Dr. Szilágyi Örs a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója

2024.09.13. 17:30

Egy olyan kórházat szeretnék, ahová szükség esetén szívesen jönnek a betegek és elégedetten távoznak onnan

Dr. Szilágyi Örs július 15. napjától a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet főigazgatója. A terveiről, az elképzeléseiről beszélgetünk az intézmény nemrég kinevezett vezetőjével.

Fekete Györgyi

Fotó: Laczkó Izabella

Hazánk talán egyik legfiatalabb főigazgatója vezeti július 15-től a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházat. Dr. Szilágyi Örs főigazgatói irodájában – ahogy mondani szokták – patikarend van. Az asztalok üresek, a szekrények polcain néhány dosszié. Amikor megdicsérem, elhárítja, még úgy érzi, nem tökéletes a rend. Talán csak a falon lévő néhány színes tájakat és állatokat stilizáló akvarell lop egy kis személyességet és vidámságot az irodába, amely alig árul el valamit új lakójáról.

- Főigazgató úr, mi szeretett volna lenni gyerekkorában?

- Hát sok minden szerettem volna lenni. Egy időben azt hiszem, hogy képregényeket akartam rajzolni. De több minden megfordult gyerekként a fejemben.

- És az orvosi pálya?

- Gyerekként még nem, azonban tinédzserként már egyre jobban kezdett érdekelni a biológia, és azon belül a biológia humán része. Mindemellett az volt talán a legnagyobb problémám, hogy túl sok minden érdekelt. Foglalkoztatott, hogy esetleg író legyek, de érdekelt az építészet, illetve még a rendezvényszervezés is.

Ahol szükség van vezetési ismeretekre

Végül a biológia és az orvostudomány iránti érdeklődése legyőzte a többi pályát. Az önéletrajzából jól látszik, hogy a gyógyítás mellett a szervezési, vezetési tudományok is ugyanolyan érdekesek voltak számára, mint a gyógyítással kapcsolatosak, ezért is végezte el az MBA-t, és szerezte meg az egyik legmagasabb üzleti végzettséget.

- Igen, MBA-képzésre jártam még rezidens koromban. Elég drága képzés volt, s bizony csak családi támogatással tudtam kifizetni a tandíjat. Kérdezték is az évfolyamtársaim, hogy minek ez nekem, talán kórházigazgató akarok lenni? Én akkor megmosolyogtam őket, magam sem hittem, hogy ez ilyen hamar valósággá fog válni. Sokáig hobbiként jelent meg az életemben a szervezés- és vezetéstudomány, csak később tudatosult bennem, hogy az egészségügynek is van egy olyan része, ahol szükség van vezetési ismeretekre. Egy idő után pedig már tudatosan haladtam ebbe az irányba. Arra a felismerésre jutottam, hogyha orvosként dolgozom, akkor van egy felső határa annak, hány embernek a sorsára tudok jó esetben pozitív hatással lenni. Ellenben, hogyha magát a rendszert próbálom a jó cél érdekében irányítani, akkor azzal közvetve ugyan, de több embernek tudok jót tenni.

- Ehhez az elképzeléshez azért kellett egy támogató közeg is. Ezt Dunaújvárosban kapta meg?

- Ilyen szempontból nagyon nagy szerencsém volt. Nem sokkal azután, hogy a dunaújvárosi kórházba kerültem, Jobbágy főigazgató úr és dr. Mészáros Lajos támogatásával kipróbálhattam és megmérettettem magam stratégiai igazgatóként.

Dr. Szilágyi Örs: Úgy vélem, jókor voltam jó helyen
Fotó: Laczkó Izabella

Jókor, jó helyen

- Ez azért érdekes, mert a kórház azért egy rendkívül hierarchikus és tradíciókra épülő szervezet, ahol az egy-egy beosztásban töltött időnek is szerepe van az előrelépésekhez. Hogyan tudta ezt megvalósítani?

- Úgy vélem, hogy jókor voltam jó helyen. Ha mondjuk három évvel ezelőtt meg kellett volna jósolnom, hogy ez így lehetséges, lehet-e, nem adtam volna rá túl sok esélyt. 2021 végén azzal fordultam Jobbágy Lajos főorvos úrhoz, hogy szeretném fejleszteni a tudásom, és szeretnék egészségügyi menedzsernek tanulni. Ő ezt az elképzelésemet készségesen támogatta. A tanulmányaim befejeztével viszonylag egyenes volt már az út, de ehhez az kellett, hogy jókor legyek jó helyen.

- Előny vagy hátrány, hogy ilyen fiatal?

- Azt gondolom, hogy mindennek két oldala van. Egyfelől hátrány, hogy nincs mögöttem még 10 vagy 20 év tapasztalat. Másfelől viszont előny az, hogy szerintem ilyen korban még az ember jóval rugalmasabban reagál a kihívásokra.

Inspiráló közeg fogadott

- A Covid idején jött Dunaújvárosba...

- Pontosabban előtte. Budapesten nem találtam már a helyemet. Emiatt kezdtem el másik munkát keresni az országban, éppen akkor Dunaújvárosba, az intenzív osztályra kerestek új munkatársat. Itt nagyon megfogott az, hogy milyen emberséggel és szakmaisággal állnak hozzá a kollégák a feladatukhoz. Számomra inspiráló volt az, ahogyan például az intenzív osztályon működött a munka.

- Beszéljünk egy kicsit a jövőről…. Milyen kórházat szeretne? Hogyan tervezi, milyen legyen az ön által irányított Szent Pantaleon Kórház?

- Egy kórház vezetése nem egyszerű feladat, lassan kell előre haladnunk. Elsődleges célunk, hogy megtaláljuk a forrásokat azokhoz a törekvéseinkhez, amikkel szerintem majd tudunk javítani a működésünkön. A betegellátásra és az azzal kapcsolatos fejlesztésekre szeretnék koncentrálni. Egy olyan kórházat szeretnék, ahova szükség esetén nyugodt szívvel jönnek be a betegek és a hozzátartozóik. Olyan kórházat szeretnék, ahol a betegek teljes bizalommal fordulnak az orvosaik felé, és ahol a dolgozók szívesen és büszkén dolgoznak.

- Elismerésre méltó törekvés, mi az első lépés ehhez, amit meg akar tenni?

- Az első lépés a csapatépítés. Legelőször egymással, a közvetlen kollégáimmal kell jó kapcsolatot kialakítanunk. A köztünk lévő nexusnak kell először megerősödnie, a köztünk lévő munkafolyamatoknak kell minél hatékonyabbá válniuk. Lehetnek nekem céljaim, de ha ezeket a közvetlen kollégáim nem érzik sajátjuknak, nem látják azt, hogy hol tudnak mindehhez hozzátenni, akkor nem jutunk előre, hiszen ők fogják ezeket a folyamatokat a közvetlen kollégáikkal megértetni és elfogadtatni. Éppen ezért nagyon fontos szerepük van a megújulásban, a fejlődésben.

Hírek és híresztelések

- Nem könnyű a helyzete, hiszen az egészségügy és ezen belül a kórházak a politika kereszttüzében vannak…

- Szerintem senki nem szeret ilyen hírek kapcsán bekerülni a médiába, sőt, az emberek jó része egyáltalán nem akar sehova se így bekerülni, vagy hírverések tárgya lenni.

- Mit tud ilyenkor tenni?

- Minden esetben arra törekszünk, hogy együttműködően, kedvesen és nagyvonalúan kezeljük az ilyen helyzeteket. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy számunkra a betegellátás és a gyógyítás az első.

- Nehogy azt mondja, amikor meglátta a közelmúltban a kórházunkról szóló híradásokat, hogy azokat kedvesen fogadta?

- Szerintem, hogyha valaki értően tanulmányozza a médiában megjelenő híreket, akkor azért hamar rájön arra, hogy gyakran félinformációk jelennek meg. Ez szerintem valahol a műfajnak a sajátja. Fenn kell tartani a hírek forgási sebességét, ami egy igen magas fordulatszám, így aztán nem sok idő jut arra, hogy a híreknek az igazi mélységig utánajárjanak. 

- Utánanéz ilyennek, hogy van-e a valóságalapja, vagy nem?

- Ami konkrétan minket érint, annak mindenképpen. Én valótlansághoz nem adom a nevemet. Nekem fontos, hogy az általam képviselt álláspont az legyen biztos. 

- Támogató közegben dolgozik? 

- Én úgy érzem, hogy kritikusai mindenhol vannak az embernek. Ez így természetes. Ugyanakkor nagyon sokan biztosítottak a támogatásukról is. Úgy érzem, hogy minden felhatalmazást megkaptam ehhez a munkához. A többi már rajtam, rajtunk múlik.

Szilágyi Örs interjú
Fotó: Laczkó Izabella

Dr. Szilágyi Örs 2016-ban végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, általános orvosként. Nemzetközileg elismert közgazdász menedzser, MBA mester diplomát szerzett 2019-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 2021-ben aneszteziológiai és intenzív terápiás szakvizsgát tett. 2024. májusában Egészségügyi menedzser MSc. végzettséget szerzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán.

Az Országos Onkológiai Intézet Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán kezdte meg orvosi tevékenységét, majd dolgozott a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet Intenzív Terápiás részlegén és a Szent Rókus Kórház egynapos sebészetén is.

2020-ban érkezett kórházunk Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályára. 2022 májusától a betegellátás mellett a kórház stratégiai igazgatói feladatait is ellátta. Idén januártól szükség esetén helyettesítette a megbízott főigazgatót és folyamatosan részt vett a kórházat érintő döntések meghozatalában. Idén nyáron megnősült. Budapesten lakik, onnan jár le mindennap dolgozni városunkba. 2024. július 15. napjától a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet főigazgatója.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában