Iskolalátogató 5.

2024.09.01. 10:00

DSZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium: Változatlanul kiváló technikum akar maradni

Hogyan kezdik szakképző intézményeink a tanévet, ezt szeretnénk sorozatunkban bemutatni. Most a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégiumra került a sor.

Fekete Györgyi

2024. szeptember 2. napján, az első tanítási napon ünnepélyesen fogadjuk az intézmény előtt a 9. évfolyamosokat- magyarázza a rudasos hagyományokat, Nagyné Fauszt Csilla az Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgató-helyettese. A nyerő csapaton ne változtass elvet követve, Szemenyei István lejárt igazgatói mandátumát ismét meghosszabbították, így a kiváló eredményeket elérő technikum élén minden változatlan.Nagyné Fauszt Csilla hangsúlyozza: 

– Nyári programjaink közül a 11. a osztály szakmai gyakorlatát emelném ki, akik Gyöngyös környéken táborozva kaptak szakmai képzésükhöz kapcsolódó feladatokat, a 12. a osztály a sport programok megvalósítását segíti  a Rudas táborban. Az augusztus végi gólyatábor Zamárdiban jelent élményt a 9. évfolyamnak. 

Az iskola tárgyi felszereltsége jó: könyvtár, számítógéptermek, szaktantermek, nyelvi labor, taniroda, interaktív táblák segítik a tananyag eredményes elsajátítását. Képzési palettája népszerű, az informatikától a közgazdaságon át a sportig számos érettségivel megszerezhető szakmát tanulhatnak a diákok. Az intézmény Tehetségpontként működik, bázisiskolája a DK Kézilabda Akadémiának, illetve tagja a „Pénziránytű” iskola és a magyarországi Ökoiskola hálózatnak. Saját kollégium biztosít lehetőséget a bejárni nem tudó tanulók elszállásolására. 

 A tanévet a tornateremből helyszíni közvetítéssel kisebb ünnepséggel nyitjuk meg, ahol az igazgatói beszédet követően a Rudas Híradó tájékoztatja az iskola közösséget. Ezen  a napon osztályfőnöki órákkal folytatódnak az események. Magyar András, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója ez alkalommal nyitja meg a 2024/2025. tanévet.

A technikumi osztályaink elérkeztek a 13. évfolyamhoz, így a 9- 13. évfolyamon 21 nappali tagozatos osztállyal  indítjuk az évet.

9-10. évfolyamon 4 ágazaton sport, turizmus-vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment, informatika és távközlés, a 11. évfolyamtól több szakmát is választhattak ágazaton belül a tanulóink. Az informatika és távközlés ágazaton például választható a rendszerüzemeltető mellett a szoftverfejlesztő és -tesztelő, míg a pénzügy-számviteli ügyintéző ágazat alapozása után pénzügyi-számviteli ügyintéző, illetve vállalkozási ügyviteli ügyintéző lehet valaki.

Milyen a szaktanári ellátottságuk?

– A Rudas iskola szerencsés, mert minden oktató a megfelelő végezettséggel rendelkezik, szakos ellátottságunk 100%-os. Nagy a kollégák órarendi leterheltsége, de meg tudják oldani a feladatokat, ki veszik részüket a tanórán kívüli feladatokból is.

Újdonságként számol be arról , hogy az  idei tanévben a duális képzés fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt. Az első technikumi képzésben részt vevő 13. évfolyamos osztályt minden rendelkezésünkre álló eszközzel segítjük, hogy a lehető legjobb érettségi-szakmai vizsgát tegyenek.

Minden, a nappali képzésben folyó ágazati beiskolázási lehetőséget meghirdettünk. Képzünk sportedzőket, pénzügy-számviteli ügyintézőket, reményeink szerint indul vállalkozói ügyintéző technikusi képzés is. Az iskolarendszeren kívül mérlegképes könyvelő és adatrögzítő képzéseink vannak.

A diákélet sem unalmas a Rudasban:

– A hagyományos rudasos egyedi programokat, mint éjtúra, leghosszabb éjszaka mellett formálódik iskolánkban a zenei élet, illetve több alkalommal szeretnének egy-egy rövid programmal bemutatkozni a városnak a rudasos diákok.

– Nagy kihívásnak tekintjük, hogy a digitális világ következményeit már leküzdöttük, az idei tanévben a diákjaink esztétika, kommunikációs készségét fejlesztjük, tovább erősítjük a duális partnereinkkel a kapcsolatot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában