben egész évben megkeseríthetik az életünket a poloskák, a háztartások nagy része azonban csak mostanában, a hűvösebb idő beálltával találkozik tömegesen ezzel a rovarral. De most valóban tömegesen bosszantanak bennünket. Beszállnak az ablakon, rátapadnak a száradó ruhákra és azokon keresztül nem csak a szobába, de még a szekrényekbe is bekerülhetnek. Minden módot kihasználnak, hogy bejussanak a lakásokban, meleg, zárt helyre, hogy ott meghúzódjanak a szekrény mögött vagy valamelyik zugban, hogy aztán ott átvészelhessék a telet. Amit ha hagyunk nekik, jövőre még többen lesznek. 

A poloskákat először 2002-ben észlelték Magyarországon, mára pedig az Antarktisz kivételével minden kontinensen jelen vannak. 

Nincs természetes ellenségük, vegyszerekkel pedig maximum gyéríteni lehet őket. 

Az etióp eredetű vándorpoloska, és az Ázsiából behurcolt márványpoloska az emberre nézve nem jelent közvetlen veszélyt. Nem harapnak, nem csípnek, csak idegesítők, sokan vannak, és kellemetlen a szaguk. Az enyhe telek miatt pedig minden évben egyre több van belőlük. Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a poloskák elkezdik keresni az áttelelésükhöz alkalmas helyet. Fészerekben, farakásokban bújnak el és tucatjával próbálnak bejutni a házakba, lakásokba is. Ősszel jelennek meg tömegével de akinek kertje van, annak nyáron sincs nyugta tőlük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában