Kegyetlen a tengerparti versenypálya

Tegnap, 11:30

Előszállási lovas lány a Junior Európa-bajnokságon

Az előszállási lovas lány, Bukor Barabara kvalifikálta magát Kiara nevű lovával a Junior Európa-bajnokságra Szardíniára, sőt korábban már a Fiatal Lovak Világbajnokságra való részvételt is kivívta. A két verseny ugyanazon a napon, szeptember 27-én, pénteken van. Barbara a kontinensviadalt választotta távlovaglásban, és segítőivel együtt izgatottan várja a versenyt. Előszállás lakói büszkék Barbarára, és egy emberként szorítanak neki és Kiarának! Tét a világbajnokságon való részvétel.

Körmendi Erzsébet

A büszke és boldog édesapával, Bukor Attilával beszéltünk csütörtökön reggel arról, miért a Junior Európa-bajnokságot választották a két rangos megmérettetés közül, hogyan viselte Kiara a több ezer kilométeres utat az olaszországi Szardínia szigetéig, a 12 órás komp utat, valamint ló és lovasa hogyan akklimatizálódott a tengerparti körülményekhez, a magas páratartalomhoz, hiszen ezek mind-mind erősen befolyásolja a versenyzőket. 

Előszállási lovas lány
Előszállási lovas lány: Bukor Barbara és lova egy korábbi fotón
Fotó: Bukor Barbara Fb-oldala

- Barbinak életkoránál fogva ez az utolsó lehetősége arra, hogy Junior Európa Bajnokságon induljon, illetve ha holnap (szeptember 27-én, pénteken - a szerk.) sikeresen teljesíti az Eb 120 kilométeres versenytávját, akkor azzal - bármilyen eredményt ér is el - 

automatikusan kvalifikálja magát a jövő évben megrendezésre kerülő világbajnokságra.

 A másik megmérettetés, a Fiatal Lovak Világbajnoksága teljesíthető lesz később is, hiszen nyolcéves lova - ami ott az elvárás - bármikor lehet majd a jövőben is. Ami szintén jó érzés az Eb-n való szereplés esetében, hogy most így 5 fővel teljes lett a magyar csapat - mondta Bukor Attila, aki néhány napja már kint van az előszállási "különítménnyel", valamint a magyar csapat tagjaival a szardíniai Arborea-ban, teljes erejével segíti a felkészülést, minden tőle telhetőt megtesz, Barbarát és Kiarát a lehető legjobb formában tartsa. 

- Nagyon megerőltető volt az út és az itteni körülmények is próbára teszik a lovat - hangsúlyozta Attila. - Múlt pénteken fél 7-kor indultunk, Győrben megálltunk, ott találkoztunk az egyik csapattárssal, aztán több mint 1300 kilométer következett Olaszországba, Pisa-ig. 

Többször meg kellett állni, a lovat is átmozgatni, különben nem bírta volna a hosszú utat

 a szállító járműben. Szombaton Pisa-ban aludtunk, aztán vasárnap este 22.30-kor indult a komp Livornóból. Hiába foglaltunk kabint, szinte semmit nem tudtam aludni, annyira aggódtam a ló miatt, Kiarát ugyanis a fedélközben magára kellett hagyunk. Soha nem utazott még se hajón, se kompon, és féltem attól, hogy mi lesz vele, 

sötétben, egyedül, a legkisebb mozgás nélkül, kikötve 12 órán át

... Egy örökkévalóságnak tűnt, mire végre partot értünk Szardínia északi partján, Olbia kikötőjében. Onnan még 180 kilométert kellett megtennünk idáig, Arboreáig, a Junior Eb helyszínéig. Hétfőn megérkeztünk, de csak kedden tudtuk elfoglalni az istálót. A csapat azóta több átmozgató edzésen vett részt - foglalta össze Bukor Attila az utat. A folytatásban elmondta:

- Pénteken reggel 7 órakor kezdődik a verseny, négy szakaszban összesen 120 kilométert kell megtenni lónak és lovasának. Az első terepszakasz 36 kilométer lesz, a második szintén, és minden szakasz közben vizsgálják a lovat az orvosok, nagyon figyelnek mindenre, és ha a legkisebb problémát is tapasztalják, nem folytathatja a versenyzést. Kiara mindent megkapott, úgy gondolom, fel van készítve erre a hatalmas erőpróbára. Barbinak és lovának négy segítője lesz verseny közben, és amit csak tudunk, megteszünk. 

A pálya viszont kegyetlen,

 nagyjából 10-15 centi mély, süppedős homik, szinte sivatagi pálya. Ráadásul a tengerparton vagyunk, ugyan 28 fokot mondanak holnapra, de 90 százalék páratartalommal, ami nehezíti a lovak oxigénellátását. De éppen az akklimatizálódás miatt jöttünk néhány nappal korábban.  Barbi négy nemzetközi versenyből hármat megnyert. Ha itt mind a négy kört szerencsésen be tudja fejezni, akkor már az önmagában nagy boldogságot, világbajnoksági kvalifikációt jelent. Ahogyan korábban fogalmazott a lányom: egy biztonságos befejezés már számára olyan, mintha megnyerte volna!  

Bukor Barbara és Kiara nevű lova az olaszországi Arborea-ban, Szardínia szigetén várja a Junior Európa-bajnokság kezdetét
Fotó: Bukor Attila Fb-oldala

Nagyon szorítunk értetek, Barbi és Kiara!

(Bukor Attila későbbre ígért fotókat Szardíniáról, a Junior Európa-bajnokság helyszínéről. Azokkal frissítjük majd cikkünket.)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában