Bejutottak a világbajnokságra!

3 órája

Barbara és lova, Kiara erőn felül teljesített a Junior Európa-bajnokságon

Az előszállási lovas lány, Bukor Barbara és lova, Kiara szinte hőstettet hajtottak végre pénteken a Szardínián megrendezett Junior Európa-bajnokságon. Barbara és lova, Kiara erején felül teljesített, így elérték a kitűzött célt. A távlovaglásban versenyző páros továbbjutott a jövőre Romániában megrendezendő világbajnokságra!

Körmendi Erzsébet

Barbara és lova: az előszállási lovas lány, Bukor Barabara kvalifikálta magát Kiara nevű lovával a Junior Európa-bajnokságra Szardíniára, sőt korábban már a Fiatal Lovak Világbajnokságra való részvételt is kivívta. 

Barbara és lova
Barbara és lova valamint édesapja, Bukor Attila Arborea tengerpartján, a Junior Európa-bajnokság helyszínén
Fotó: családi fotó

Barbara és lova

A két verseny ugyanazon a napon, szeptember 27-én, pénteken volt, és Barbara a kontinensviadalt választotta távlovaglásban. Az előszállási "különítmény" négy napos autó és komp út után kedden foglalhatta el a szálláshelyét, Kiara pedig az istálóját. A büszke édesapa, Bukor Attila előzetesen elmondta, hogy:

- Szeptember 27-én, pénteken reggel 7 órakor kezdődik a verseny, négy szakaszban 

 nem kevesebb, mint összesen 120 kilométert kell megtenni lónak és lovasának. 

Az első terepszakasz 36 kilométer, a második szintén, és minden szakasz közben vizsgálják a lovat az orvosok, nagyon figyelnek mindenre, és ha a legkisebb problémát is tapasztalják, nem folytathatja a versenyzést.  A versenypálya kegyetlen, nagyjából 10-15 centi mély, süppedős homok, szinte sivatagi terep. Ráadásul a tengerparton vagyunk, a 90 százalék páratartalom megviseli a lovat, nehezíti az oxigénellátást. De éppen az akklimatizálódás miatt jöttünk néhány nappal korábban. 

A verseny napjáról a következőt tudtuk meg az édesapától:

- Az első kör rendben ment, a második és a harmadik szintén. Már csak az utolsó, negyedik 25 kilométer volt hátra a 120 kilométerből... Sajnos 

Kiara jobb első patkója leesett a 3. kör során, Barbi kímélte a lovát, leszállt róla, és így futottak végig kilométereken át.

 A kör után kötelezően dupla orvosi vizsgálat volt, ami a verseny folytatására alkalmasnak ítélte Kiarát. 

A lóvunk fáradt volt már nagyon a közel 100 kilométer megtétele után, de vitte a szíve. 

Végigment az utolsó pályán is, de az orvosin már nem volt képes futni, ezért kizárták. A mezőny legfiatalabb lova volt, nagyon elfáradt. Barbi nem szomorú, jövőre megerősödve folytatják majd. A világbajnokságra így is megszerezték az indulási jogot, ami jövőre lesz, és Romániában Buftea a helyszín. 

A kitűzött célt teljesítették, Kiara és Bukor Barbara teljesítette a Junior Európa-bajnokság elképesztően hosszú versenypályáját, és győztesként térhet haza Előszállásra, ahol a falubeliek nagyon büszkék mindarra, amit elért. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában